Hlavní obsah

Těžká porážka Sparty. Snad nám neublíží, ale naopak pomůže, doufá Hašek

PRAHA

Po roce zase prohráli doma a tím pádem přišli o dvě pozoruhodné série. Fotbalisté Sparty vyhráli třináct ligových zápasů za sebou a v sedmnácti v řadě neprohráli. Po sobotním propadáku 0:3 s Libercem budou muset začít střádat zápasy znovu. „Snad nám tato porážka neublíží, ale naopak pomůže,“ doufá Martin Hašek, první kouč Sparty, která stále vede tabulku o luxusních devět bodů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lukáš Vácha z Liberce (vlevo) bojuje o míč s kapitánem Sparty Markem Matějovským.

Článek
Fotogalerie

Víkend uprostřed desátého měsíce je pro Letenské kritický. Loni 16. října prohráli doma 0:2 s Teplicemi. V dalších třinácti ligových zápasech Letná nepadla. Až letos 15. října, tedy téměř na den přesně po roce.

„Jednou to přijít muselo. Nikdo přece nemohl čekat, že ligou projedeme se třiceti výhrami,“ měl jasno kapitán týmu Marek Matějovský.

„Zatímco my byli v sobotu katastrofální, Liberec byl výborný. Je škoda, že naše série skončila zrovna doma, ale někdy takové nešťastné zápasy prostě odehrajete. Dřív nebo později by porážka prostě přišla, ligou jde těžko projít s třiceti výhrami,“ přizvukoval mu Tomáš Zápotočný.

Letenští doufají, že již v příštím kole v Teplicích zase zaberou. „Něco si k Liberci ještě řekneme, ale musíme se s tím rychle vypořádat. Vzpamatovat se a hledět k dalším zápasům,“ nabádal Matějovský.

Fotbalisté Liberce se radují z branky do sparťanské sítě.foto: Právo/Petr Hloušek

Trenér cítil předem, že tým nemá obvyklou sílu

První trenér Martin Hašek již před zápasem upozorňoval, že reprezentační pauza Spartě spíš ublížila. A jeho zlé tušení se naplnilo. „Hodně hráčů jsme měli pryč, řada z těch, co nám tu zůstali, měla zdravotní problémy. Cítil jsem, že tým nemá sílu ani rytmus, jak jsme byli zvyklí.“

Letenští až v desátém kole ztratili první podzimní body. A hned prohráli rozdílem třídy. „Nula tři doma, to je velká porážka. Ale už je to za námi. Věřím, že nám neublíží, ale naopak pomůže,“ doufá Hašek.

Libereckým se po Kweukem nestýskalo

První prohra zároveň ukázala, jak moc důležitý pro Spartu je Leonard Kweuke. Urostlý útočník se zranil v dresu kamerunské reprezentace a proti Liberci nehrál.

„Hodně nám to pomohlo. Řekl bych, že Kweuke dělá tak třicet procent síly Sparty,“ řekl liberecký obránce Theo Gebre Selassie. „Byli jsme rádi, že proti nám nehrál. Měli bychom to složitější,“ potvrdil trenér Jaroslav Šilhavý.

Sparťanský útočník Miroslav Slepička (vlevo) přeb brankářem Liberce Davidem Bičíkem.foto: Právo/Petr Hloušek

„Oslabení to pro nás bylo. Leo je dlouhodobě zabudovaný do sestavy, navíc má mimořádnou individuální kvalitu. Nemyslím si však, že se zápas takto odvíjel proto, že Kweuke nehrál,“ přemítal Hašek.

Lídr bude vládnout dál, myslí si Štajner

Sparta sice doma zkolabovala, před nedělními dohrávkami však pořád vede tabulku o devět bodů před Libercem a Plzní. „My ji určitě stíhat nebudeme, možná Jablonec. Udělali jsme to sice zajímavější, přesto si myslím, že Sparta bude lize vládnout dál. Příště vyhraje v Teplicích a pojede dál ve svých kolejích,“ konstatoval internacionál Jiří Štajner, který byl u všech tří gólů Liberce.

Slovan zůstal věrný podzimní tradici. Zatímco venku ještě neprohrál, doma ztrácí a minule dokonce prohrál s Duklou. „Hrajeme stejně doma i venku, jen mě mrzí, že před vlastními fanoušky to nedokážeme gólově zhodnotit. Kdybychom to tak všude válcovali, tak ohrožujeme i Spartu. Myslím však, že ta je přece jen někde dál,“ srovnával trenér Šilhavý.

Reklama

Související témata: