Hlavní obsah

Hráči zlenivěli, proto prohrávali, tvrdí příbramský Vavruška

Příbram rozjela podzim excelentně, po sedmi kolech nasbírala dvanáct bodů, což svádělo k domněnce, že spíš bude hrát o poháry než záchranu. Jenže pak přišly tři porážky v řadě a deset inkasovaných gólů. Po dvou od Dukly a třech od Sparty hrozivých pět v Jablonci. U Litavky přesto nezpanikařili. „Věděli jsme, že se situace musí otočit a přišlo to,“ řekl v rozhovoru pro Právo a Sport.cz kouč David Vavruška.

Foto: fkpribram.cz

Kouč Příbrami David Vavruška

Článek

Po třech prohrách v řadě přišlo konečně vítězství. Oddechl jste si?

Samozřejmě jsem rád, ale že bych si nějak oddechl, protože se stalo něco neočekávaného, to ne.

Vy jste se po dobrém bodovém podzimním rozjezdu neobával, že série tří porážek v řadě může přivodit pozvolný pád ke dnu tabulky?

Neobával. Chudší období přijde i na silnější týmy, než jsme my. O situaci jsme s hráči mluvili, věděli, proč prohrávají. Samozřejmě, když se prohry střídají s výhrami, lépe se to snáší. Tři ztráty v řadě byly moc, ale věřili jsme, že vítězství zase přijde, jen musíme být trpěliví. Neměl jsem proto obavu, že se psychicky položí.

V čem podle vás byly důvody porážek?

Hráči začali šetřit kroky. Najednou si mysleli, že tohle nemusí a tamto také ne, protože vyhrávají. Tak jsem jim vysvětlil, aby si rychle přestali myslet, že už umějí hrát fotbal a vrátili se k tvrdé práci. Pochopili to, protože když jsem si prohlížel znovu zápas s Olomoucí, znovu hodně běhali, dokonce i ve chvílích, kdy třeba ani nemuseli.

Nebál jste se přeci jenom, že to mladí a nezkušení borci správně a včas nepochopí?

Vůbec ne! Já se nebojím ničeho. Možná jen novinářů, kteří dokáží na lidi hodně zapůsobit. Musel jsem jim vysvětlovat, ať si neberou příliš chválu, aby nenosili nosy nahoře, ale ani kritiku, aby si přestali věřit. Totéž platí o pokřikování některých fanoušků.

Vám ostrá a někdy třeba i nespravedlivá kritika nevadí?

Mně ne. Když o mně někdo napíše, že jsem blbej, tak se s tím srovnám. Mladý kluk to může snášet mnohem hůř. Zejména, když si myslí, že blbej není.

Příbramský trenér David Vavruška (vpravo) s asistentem Františkem Kopačemfoto: fkpribram.cz

Hrajete s nemladší obranou v lize, není ofenziva někdy na úkor defenzivy?

Defenziva je o hře celého mužstva, ale je pravou, že někdy zaútočíme v sedmi lidech a nestihneme se vrátit před míč. Když máte hodně mladou obranu a tým, musíte se snažit uhrát zápasy nahoře, tedy ofenzivou. A o to se snažíme. Podle mne je tenhle herní způsob lepší, než abychom byli zalezlí a stejně prohráli.

Kde berete tu jistotu, že se naplní to, co jste si předsevzal?

Když poctivě pracujete, výsledky se dostaví. Někdy dřív, někdy později, ale dostaví. To mám ověřené a z toho vycházím. Práce s mladými hráči vyžaduje od trenéra hodně trpělivosti, je to dlouhodobý proces, který nezkrátíte. Trpělivost tu já mám.

Když to ale přeci jenom nevyjde?

Pak děláte něco špatně a musíte najít příčinu a odstranit ji.

Po jedenácti kolech má Příbram patnáct bodů. Je to podle vás víc, než jste čekali?

Nepatlám se v prognózách ani spekulacích. Body zásadně nepočítám.

Neříkejte, že vás nezajímá, kolik máte bodů a jak jste na tom v tabulce...

Samozřejmě, že se také dívám na tabulku, ale nespekuluju. My jsme si řekli určitý cíl či přání, kolik bodů bychom chtěli mít po podzimu, abychom do jara mohli jít klidnější.

Ten naplňujete?

Ještě ne, protože bychom rádi osmnáct nebo ještě raději dvaadvacet bodů. Máme na to pět kol, takže věřím, že se podaří naplnit.

Reklama

Související témata: