Hlavní obsah

Bouřku v příbramské kabině odnesli klokani

Karel FeltPrávo

Kabinou příbramských fotbalistů se začátkem týdne přehnala bouřka. Trenér David Vavruška hráčům hodně důrazně vysvětlil, že propadáky, jako byla prohra 1:4 v Českých Budějovicích, už se nesmí opakovat. Jeho slova si hráči vzali k srdci a v sobotu nastříleli vršovickým klokanům tři góly.

Foto: www.fkpribram.cz

Příbramští fotbalisté Daniel Tarczal (vpravo) a Zdeněk Koukal se radují z branky proti Bohemians 1905.

Článek

„Máme to takhle nastavené, že hráčům řeknu, co si o jejich výkonu myslím. Jedna věc je, jim chyby vytknout, a druhá, aby je neopakovali. Úvod zápasu s Bohemkou spíš vypadal, že naváží na to, co předváděli v Českých Budějovicích. Po čtvrthodině už měl ale výkon mužstva odpovídající parametry, hrálo dobrý fotbal, vytvářelo si šance, dávalo góly. Jsem také rád, že má Aleš Hruška v bráně zase na kontě nulu. Jinak by nám asi odešel k jinému sport,“ ohlédl se za utkáním příbramský kouč David Vavruška.

Máme splněno, tvrdí Vavruška

Zmínkou o Hruškovi narážel Vavruška na fakt, že Příbram má po Českých Budějovicích druhou nejhorší obranu v lize. Dostala už šestadvacet branek. „To beru na sebe, je to můj problém, protože když jsem k mužstvu přišel, řekl jsem, že budeme hrát ofenzivně, abychom dali co nejvíc branek. Někdy prostě hůř bráníme,“ přiznal.

„Chtěl jsem, abychom měli po podzimu osmnáct bodů. Ty jsme získali už po třinácti kolech. Máme tedy splněno, ale teď se budeme snažit ještě nějaké přidat jako bonus pro klidnější jaro. Ve třinácti kolech jsme dali dvaadvacet branek, tedy tolik, kolik Příbram nastřílela za celou minulou sezónu. To je také pozitivní, stejně jako naše ofenzivní hra, na kterou se dá koukat,“ dodal Vavruška, který se netají tím, že by po reprezentační pauze rád přivezl body i z Ostravy.

Tarczalův zápas

Šestadvacetiletý záložník Daniel Tarczal je dnes klíčovým mužem příbramské středové řady. Výborně brání, stíhá rozehrávat útočně akce a dostává se i do zakončení. Proti Bohemians odehrál stý ligový zápas a vstřelil v něm třetí podzimní gól. V sobotu to byl především jeho zápas, protože na zbývající dva skvěle přihrál.

„Neberu to, že proti Bohemce to byl můj zápas. Vítězství jsme si zasloužili jako tým. Všichni makali, podali jsme kolektivní výkon,“ říkal skromně a ke svojí trefě dodal: „Celá akce vypadala docela snadně. Matěj Štochl hodil aut. Naznačil jsem pohyb k němu, ale šel jsem do šestnáctky. Obránci nereagovali. Sám jsem byl překvapený, že najednou běžím sám na gólmana. Moc jsem nepřemýšlel nad tím, kam vypálím. Snažil jsem se trefit branku a vyšlo.“ Zatímco proti Žižkovu a Hradci vyslal gólové střely za hranicí šestnáctky a pod břevno, tentokrát uvnitř pokutového území pálil kousek nad trávníkem.

Přiznal také, že si po výbuchu na jihu Čech nebral kouč Vavruška servítky... „V pondělí jsme měli hodnocení u videa. Nebylo to příjemný... U toho bych raději zůstal.“ Ale bouřka vyčistila nejen ovzduší v kabině, ale i hlavy hráčů a ti se vrátili ke svému fotbalu. „Moc jsme tenhle zápas chtěli vyhrát, což se povedlo, takže jsme stoprocentně spokojení. Získali jsme tři body, hráli zase fotbal, na který se dalo koukat, a nastříleli tři branky. Paráda,“ liboval si s tím, že Příbram hrála tak rychle, že jí soupeř, známý svojí tvrdostí, nestíhal ani nakopat. „Ale odevzdaní nebyli. My jsme prostě eliminovali jejich hru,“ prozradil recept.

Koukal se rozstřílel

Ofenzivní záložník Zdeněk Koukal se vrátil do základní sestavy a vstřelil gól ve třetím utkání v řadě... „Dneska bylo důležité, že jsme vyhráli. Chtěli jsme odčinit výpadek z Českých Budějovic. To se povedlo, dali jsme tři branky, což je krásné,“ rozplýval se, jako by ani nedal veledůležitý první gól. Soupeř však domácím situaci ulehčil až poddajným výkonem... „Nemyslím, že by byli nějak poddajní a usnadnili nám to. Bohemka hraje svým zažitým stylem a nám se podařilo ho eliminovat,“ dodal.

O bouřce v kabině prozradil... „Trenér nám vynadal. Měl na to plné právo, protože to, co jsme předvedli v Českých Budějovicích, bylo na hození ručníku na hřiště. Tak se hrát nedá. To nemělo s fotbalem nic společného.“

I jemu se líbí ofenzivní fotbal, jaký Příbram předvádí. „Pro nás je to vzpruha a jsme hrozně rádi, že střílíme tolik gólů. Doufejme, že nám to vydrží,“ přál si.

Po reprezentační pauze čekají Příbram důležité zápasy v Ostravě a doma s úřadujícím mistrem. „Musíme se dobře připravit už na utkání v Ostravě. Budeme tam chtít vyhrát, protože Baník není zrovna v herní pohodě. A ty tři body bychom pak měli potvrdit doma s Plzní,“ pravil odvážně.

Nejhezčí Štochlův gól

Matěj Štochl se v letní nouzi o zadáky musel přeškolit na pravého obránce... „Ze začátku to bylo hodně těžké. V podstatě si zvykám pořád. Učím se a snažím odstraňovat chyby. Vzhledem k fotbalu, jaký hrajeme, si ale nemůžu stěžovat. Dostanu se dopředu, protože se pokouším přečíslovat obranu soupeře a útočit po křídle. Jako obránce se tolik k zakončení sice nedostávám, když je ale možnost, tak střílím,“ říkal spokojeně.

Jak se dávají góly, rozhodně nezapomněl. V sobotu vstřelil svůj třetí ligový, na podzim první. A stál za to. Z dvaceti metrů se nádherně trefil pod břevno. „Určitě to byl můj nejhezčí gól,“ usmíval se a přidal svůj pohled na parádní trefu... „Všiml jsem si odraženého míče, který zachytil Dan Tarczal. Seběhl jsem si na střed hřiště, kam mi naservíroval přihrávku. Jedním dotekem jsem míč zpracoval a hned vystřelil s vírou, že to tam spadne.“

Štochl také zdůraznil, že Příbram se na klokany dobře připravila... „Po Budějovicích jsme museli urvat tři body. Bohemku známe, věděli jsme, co tu bude hrát. Snažili jsme se kombinovat a tím ji eliminovat, což se povedlo.“

Reklama

Související témata: