Hlavní obsah

Straka začíná trumfovat slávistickým srdcem a výhrami mírní nenávist

PRAHA

Senzace kola. Ligou mistrů protřelá Plzeň prohrála 1:2 na hřišti fotbalové Slavie, která má na podzim svých starostí dost. Viktoria navíc našla přemožitele po dlouhých sedmi kolech bez porážky. Léčba Strakou se tak sešívaným začíná vyplácet. Nový kouč sice začal porážkou na Žižkově, pak ovšem jeho tým zdolal České Budějovice, vyhrál na Slovácku a teď si podal i obhájce titulu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Trenér Slavie František Straka během duelu v Edenu.

Článek

Živel Franz řádil v Edenu jako za mlada. Divoce pobíhal kolem pomezní čáry, hnal své hochy emotivními gesty vpřed a vymezený sektor před střídačkou mu by malý. Po velkém vítězství pak František Straka nešetřil vzletnými slovy.

„Zafungovala vůle a slávistické srdce. Úvodní nápor Plzně jsme se štěstím přežili jen s jedním inkasovaným gólem. Nesložili jsme však zbraně a toho si cením. Z brejků jsme rychle dali dva góly a pak velmi dobrou obranou výhru uhájili. Byl tam elán, kluci si hrábli až na dno. To mě těší,“ liboval si Straka.

Vezou se na vítězné vlně

Ještě nedávno mdlý tým nedělní bitvu opravdu příkladně „odjezdil“, v tom je na první pohled posun k lepšímu. „Všechno je o psychice. Sebevědomí je po zisku devíti bodů úplně jinde. Výhrou nad Budějovicemi jsme se uklidnili, na Slovácku ji potvrdili a teď zvládli i Plzeň. Člověk se pak jinak těší na každý trénink,“ líčil zkušený harcovník Stanislav Vlček.

„A kdybychom si to nepokazili porážkou na Žižkově, mohli jsme mít sérii již pěti výher,“ poukázal brankář Kamil Čontofalský, že Strakův předchůdce Michal Petrouš se v Edenu loučil vítězstvím nad Olomoucí. „Podstatné je, že se vezeme na vítězné vlně. Teď se samozřejmě radujeme především z poslední výhry. Když porazíte mistrovský tým, musí být pocity jen pozitivní,“ dodával gólman.

Marek Bakoš z Plzně se snaží ohrozit branku Slavie. Situaci řeší hráči Slavie David Hubáček a brankář Kamil Čontofalský. foto: ČTK/Zbyněk Stanislav

Hlavně pokoru a zase do práce

Kovaný sparťan Straka si navíc získává na svou stranu i fanoušky. Když do Slavie senzačně nastoupil, byla averze proti němu obrovská. Jeho odpůrci však už nejsou tak jednotní. Když kotel na severní tribuně začal v neděli skandovat své obvyklé „Straka ven!“, část hlediště na to reagovala nesouhlasným pískotem.

„Když trenér Straka přišel, bylo od začátku jasné, že jedině výhrami můžeme zlomit špatné vnímání jeho angažmá u nás. Snad teď lidi vidí, že jeho práce má smysl,“ doufá Vlček.

Vnímá to i Franz, ale dobře ví, že ještě zdaleka nemá vyhráno. „Zajímá mě především moje práce, můj tým. Od začátku jsem tvrdil, že bude záležet především na výsledcích. Věřím, že pokud budeme vyhrávat, bude nenávist proti mně menší a třeba ji otupíme,“ doufá kouč.

„Přišel jsem, abych něco nastartoval. Dali jsme dohromady partu, která půjde za trenérem a táhne za jeden provaz. Důležitá je ovšem pokora! Třemi výhrami jsme zatím vůbec ničeho nedosáhli. Během reprezentační přestávky tak znovu zapracujeme na systému, kluci na to budou mít aspoň dost času,“ žene Straka své hochy do další práce.

Reklama

Související témata: