Hlavní obsah

Jankulovski se zranil po osmi minutách, Liberec smetl Spartu na Letné

PRAHA

Velký návrat ztraceného syna měl hořkou příchuť. Marek Jankulovksi se v dresu ostravského Baníku ohřál v sobotním duelu s Hradcem Králové pouhých osm minut, pak musel kvůli zranění střídat. Ostravští se však dočkali první výhry v sezóně, kterou zařídil jedinou brankou utkání Vomáčka. Naopak první porážku si připsali fotbalisté Sparty Praha. Letenští nestačili na domácím hřišti na Liberec, kterému podlehli jednoznačně 0:3. Dvakrát se trefil útočník Slovanu Breznaník.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Marek Jankulovski nedohrál ani první zápas za Baník Ostrava, pro zranění musel střídat.

Článek

Jankulovski začal zápas na lavičce, z níž sledoval snahu svých spoluhráčů. Dosud nejhorší ligový tým zoufale potřeboval bodovat, a proto se od úvodních minut střetnutí tlačil na polovinu Hradce, svou snahu ale ostravští hráči nedokázali přeměnit v gól. S blížícím se poločasem pro změnu ožili hosté, kromě jediné střely Hochmeistera ale ani Východočeši nezaznamenali vážnější šanci.

Hned úvod druhé půle přinesl atraktivní momenty na obou stranách, agilní Šenkeřík se ale k zakončení nedostal a Dvořákovu překvapivou ránu dokázal ostravský gólman Pietrzkiwicz vytlačit na břevno. V 65. minutě Bazaly ohlušil bouřlivý aplaus, ne však po gólu, ale po příchodu Jankulovského na trávník. A už za čtyři minuty ostravští příznivci jásali znovu: tentokrát nad brankou Vomáčky, který se prosadil hlavou po přímém kopu Lukeše.

V 73. minutě spláchla tribuny studená sprcha. Jankulovski totiž zůstal po souboji ležet na trávníku a z hřiště jej museli odnést zdravotníci na nosítkách. Zranění nejčerstvější posily Baníku ale snad nebude tak vážné, do kabin totiž odešel bývalý reprezentant po svých... Baník ve zbytku utkání dokázal těsný náskok uhlídat a kromě vítězství slaví i postup na 13. příčku ligové tabulky. Hradečtí „votroci“ mohou být i přes porážku v klidu. Kritickou pasáž podzimu překonali a drží se pevně ve středu tabulky.

Jiří Poděbradský z Hradce Králové (zády) a Marek Jankulovski v dresu Baníku Ostrava.foto: ČTK/Petr Sznapka

Liberec zvítězil na Letné

Dosud neporaženou Spartu dokázali fotbalisté Liberce šokovat. Už v sedmé minutě nacentroval míč z pravé strany Štajner, Breznaník se v pokutovém území zorientoval ve složité situaci a zády k bráně akrobatickou střelou překonal Švengera poprvé. Už za tři minuty vedli Severočeši o dvě branky. Po dalším centru Štajnera, tentokrát z levé strany, balón hlavou nepatrně tečoval Šural a Liberec vedl 2:0.

Fotbalisté Liberce se radují z branky do sparťanské sítě.foto: Právo/Petr Hloušek

Obrovskou šanci na snížení měli Pražané v 62. minutě, kdy balón propadl na hranici malého vápna na Zápotočného, před nímž zívala polovina prázdné brány. Stoper Sparty ale přestřelil. Odpověď Slovanu přišla o dvě minuty později. Štajner u pravé postranní čáry uvolnil patičkou nabíhajícího Gebre Selassieho, který pohlednou kličkou přešel Podaného a nacentroval před bránu. Nádhernou akci zakončil gólovou hlavičkou Breznaník svou druhou brankou.

Program 10. kola Gambrinus ligy
Pátek
Slovácko – Plzeň 1:3on-line
Sobota
Ostrava – Hradec Král. 1:0on-line
Branka: 69. Vomáčka.
Sparta – Liberec 0:3on-line
Branky: 7. a 64. Breznaník, 9. Šural.
Neděle
15:00 Jablonec – Příbramon-line
15:00 Č. Budějovice – Tepliceon-line
17:00 Olomouc – Mladá Boleslavon-line
17:00 Bohemians 1905 – Duklaon-line
Pondělí
18:30 Viktoria Žižkov – Slaviaon-line

Reklama

Související témata: