Hlavní obsah

Hrajte o titul i vy, vyzvala Sparta konkurenci kolapsem proti Liberci

dos, zpSport.cz

Osm bodů na druhý Jablonec je po rovné třetině odehraných zápasů pořád ještě královský náskok. První porážka Sparty však přece jen zdramatizovala situaci v čele fotbalové Gambrinus ligy. Liberec totiž lídra nejen výrazně porazil (3:0), on ho na jeho vlastním hřišti jednoznačně přehrál. Ačkoliv Slovan na titul sám neaspiruje, ukázal dalším vlčákům, že zatím neporazitelná Sparta ještě nemá nic jistého.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Fotbalisté Liberce se radují z branky do sparťanské sítě.

Článek

Devět zápasů, devět výher, takový start fotbalová Gambrinus liga ještě nezažila. Sparta má tedy i navzdory sobotnímu výpadku nahráno a v tabulce se zdánlivě nic dramatického nestalo. Šokující porážkou s Libercem však Letenští všem ambiciózním klubům vzkázali: Neztrácejte víru a stíhejte nás, ještě to stále může stát za to...

„Nula tři doma, to je velká porážka. Ale už je to za námi. Věřím, že nám neublíží, ale naopak pomůže,“ doufá první kouč letenského týmu Martin Hašek. Již před zápasem tušil, že reprezentační přestávka rozjetému mužstvu uškodila. Zdravotní stav některých hráčů nebyl ideální, v útoku citelně chyběl kanonýr Kweuke.

„Něco si k Liberci ještě řekneme. Musíme se s tím ovšem rychle vypořádat a hledět k dalším zápasům,“ konstatoval kapitán týmu Marek Matějovský.

A právě v tom nejbližším kole by mohl být háček. Ve středu nastoupí Sparta v prvním utkání osmifinále Ondrášovka Cupu ve Znojmě, příští pondělí ji pak čeká ligový duel v Teplicích. Tedy na stadiónu, kde naposledy vyhrála před deseti lety, přesně 26. října 2001 (1:0)! Pokud svou fóbii ze Stínadel nezlomí, může Jablonec a spol. ponouknout ke stíhací jízdě.

Sparťan Marek Matějovský (vlevo) si kryje míč před Lukášem Váchou z Liberce. Vpravo přihlíží Tomáš Janů.foto: Právo/Petr Hloušek

Jablonec se ke stíhání lídra hlásí

Konkurence je zatím v klidu. Druhý Jablonec je především rád, že Příbram smetl 5:1 díky pěti různým střelcům a není tak závislý pouze na zázračném kanonýru Lafatovi.

„Před reprezentační přestávkou jsme nehráli příliš dobře, teď to bylo možná trošku lepší. Výsledek nás vrací v tabulce nahoru, chceme být mezi mužstvy, která pronásledují Spartu,“ libuje si trenér František Komňacký.

Liberec na titul nemyslí

Dalšími v řadě jsou Liberec, Plzeň a Bohemka. Na Spartu svorně ztrácejí devět bodů.

„My ji určitě stíhat nebudeme, možná Jablonec. Udělali jsme to sice zajímavější, přesto si myslím, že Sparta bude lize vládnout dál. Příště vyhraje v Teplicích a pojede dál ve svých kolejích,“ myslí si liberecký démon Jiří Štajner, který byl u všech tří gólů.

„Kdybychom to tak všude válcovali, tak ohrožujeme i Spartu. Myslím však, že ta je přece jen někde dál,“ přidává se Jaroslav Šilhavý, trenér Slovanu.

Kapitán Plzně Pavel Horváth (vpravo) v souboji s Davidem Lafatou z Jabloncefoto: Právo/Petr Horník

Plzeň teď žije Barcelonou

Tak tedy obhájce titulu z Plzně? Mistři zabrali výhrou na Slovácku, teď však mají plnou hlavu středečního historického zápasu v Lize mistrů v Barceloně. „Sparta mě nezajímá! Naším problémem jsou ztráty se soupeři ze spodních pater tabulky. Když chceme hrát o nejvyšší příčky, musíme zápasy s Ostravou či Dynamem zvládat,“ prohlašoval trenér Pavel Vrba před reprezentační pauzou.

Na druhou stranu průběžně upozorňoval, že ani dvanáctibodový náskok ještě nemusí nic znamenat. Sparta takové manko na Plzeň z loňského podzimu dokázala během jara téměř stáhnout. Viktoria teď doufá v totéž, když si oba týmy v nové sezóně vyměnily gard. A první zaváhání rivala opravdu přišlo.

Klokani se děsí vražedné série

Asi nejméně se dá velká ofenzíva čekat od Bohemky. Klokani jsou vděční za každou příčku v popředí tabulky, na titul nemyslí.

„S osmnácti body po deseti kolech musíme být nadmíru spokojeni, i když pravdou je, že při troše štěstí jsme jich mohli mít ještě víc. Vždyť v posledních třech domácích zápasech jsme jen remizovali. Stačí, aby nám ze sestavy vypadli pro zranění či karty dva tři hráči a projeví se to, neboť kádr nemáme zase až tak široký,“ kvitoval umístění a bodový zisk po třetině podzimu trenér klokanů Pavel Medynský.

„Teď nás ovšem čeká vražedná série a závěr podzimu je doslova smrtelný, protože hrajeme se Spartou, v Teplicích a v Plzni. Výhodou těchto zápasů snad je jen to, že tito soupeři hrají fotbal, což nám vyhovuje.“

Reklama