Hlavní obsah

Junovi nadávali také spoluhráči

Radek Malina, Viktor Nosek, Právo

Těžko byste o víkendu hledali po světě většího sportovního nešťastníka. Mohl být oslavován, ale snesla se na něj snůška výčitek a drsných nadávek. Útočník Tomáš Jun je hlavním viníkem skutečnosti, že Sparta nestáhla náskok Baníku na tři body. Co ten kluk všechno nedal!? Byl jako hromádka neštěstí, přesto vyšel z kabiny Sparty mezi prvními...

Článek

"Někteří kluci mi i nadávali. Nemůžu se jim ale divit," hlesl tiše a klopil zrak teprve dvacetiletý fotbalista. "Ale pár mě jich přišlo i povzbudit," dodal hned. Kdo mezi nimi byl?

"Nechte ho být. Je to strašný smolař," pravil vedle stojící Lukáš Zelenka. Junův sobotní očistec začal už ve čtvrté minutě. Poborský posílal zprava báječný centr, míč padl na útočníkovu hlavu, jenže z pár metrů letěl nad. Stadión zahučel.

Když o padesát minut později po Látalově kiksu Jun zoufalou přihrávkou zazdil brejk tří hráčů na jediného obránce, měli už sparťané v ochozech chuť ho zadupat do země. Zloba tryskala. Co se dělo mezitím? Po půl hodině nedokázal Jun protlačit balón na úplně volného Poborského a před pauzou měl nejhorší pětiminutovku: tři šance a zase jen jedno velké nic!

Kotrba jej podržel

"Překopnout branku z malého vápna, to se asi vážně nedá nedat," vykládal zoufale. "Měl jsem asi pět šancí, z toho tři byly tutový. Z tohohle se budu dostávat dlouho. Tak důležitý zápas a všechno padá na mě," šeptal hráč, jenž se do základní jedenáctky vešel trenéru Kotrbovi poprvé po šesti týdnech.

"Tolik jsem tu šanci chtěl chytit." Ten jeden gól, který vstřelil do sítě gólmana Laštůvky, byl jen slabou náplastí. Vyčítal si, jak ostatní makali, dokázali Baník rozebrat a drtit, o kolik byli lepší než první mužstvo ligy. "A já to nedával..."

Že by však v zoufalství chtěl vystřídat, to jej nenapadlo. Trenér Kotrba ho o přestávce hecoval a on se cítil fyzicky skvěle. "Říkal, že jsem sice měl tři šance, ale že se do nich musím dostat znova a proměnit je. Povzbudil mě," popisoval atmosféru, jež panovala v kabině o pauze za stavu 0:1.

Poborský zklamal

Jun se však dostal jen k dorážce Sionkovi hlavičky směřující už do branky. "Tím jsem si ale v tu chvíli nebyl jist. Bál jsem se, jestli nebude ofsajd. Naštěstí nebyl," oddechl si.

Co se dá dělat večer po takovém utkání? "Vůbec netuším. Určitě neusnu. Vždyť já věřil do poslední minuty, že dám ještě jeden... Musím nějak zapomenout." Byl nešťastný, přesto však Jun ochotně odpovídal.

Chtěli byste vyjádření kapitána Karla Poborského, který mimochodem odešel do šatny bez jakéhokoli podání ruky se soupeřem či rozhodčími? Nedělejte si iluze! Můžete na místě pro novináře čekat, jak dlouho chcete.

"Karel má nějaké problémy," řekl mluvčí Sparty Jiří Vopršal s tím, že dorazí později. Nedorazil... Panu Poborskému se opět "nechtělo", těch pět minut by ho asi zabilo. Ale ta jeho patička před gólem byla úchvatná, že?

Kliknutím se dostanete na kompletní statistiky Gambrinus ligy a evropských fotbalových soutěží.

Reklama

Související témata: