Hlavní obsah

Fanoušci klokanů demonstrovali za záchranu Ďolíčku, kouč vyjadřoval solidaritu

Víc než fotbal hřála v nedělním ligovém duelu ve Vršovicích nezlomná aktivita fanoušků klokanů, kteří nechtějí za nic na světě připustit, že by měli ztratit legendární Ďolíček. Jejich mužstvo muselo i k dalšímu z nekonečného seriálu pražských derby proti Dukle do Edenu, oni se však zase sešli u Botiče.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Patrk Gedeon z Dukly (vpravo) bojuje o míč s Ondřejem Krajákem z Bohemians 1905.

Článek
Fotogalerie

Začalo to u tramvajové zastávky naproti stadiónu, kterou fanoušci demonstrativně přejmenovali z Obloukové na Ďolíček, pokračovali v jejich zelenobílém fotbalovém chrámu. Společně s klubovými legendami Štefanem Ivančíkem a Miroslavem Valentem si totiž prohlédli vizualizaci naznačující, jak by mohl stánek klokanů jednou třeba také vypadat a kam by se zase mohlo chodit na ligu.

Od demonstrování jednoty k finanční sbírce

První reálná studie je totiž na světě, ale je otázkou, kdy a zda se vůbec někdy dočká realizace. Klokani musí už druhým rokem brát za vděk azylem v Edenu, kam se za nimi nakonec pochodem přes dvě tramvajové zastávky část jejich fanoušků vydala. Ale opravdu jen část, protože kalené jádro příznivců dál odmítá vkročit do ochozů arény, kde jejich Bohemka prostě není doma.

„Chtěli jsme demonstrovat jednotu fanoušků Bohemky a zájem tisíců lidí, kteří si přejí zachování tohoto historického místa pro fotbal. Zvláště teď, kdy bude radnice Prahy 10 rozhodovat o osudu a eventuálním odkoupení stadiónu,“ vysvětloval předseda Družstva fanoušků Bohemians 1905 Petr Jirát.

Protest fanoušků Bohemky.foto: Právo/Milan Malíček

I v Edenu dal o sobě on a jemu spřízněné zelenobílé duše vědět, neboť po dvaceti minutách obnoveného derby s Duklou svorně povstali a aplausem vyjádřili podporu odpolední akci. Finanční sbírce, jež se na záchranu Ďolíčku koná a živí tak naději na spásu legendárního Ďolíčku, zrovna tak.

Trenér koučoval s páskou

Fotbalu servírovanému svým týmem však moc tleskat nemohli. Klokani potřetí v řadě v domácím prostředí jen remizovali a na druhou příčku v tabulce nedoskočili. „Bez Škody a také Moravce, kteří samozřejmě chyběli, to bylo o jednom gólu. Kdo by ho dal, vyhrál by. Ale za panující situace i remízu beru,“ zahlásil trenér Bohemians Pavel Medynský, který koučoval zápas s bílou páskou na rukávě.

Martin Nešpor z Bohemians 1905 (vpředu) si kryje míč před Ondřejem Vrzalem z Dukly.foto: Právo/Petr Hloušek

„To na podporu Lukáše Přibyla a Petra Svobody v soudních sporech, které vedou za Bohemku a v nichž dostali podmínku,“ vysvětloval další protestní akci, která při derby proběhla a při níž byli trenéři a hráči s odsouzenými funkcionáři zajedno.

Kozel byl z remízy rozpačitý

Ani ta ovšem klokanům ke třem bodům nepomohla. „Před utkáním bych remízu bral, teď z ní mám ale smíšené pocity. Při absenci nemocného Lietavy nám však scházelo víc agresivity a důrazu v šestnáctce, a když jsme nedali gól ani z malého vápna, musíme se s plichtou smířit. A to přesto, že ve druhé půli byla naše převaha znatelná,“ povzdechl si kouč Dukly Luboš Kozel, jenž je ale jinak s účinkováním svého týmu na ligové scéně nadmíru spokojen. Aby ne, když se nováček z Julisky prodral už na sedmou příčku a v tabulce pravdy má na kontě nulu. Před odchodem do nuceného strahovského azylu, kam se Dukla musí uchýlit vzhledem k prodlevě s instalací vyhřívání hrací plochy na svém stadiónu, povzbudivá bilance.

Trenér Dukly Praha Luboš Kozel.foto: Právo/Petr Hloušek

„Chvíli nám trvalo, než jsme se na ligu aklimatizovali, protože většina mých spoluhráčů ji nikdy nehrála. Ostatně, i já z ní na tři roky vypadl,“ vysvětloval kapitán nováčka Patrik Gedeon, proč jeho tým neprohrál už pátý zápas v řadě a v tabulce stoupá vzhůru.

„Patnáct bodů představuje velice slušnou vizitku. Mužstvo si už na ligu zvyklo a i na hřištích soupeřů se snaží o hru, jež je pro nás typická. I to je pozitivum,“ kvitoval poslední výsledky také trenér Luboš Kozel.

Reklama