Hlavní obsah

Spartu sestřelil nohejbalista Breznaník

Karel FeltSport.czPrávo

Hrál závodně nohejbal, proto má abnormální pohyblivost kloubů. Čtyřiadvacetiletý slovenský záložník ve službách Liberce Michal Breznaník dává neuvěřitelné góly. Nůžkami se trefil v prvním kole do sítě Plzně, nůžkami v ještě neuvěřitelnější pozici načal v sobotu večer na Letné Spartu a hlavou ji pak dorazil na potupných 0:3...

Foto: Jaroslav Appeltauer

Liberecký záložník Michal Breznaník proniká mezi sparťany Peterem Grajciarem (vlevo) a Vlastimilem Vidličkou.

Článek

„Dostal jsem se už před míč. Nemohl jsem nic jiného dělat, než zkusit vystřelit přes hlavu. A ono to tam spadlo! Ten gól jsem vůbec neviděl, takže se na něj s chutí podívám v televizi. Když jsem viděl, že se radují spoluhráči, přidal jsem se k nim,“ vyprávěl holohlavý záložník, s nímž si sparťané nevěděli rady.

Třetí branku vstřelil po nádherné akci, kdy Jiří Štajner posunul míč patou rozběhnutému Theodoru Gebre Selassiemu, ten vyškolil parádní fintou Pamiče a míč naservíroval před branku nekrytému Breznaníkovi... „Theo krásně utekl po pravé straně, čekal jsem, jestli mi dá míč před bránu. On mě perfektně viděl a posadil mi míč na hlavu, jen jsem ho sklepl do branky,“ popsal svoji trefu Breznaník.

Kouč reprezentace Weiss ho přehlíží

Nad slovy sparťana Tomáše Zápotočného, který řekl, že by ho rád viděl příští rok na Letné, jen pokrčil rameny... „Co já vím, co bude za rok... Ale chtěl bych přestoupit do nějakého většího klubu. Třeba i proto, že by si mne tam všiml trenér slovenské reprezentace Vladimír Weiss. Snažím se hrát co nejlépe, víc dělat nemůžu, rozhodnutí je na něm,“ krčil rameny. Zatím mu nepomohl ani fakt, že dal na podzim v deseti zápasech pět gólů a je hodnocen jako jeden z nejlepších hráčů Gambrinus ligy.

Na dotaz, že Weiss do Liberce nevidí, smutně odpověděl: „Nevím, on má hráče sledovat, třeba se mu česká liga zdá málo.“ O pozvánku do slovenského národního mužstva, kterou už dostal například sparťan Peter Grajciar, viditelně stojí. Jenže Breznaník je levý záložník a tam hraje za reprezentaci především Weiss junior...

Na lídra si věřili

Liberec sice tři poslední zápasy nevyhrál, ale na rozjetého lídra tabulky si prý věřil. „Opravdu jsme si věřili a přijeli jsme na Letnou vyhrát. Ale nečekali jsme, že dáme tak brzy dva góly. Padly během dvou minut. Ty nám hodně pomohli. Ve druhé půli už Sparta nakopávala míče dopředu, což nám vyhovovalo, a přidali jsme třetí,“ stručně okomentoval vývoj zápasu, v němž Liberec chvílemi Spartu školil.

Moc nechybělo a Breznaník dal na Letné hattrick... „To je fakt. Bohužel míč mi zůstal pod nohou a Švenger šel dobře a včas na zem. Možná jsem si měl balón zaseknout... Stalo se, už je to pryč. Podstatné je, že jsme vyhráli,“ pravil, ale zmařená šance ho viditelně mrzela.

Podle Breznaníka hraje Liberec venku lépe, než doma. „Pod Ještědem jsme ztratili zbytečně sedm bodů. Třeba druhý poločas posledního zápasu doma s Duklou jsme hráli strašně a prohráli. Máme ale perfektní partu, což je moc důležité, a hrajeme dobrý ofenzivní fotbal. Takový mě baví, takže jsem v Liberci spokojený,“ zdůraznil.

Pomohli hlavně Plzni

O tom, že by domácí prohra Spartě zkomplikovala cestu za titulem, dost pochybuje... „Asi ne, liga je sice ještě dlouhá, ale Sparta si dojde pro titul. Možná jsme touhle výhrou pomohli jiným klubům, jako třeba Plzni. My chceme hrát nahoře, ale o nějaké stíhací jízdě nemluvíme. Hlavně si přejeme, aby se nám dál dařilo. Uvidíme na konci soutěže... Vítězství na Spartě je v každém případě moc cenné, ale musíme ho potvrdit v pátek doma s Ostravou,“ přál si.

„Breznaník hraje ve výborné formě, je to jeden z našich klíčových hráčů. Je cenný nejen v ofenzivě, kdy umí šanci nejen připravit, ale sám i výborně zakončit. Hodně pomáhá i s obrannými úkoly, i když to není zrovna jeho parketa,“ řekl o něm kouč Jaroslav Šilhavý.

Reklama

Související témata: