Hlavní obsah

Vykradli jsme Bazaly, smál se Gedeon

OSTRAVA

Dukla vybojovala v sobotu nesmírně cenné tři body. Na Bazalech porazila Baník 2:1 a jako nováček si lebedí v klidném středu tabulky. „Dneska jsme doslova Bazaly vykradli,“ liboval si kapitán týmu z Julisky Patrik Gedeon.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Radost fotbalistů Dukly z prvního gólu v Ostravě.

Článek

O rychlé vedení se postaral důrazný Ivan Lietava už ve 3. minutě. Domácí stoper Benjamín Vomáčka poslal příliš malou domů, míč na hrbolatém trávníku přeskočil nohu gólmana Davida Pietrzkiewicze a slovenský útočník už věděl, co je jeho práce.

„Vypadalo to jednoduše. Už dřív jsem dal podobný gól. My jsme v tréninku zkoušeli presing a vyplatilo se to. Když jsem viděl, jak míč poskakuje, šel jsem za ním a v momentě, kdy přeskočil nohu brankáře, jsem do něj stihl špičkou kopačky šťouchnout, takže se dokutálel za brankovou čáru. Vedení nás ale neuklidnilo a Baník srovnal. Naštěstí jsme přidali druhou branku, na níž už nedokázal odpovědět, takže jsme spokojení,“ liboval si Lietava.

Vomáčka vyklidil prostor

Záložník Marek Hanousek prokazuje na podzim výbornou formu, která ho vynesla až do reprezentační jednadvacítky. Navíc střílí i důležité góly. Na Bazalech zápas rozhodl parádní trefou k tyči, když se před ním rozestoupila domácí obrana... „V poslední půlhodině bylo pro brejky hodně prostoru na obou stranách. Obě mužstva chtěla vyhrát, tolik nebránila. Šel jsem proti Vomáčkovi, do tandemu mi nabíhal spoluhráč, takže ostravský stoper asi čekal, že budu nahrávat. Jakmile se hnul do strany a otevřel mi prostor, pálil jsem k tyči a vyšlo to,“ říkal spokojeně s pěti góly nejlepší střelec Dukly.

„Baník potvrdil, že fotbal hrát umí, do sestupového pásma určitě nepatří. Druhý poločas nás přehrával a měl šance. Zápas se klidně mohl zlomit v jeho prospěch. O to víc si těch tří bodů ceníme,“ dodal Hanousek.

Ján Greguš z Baníku (druhý zleva) a Marek Hanousek z Dukly (druhý zprava).foto: ČTK/Petr Sznapka

Kapitán děkoval spoluhráčům

Gedeon podle některých statistik odehrál dvoustý zápas v nejvyšší soutěži... „Myslel jsem, že to bylo už proti Bohemians, kde jsme remizovali. Ale jestli to byl v Ostravě opravdu jubilejní zápas, pak tahle oslava samozřejmě byla lepší, ale žádná opravdová oslava nebyla a nebude. Trenér Kozel je na nás hodně přísný,“ usmíval se šestatřicetiletý matador.

„My jsme přijeli na Bazaly s přáním bodovat, ale věděli jsme, že to bude hodně těžké, protože Baník se v poslední době zvedl. Viděli jsme to v zápase s Libercem. Za tyhle tři body jsme moc rádi, teď nás čeká ještě těžší zápas v Mladé Boleslavi, tak si vítězství v Ostravě pořádně užijeme,“ dodal s tím, že by si klidně troufl na třetí stovku ligových zápasů.

Dukla má po dvanácti kolech osmnáct bodů... „Kdyby nám tohle někdo řekl před sezónou, asi bychom tomu nevěřili. Rozdíl mezi první a druhou ligou je velký a my jsme s tím měli problémy, než si nejvyšší soutěž kluci osahali a poznali, že se v ní dá také hrát. Těch osmnáct bodů je moc cenných,“ zdůraznil Gedeon.

Do ligových bojů vede poměrně mladé mužstvo, jehož věkový průměr v podstatě „kazí“ on a třiatřicátník Jan Vorel. „Šéfovat tohle mladé mužstvo je super. Třeba na Bazalech se mi moc nedařilo a kluci zápas úžasně odmakali. Alespoň jsem se jim snažil pomoct v některých chvílích, když jsem se objevil na správném místě, ale tíhu nesli na Bazalech ti mladí a zvládli ji,“ složil poklonu spoluhráčům stále výborný Gedeon.

Kozel: Vyhrál šťastnější

Kouč Dukly Luboš Kozel byl spokojený hlavně se ziskem bodů. „Tři body jsou cenné. V první půli jsme ztráceli míče nepřesnými přihrávkami a přišli tak o rychlé vedení, protože Baník chodil hodně do brejků. Po změně stran už jsme se v obranné činnosti zlepšili a do brejků jsme chodili i my. Před naším vítězným gólem nás podržel při šanci Svěrkoše gólman Rada. Tenhle zápas byl spíš remízový, ale my jsme v něm byli šťastnější,“ konstatoval trenér Dukly.

Po zbytek podzimu bude hrát Dukla ve strahovském azylu. „Vyhřívaný trávník zřejmě nestihnou připravit. My ale máme doma už jen Teplice, třikrát budeme hrát venku. Kdybychom měli po podzimu na kontě bodový součet začínající dvojkou, byl bych velmi spokojený,“ přál si Kozel. Pro dobře hrající Duklu by splnění jeho přání nemělo být velký problém.

Reklama

Související témata: