Hlavní obsah

Ostrava - Hradec 1:0Ostrava po třinácti kolech vyhrála, Jankulovski se opět zranil

MinutaMin. Tým Hráč Akce
69. Vomáčka 1 : 0

Fotbalisté Ostravy se po dlouhých třinácti zápasech dočkali prvoligové výhry, když na domácí půdě zdolali Hradec Králové 1:0. Dvacet minut před koncem rozhodl přesnou hlavičkou Vomáčka a minimálně do neděle poslal Baník na třinácté místo v tabulce. Radost z výhry však domácím zkalilo zranění Marka Jankulovského, kterého při návratu do Baníku po osmi minutách odnesli na nosítkách.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Jiří Poděbradský z Hradce Králové (zády) a Marek Jankulovski v dresu Baníku Ostrava.

Článek

Nejsledovanější hráč zápasu se v úvodu posadil ještě na ostravskou lavičku, jejíž velitel Pavel Malura měl už tak dost problémů se sestavou. Ze základu mu vypadli marodi Kraut, Poliaček a na poslední chvíli i stoper Marek. Ostrava si přesto v nástupu vynutila mírnou převahu, z ní však nerezultovaly žádné zásadní situace v hradeckém vápně.

I když domácí se snažili hodně kombinovat po stranách, nejnebezpečnější byli po standardních situacích. Těch měl Baník už do pauzy celou řadu, ale ke gólu se lehce blížila jen Frydrychova nepřesná hlavička z šesté minuty.

Hradec se nadechl po půlhodině. Hosté začali mít navrch ve středu hřiště a s tím šla ruku v ruce i změna obrazu hry. Východočeši lépe kombinovali, leč největší gólovou hrozbu znamenaly rány z dálky.

Hochmeisterovu střelu ještě Pietrzkiewicz vyrazil na roh, těsně po přestávce si polský gólman sáhl i na Dvořákovu bombu, ale to už ho muselo zastoupit břevno. V 59. minutě skončil míč v ostravské brance, asistent sudího však odmával ofsajd.

Na očekávaný příchod Jankulovského došlo až v 65. minutě. Bývalý hráč AC Milán se postavil na netradiční post ve středu zálohy a po pěti minutách přinesl Baníku gólovou radost: Lukešův centr z trestného kopu poslal hlavou do sítě Vomáčka.

Gólové emoce vzápětí na Bazalech vystřídalo mrtvolné ticho. Epizoda Jankulovského skončila po osmi minutách, domácí fotbalista se po souboji o míč znovu zranil a s bolestivou grimasou v tváři byl ze hřiště odnesen na nosítkách.

Na Ostravu padla obava o výsledek, hosté v závěru silně tlačili, ale vyrovnání v 80. minutě znovu dosáhli z ofsajdu. Výhru mohl pojistit po odraženém míči Malcharek, ale balon do prázdné brány nedostal. Ostrava i tak poprvé v sezoně zažila vítězný pocit.

10. kolo první fotbalové ligy:
FC Baník Ostrava - FC Hradec Králové 1:0 (0:0)
Branka: 70. Vomáčka. Rozhodčí: Jílek - Urban, Páral. ŽK: Svěrkoš (Ostrava). Diváci: 4484.
Ostrava: Pietrzkiewicz - Zawada, Frydrych, Vomáčka, Cverna - Greguš, Droppa - Šenkeřík (65. Jankulovski, 73. Zejdler), Lukeš, Malcharek - Svěrkoš (89. Badaljan). Trenér: Malura.
Hradec Králové: Lindr - Plašil, Chleboun, Fukal - Fischer (75. Štěpán), Hochmeister (75. Jandík), Zelený (87. Malinský), Poděbradský - Černý, Klapka, Dvořák. Trenér: Kotal.

Reklama

Související témata: