Hlavní obsah

Liberec - Jablonec 2:2Lafata slavil stovku, Liberec v derby dvakrát smazal manko

MinutaMin. Tým Hráč Akce
37. Lafata 0 : 1
51. Rabušic 1 : 1
57. Jarolím 1 : 2
64. Štajner 2 : 2

LIBEREC

Jablonecký útočník David Lafata se jako šedesátý hráč stal členem prestižního společenství Klubu ligových kanonýrů, když stý gól kariéry vstřelil v sobotu v Liberci. Při severočeském derby v patnáctém ligovém fotbalovém kole Jablonec dvakrát vedl, ale domácí dokázali vždy srovnat, když zejména rána Jiřího Štajnera byla hřejivým pohlazením v mrazivém večeru.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

David Lafata na ramenou spoluhráčů z Jablonce po vstřelení 100. gólu

Článek

První poločas byl na české poměry nadstandardní přehlídkou ofenzivních manévrů. Liberec zejména především díky výbornému Štajnerovi a Váchovi dobře kombinoval ve středu pole, současně však také mnoho míčů poztrácel zbytečnými nepřesnostmi v okamžiku, kdy domácí borci ani zdaleka nebyli pod tlakem protivníka.

Jablonec vystavěl v bezpečném odstupu od vlastního pokutového území defenzivní val, o nějž se liberecké pokusy dlouho rozbíjely, aniž by se domácí dostali k ohrožení brankáře Špita. Až po dvaceti minutách, kdy Vácha zastavil před vlastním pokutovým územím skluzem akci Jarolíma, našel Janů po rychlém sprintu přes půl hřiště Rabušice rozběhnutého mezi obránci, ale jablonecký brankář ránu libereckého střelce vytěsnil na roh.

S přibývajícími nepřesnostmi ve hře domácích borců se stále více osmělovali Jablonečtí. Nejprve po přiťuknutí Kovaříka na střed velkého vápna pálil těsně mimo Jarolím, po chybě Karisika pak Kopicův centr zprava poslal o milimetry mimo tyče Kovařík.

Liberecká odpověď přišla po akci Váchy, kdy centroval Gebre Selassie, ale Štajner hlavičkoval vedle. Následně Špit sice nedosáhl na ránu Fleišmana, ale míč o centimetry minul brankovou konstrukci.Jablonec vyrážel ze zformované obrany k nebezpečným brejkům, které dlouho bezpečně zastavoval Nezmar, případně pozorný Bičík, jako když v 35. minutě parádně vyrazil střelu Kopice.

Pak však Vácha ve středu pole namazal míč přímo na nohu Jarolíma, který bleskově vyslal za vysunutou libereckou obranu Lafatu: jablonecký útočník při přehození Bičíka nastřelil břevno, ale šel důsledně za míčem a hlavou vsítil stý ligový gól!Ještě před přestávkou pak Lafata obešel Karisika a poslal před branku střílený centr, který si málem srazil do vlastní sítě Nezmar.

Po obrátce Liberec přitlačil v ofenzivním snažení a už po šesti minutách se dočkal odměny, když přízemní ránu Váchy vyrazil Špit jen před sebe a Rabušic pohotově dorazil, čímž odstartoval brankový karneval. Jablonečtí totiž reagovali prakticky z první souvislé akce. Po průniku Kovaříka z levé strany sice ještě Bičík bravurně lapil ránu Pitáka, ale protože domácí neodvrátili míč s dostatečnou razancí a Jarolímovu rána z velkého vápna zastavila až síť za zády libereckého brankáře.

Liberečtí reagovali stejně bleskově jako soupeř. Po důsledném napadání Pavlík chyboval v rozehrávce, Breznaník míč zatáhl po levé straně a jeho milimetrový centr do pokutového území proměnil Štajner parádním volejem ve vyrovnávací gól - 2:2!

Jablonec už se poté koncentroval jen na obranu a k ohrožení domácí branky se nedočkal, a tak i po sobotní bitvě dál čeká na první vítězství v Liberci, který ztratil body po sérii pěti výher.

Liberec - Jablonec 2:2
Branky: 51. Rabušic, 64. Štajner - 37. Lafata, 56. Jarolím. Rozhodčí Bílek, žlutá karta Fleišman, 5926 diváků, poločas 0:1.
Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Nezmar, Karišik, Fleišman - Šural (75. Bosančič), Vácha, Janů, Breznaník (79. Rilke) - Štajner - Rabušic.
Jablonec: Špit - Eliáš, Pavlík, Beneš, Novák - Kopic (79. Vošahlík), Loučka, Jarolím, Piták (85. Vaněk), Kovařík (89. Jablonský) - Lafata.

Reklama