Hlavní obsah

Velký návrat do Baníku: Jankulovski bude po 11 letech hrát za Ostravu

OSTRAVA

Fotbalovému Baníku Ostrava pomůže v těžkých chvílích návrat slavného odchovance. Bývalý reprezentant Marek Jankulovski se po jedenácti letech strávených v Itálii vrací do Ostravy. Čtyřiatřicetiletý bronzový medailista z evropského šampionátu v roce 2004, který v létě opustil AC Milán, se dnes v Baníku dohodl na smlouvě do konce sezóny.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Majitel fotbalového Baníku Ostrava Tomáš Petera (vlevo) vítá zpátky v klubu Marka Jankulovského.

Článek

"Jsem opravdu rád, že takový hráč nastoupí za Baník. Věřím, že to Marka bude bavit a třeba se ta jedna sezona prodlouží i o další," řekl novinářům majitel ostravského klubu Tomáš Petera s tím, že další pokračování spolupráce není vyloučeno.

Kariéra ostravského odchovance se ocitla v ohrožení poté, co si v březnovém duelu italské ligy proti Palermu vážně zranil koleno. Jankulovski se však během vynucené půlroční přestávky po operaci vazů dal dohromady a italští lékaři mu před dvěma týdny na kontrole v Miláně dali souhlas k návratu na hřiště.

"Prakticky od chvíle, kdy jsem se vrátil z Milána do Ostravy a začal tady rehabilitovat, jsem z toho měl dobrý pocit a věděl jsem, že koleno je v pořádku. Fotbal mi chyběl. Když jsem absolvoval poslední tréninky, dostal jsem znovu chuť do hry a věřím, že jsem se rozhodl správně," řekl Jankulovski.

Bývalý fotbalový reprezentant Marek Jankulovski se po jedenácti letech strávených v Itálii vrací do Ostravy.foto: ČTK/Drahoslav Ramík

K dispozici už na Hradec

Hráč, který má na kontě 78 startů za národní tým, bude ostravskému kouči Pavlu Malurovi k dispozici už pro nejbližší zápas s Hradcem Králové. "Tělo by chtělo, ale je to přece jen sedm měsíců, kdy jsem mimo. Naplno trénuju posledních čtrnáct dnů, tak uvidíme tento týden," řekl Jankulovski.

Petera ocenil jeho vstřícný přístup při oboustranných jednáních, která začala už před půldruhým rokem. "Musím vyzdvihnout jeho vůli nastupovat za Baník. Bylo to hodně o Markovi. Žádný český klub není schopen dovolit si koupit hráče jeho kvalit a platit ho tak jako špičkové evropské kluby," vysvětlil Petera.

Ostravský odchovanec už dříve dával najevo, že Bazaly a Baník jsou jeho srdeční záležitostí. Proto ho od návratu neodradily ani současné potíže Ostravy, která je po devíti ligových kolech poslední bez vítězství.

"Bylo by jednoduché vrátit se, kdyby byl Baník první. Rozhodlo srdce vrátit se domů, já si za svým rozhodnutím stojím. Situace není jednoduchá, ale věřím, že to půjde nahoru. Udělám pro to maximum," řekl Jankulovski.

Levý krajní obránce nebo záložník přestoupil před jedenácti lety z Ostravy do Neapole, poté zamířil do Udine a posledních šest sezon strávil v AC Milán. V jeho barvách letos získal italský titul a v roce 2007 byl u toho, když AC vyhrál Ligu mistrů.

Reklama

Související témata: