Hlavní obsah

„Hřebíkovskou“ revoluci Sparta nekomentuje, chystá se na derby s Bohemkou

PRAHA

O lákavou dohrávku 14. kola fotbalové Gambrinus ligy se v pondělí večer v Edenu postará pražské derby mezi Bohemians 1905 a Spartou (od 18:30, přímý přenos vysílá ČT4, on-line reportáž na Sport.cz). Letenští vedou po víkendu tabulku už jen o tři body před Libercem. V závěru podzimu hrají nejen o to, aby si udrželi co největší náskok, ale také o co nejlepší pozice uvnitř klubu. Sparta chystá v zimě revoluční změny.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Šéf Sparty Daniel Křetínský (vlevo) už jednou Jaroslava Hřebíka vítal jako trenéra. Teď ho láká jako "generála"...

Článek

Vyřazení s rumunskou Vasluí v kvalifikaci Evropské ligy ještě letenský boss Daniel Křetínský díky rekordní vítězné sérii v Gambrinus lize rozdýchal. Po dvou domácích debaklech 0:3 s Libercem a hned poté s Mladou Boleslaví mu však došla trpělivost. Na zimu naplánoval personální revoluci a všichni teď ve Spartě mají poslední tři zápasy na to, aby své pozice vylepšili, ne-li zachránili...

Ve funkci generálního sportovního manažera má Jozefa Chovance nahradit Jaroslav Hřebík. Pro současného kouče reprezentační devatenáctky by to byla již třetí štace na Letné. V představenstvu je nachystáno místo pro Lukáše Přibyla a společně mají určit strategii, která Spartu vrátí nejen do evropských pohárů, ale hlavně do Ligy mistrů. Tu si naposledy zahrála na podzim 2005.

„Sparta nikomu nepředložila konkrétní nabídku, takže žádnou z personálních spekulací nemůžeme potvrdit. Všichni v klubu se v současné době soustředí na konec podzimní části sezóny,“ reagoval sparťanský mluvčí Ondřej Kasík.

Za Haška Hašek, Psotka, Šilhavý či Lavička...?

Neoficiální zprávy z letenského zákulisí se však hodně shodují. Spolu s Chovancem by měl skončit i první kouč Martin Hašek. Z hráčů jsou v ohrožení mazáci Řepka s Blažkem, ale i další starší fotbalisté Brabec, Sionko či Zítka.

Pokud se jedná o nového trenéra, jmen padá víc. Nejčastěji olomoucký Zdeněk Psotka, ale také liberecký Jaroslav Šilhavý, který již ve Spartě působil jako asistent, či Vítězslav Lavička – současný kouč Sydney už Spartu dvakrát krátce vedl. A kartami by mohl zamíchat také Ivan Hašek, který je po vyhazovu z Al Ahlí volný.

Chovance by rády získaly České Budějovice. Bývalý trenér národního týmu by se však po evropském šampionátu možná mohl vrátit k reprezentaci.

Libor Sionko ze Sparty se raduje z gólu proti Bohemiansfoto: Právo/Jan Handrejch

Reprezentační přestávku teď prý zvládli líp

Ve víru těchto zpráv se sparťané musejí soustředit na derby. Venku zatím všech sedm podzimních zápasů vyhráli a s klokany, kteří se už propadli na desáté místo tabulky, mají v poslední době výbornou bilanci. Sparta neprohrála s Bohemkou již deset let (naposledy 18. listopadu 2001 – 1:2), navíc od ní nedostala gól dlouhých 460 minut.

„Chceme pokračovat v úspěšné sérii venku. Minule jsme zápas následující po reprezentační přestávce nezvládli, tentokrát jsme však neměli pryč tolik hráčů, navíc jsme díky pohárovému utkání se Znojmem nevypadli ze zápasového tempa,“ doufá kouč Hašek v dobrý výsledek.

Klokani chtějí zlomit deset let trvající prokletí

Zabrat však potřebují i klokani. „Sparta je pro každého hráče v lize velkou motivací, nejsem výjimkou. Já navíc Spartu nikdy neporazil, tak před každým vzájemným zápasem doufám, že právě teď přijde ten okamžik. A zatím nic,“ líčí na klubových stránkách brankář a kapitán Radek Sňozík.

„Nemůžeme se s nimi měřit ve fotbalovosti, musíme hrát s maximálním nasazením, bojovností a důrazem. Pak věřím, že jsme schopni soupeře potrápit a bodovat,“ touží Sňozík konečně zlomit prokletí jménem Sparta.

Reklama

Související témata: