Hlavní obsah

Kouč Sparty Hašek cítil, že se liga může zdramatizovat. Vděčně bral těsnou výhru

Pronásledovatelé Sparty mohou skřípat zuby. Letenští nakonec ubránili těsný náskok v zápase s Teplicemi v pondělní dohrávce 11. kola i osm a více bodů k dobru k týmům, které jsou na počátku druhé třetiny soutěže seřazeny za ní. A to bylo další zakolísání lídra tabulky po minulé prohře s Libercem tak blizoučko. Jeho suverenita z první půle střetnutí vzala za své, na konci se jeho branka ocitla v dešti střel. Čišela z něj až bezradnost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalistů Sparty Martin Hašek

Článek

„Zápas ovlivnily dva zásadní momenty: Sparta zde nevyhrála deset let a moc jsme to chtěli zlomit. A pak také poslední porážka s Libercem,“ cítil kouč Sparty Martin Hašek, že otázka zdramatizování boje v čele ligy byla po minulé první porážce jeho týmu vskutku akutní. Vše pro jeho tým dopadlo po tísnivých momentech v závěru optimálně. „Odvážíme cenné vítězství. Sparta tu určitě za deset let odehrála lepší zápasy, ale nevyhrála, teď se nám to povedlo,“ liboval si Hašek.

„Ne vždy se dá hrát, aby se to divákům líbilo,“ říkal po boji Miroslav Slepička, autor jediné trefy utkání, které znovu načalo tradiční diskuse. Hned dvojnásobně ukázalo zvláštní praxi z domácích trávníků. Fotbalisté tu zpravidla nemohou nastoupit proti svému kmenovému týmu, pokud hostují v dresu soupeře. Kerič nesměl hrát za Teplice, Mareš za Spartu. Mohlo to možná vše vypadat jinak. „Je to záležitost pro sportovní manažery, já jsem trenér,“ poznamenal neutrálně Hašek.

„Neztotožňuji se s touhle praxí,“ říkal teplický trenér Petr Rada. „V Německu jsem nic takového nezaznamenal,“ kroutil dál hlavou kouč, který působil v 90. letech coby hráč u sousedů, kde ani dnes není něco podobného vůbec možné. Ale nechtěl spekulovat, co by přinesl případný start Keriče a třeba i Mahmutoviče, který pro změnu stál vzhledem k trestu. „V minulých zápasech jsme tyhle hráče měli a taky jsme góly nedávali,“ připomněl a smutně pokyvoval. „My jsme asi něco urazili, teď se nám to vrací,“ bral střeleckou nemohoucnost svého týmu jako záležitost takřka osudovou.

Zato Sparta si mohla libovat. I bez excelentního Kweukeho, který naskočil až v závěru a nuceně vypomáhal obraně, dala gól. Prakticky z jediné větší příležitosti. Může snad zkušený Slepička po návratu z angažmá v Chorvatsku a Německu začít vytlačovat ze sestavy kamerunského obra, když se po třech letech zase trefil v české lize? „Jsem soudnej, Leo je v Česku naprosto nadstandardní hráč. Já jsem proto rád, že naskočím a trochu mužstvu pomůžu,“ reagoval Slepička, který se zle "pomstil" trenéru Radovi, který mu kdysi jako jediný dal příležitost i v reprezentaci.

Reklama

Související témata: