Hlavní obsah

Liberecký Holeňák je v lize divákem a chválí svoje bývalé spoluhráče

V létě opustil prvoligovou scénu. S pěknou vizitkou 404 odehraných zápasů v české nejvyšší soutěži. U fotbalu ale bývalý stoper Miroslav Holeňák zůstal. Jen přešel z hráčské role do té trenérské, protože se ve Slovanu Liberec stal koučem mladšího dorostu a podílí se tak na práci klubu s nastupujícími talenty.

Foto: archiv

Miroslav Holeňák

Článek

Řekněte upřímně, nemrzí vás přece jen ten konec aktivní kariéry? Liberec hraje letos v lize nahoře a místo toho, abyste byl na hřišti, díváte se na své bývalé spoluhráče jen z tribuny...

Co k tomu mám povědět? Nebyla mi nabídnuta nová hráčská smlouva po skončení té dosavadní. Dostal jsem ale možnost pokračovat plynule u fotbalu. Chytnul jsem se toho, protože se v klubu rozjíždí mládežnická akademie. Ale přiznám se, že mi liga jako hráči trošku chybí. Nemá cenu se v tom však pitvat.

Překonal jste čtyřstovku ligových zápasů. Ale jste ve věku, kdy vám další starty mohly ještě narůstat. Stačilo třeba přestoupit z Liberce jinam. O tom jste neuvažoval?

Někdo mi tvrdil, že bych se při dalším setrvání v lize možná dotáhl v počtu ligových zápasů na rekordmana Jaroslava Šilhavého, který zrovna trénuje v Liberci. To jsou jen úvahy. Beru to tak, že i ten počet, co jsem zvládnul, je docela dost. Přestupovat se mi nechtělo. Zájem jsem registroval z několika klubů, ale rozhodl jsem se zůstat v Liberci, aniž bych se kvůli fotbalu někam stěhoval.

Liberec už žije sobotním derby s Jabloncem. Jaké máte na vzájemné zápasy vzpomínky?

Během dvou období, co jsem hrál za Slovan, jsem absolvoval určitě více než deset derby. Přesně si to teď nevybavuji. Jen vím, že jsme měli aktivní bilanci, takže vzpomínám velmi rád. Byly to vždycky vyhecované zápasy, hrané nahoru-dolů.

Co očekáváte od nadcházejícího souboje?

Protože dál pracuji pro Slovan, budu držet palce samozřejmě Liberci. Čekám kvalitní fotbal a chci si ho na tribuně užít.

Sledujete Liberec jako tým, nebo si všímáte i individuálních výkonů?

Obojí. Každý divák, který se zajímá o fotbal, musí uznat kvality libereckých opor. Neřeknu nic nového, když vyzdvihnu Theo Gebre Selassieho, Honzu Nezmara, Michala Breznaníka, Jirku Štajnera. S nimi jsem ještě na jaře hrál a moc se mi líbí, co předvádějí i na podzim.

Reklama

Související témata: