Hlavní obsah

O transferu Pilaře budeme jednat společně s votroky, hlásí plzeňský boss Paclík

PLZEŇ

Kauza mladého reprezentačního záložníka Václava Pilaře ještě nestačila pořádně nabrat na obrátkách a už se v ní jeden rozpor objevil. Sice drobný, ale přesto... Po zveřejnění informace, že třiadvacetiletý fotbalista hostující v mistrovské Plzni z Hradce Králové se v pátek upsal bundesligovému Wolfsburgu na tři a půl roku, se totiž žonglovalo s tím, že Pilařova smlouva v mateřském Hradci vyprší v červnu příštího roku, kdy mu také končí hostování v plzeňské Viktorii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plzeňský Pilař se raduje, ale vyhráno ještě nemá.

Článek

„Nejsem přece tak padlý na hlavu, abych ho pouštěl na roční hostování do Plzně s tím, že mu s koncem hostování vyprší i smlouva u nás. Mou podmínkou bylo, aby ji o rok prodloužil, takže Pilař ji má s námi podepsanou až do konce června roku 2013. A je samozřejmě řádně zaregistrována na svazu,“ uvádí datum na pravou míru ředitel „votroků“ Richard Jukl. „Nedělá mi ostatně problém každému ukázat kopii,“ dodává.

Ředitel fotbalového Hradce Králové Richard Jukl.foto: www.fchk.cz

I to vysvětluje, proč bundesligový Wolfsburg a hráčův agent Jiří Stejskal jednali o Pilařově angažmá v Hradci Králové, kam také směřovala německá nabídka oscilující kolem čtyřiceti miliónů korun. „Votrokům“ Pilař patří a podle smlouvy jim patřit bude do 30. června 2013.

Jukl: Nechali jsme Pilařovi volné ruce

„Proto jsme nechali jen a jen na Pilařovi, pro jakou nabídku se rozhodne. Pokud by se rozhodl pro plzeňskou variantu, vstoupila by v platnost naše smlouva s Plzní, v níž má Viktoria na Pilaře zakotvenu opci. Když se rozhodne pro jiný klub, jednáme o tansferu prostě s jiným klubem,“ naznačuje Jukl, že si Východočeši nad tahanicemi kolem Pilaře myjí ruce. Zvláště, když Plzeň má sice podepsanou smlouvu s Hradcem Králové, ale už ji neuzavřela se samotným Pilařem.

„Od nás Pilař měl a má volné ruce, aby se rozhodl,“ potvrzuje opakovaně Jukl. „Proto jsme nemuseli s Plzní vůbec jednat,“ reaguje Pilařův agent Jiří Stejskal.

Paclík se sešel s primátorem

Problém je ovšem v tom, že Pilařovi skončí řádné hostování ve Viktorii Plzeň až 30. června příštího roku. Do té doby je v mistrovském klubu vázán řádnou smlouvou a je jeho hráčem. Majitel fotbalové Plzně Tomáš Paclík se už před tím, než kauza s Pilařovým přestupem do Wolfsburgu propukla, nechal slyšet, že opci na Pilaře uplatní.

„Nikoli před jejím vypršením, ale už teď v zimě,“ hlásil Paclík před cestou do Běloruska, kde se v konfrontaci s Borisovem rozhodlo o tom, že jeho Plzeň bude na evropské pohárové scéně s největší pravděpodobností pokračovat i na jaře. „Chci se ale bavit s majitelem klubu, jímž je město, proto se míním sejít s primátorem,“ dodával.

Majitel fotbalové Plzně Tomáš Paclíkfoto: Právo/Milan Malíček

„Na pátečním zasedání klubového představenstva, které dalo Pilařovi mandát k jednáním, pan primátor samozřejmě seděl. A i představitelé Plzně v čele s majitelem klubu Paclíkem přijeli a s primátorem Finkem se sešli,“ připomíná hradecký ředitel Richard Jukl.

Pilař podpisem smlouvy s Wolfsburgem ovšem Plzeň předběhl. V pátek se upsal německému klubu, v sobotu mu smlouvu nabídla Viktoria. Pro hráče samozřejmě finančně mnohem nevýhodnější, pro jeho mateřský Hradec Králové ovšem také, neboť ve zmiňované smlouvě je klauzule, v níž se mluví o deseti miliónech v případě, že mistrovský klub uplatní na Pilaře opci.

Kouč se pletl, postup jim hlavy zamotal

Teď bude samozřejmě záležet na další reakci Plzně. Pro nedělní ligový duel v Příbrami ho nenominovala, jak zněla oficiální verze klubu. V pátek ovšem hrají Západočeši doma s Bohemians a v úterý je čeká poslední duel základní skupiny Ligy mistrů proti AC Milán.

„Nejprve se musí vyřešit záležitosti kolem něj a rozhodnout, kde vlastně bude pokračovat,“ pravil lakonicky trenér Pavel Vrba. „Nám pouze oznámil, že podepsal smlouvu s Wolfsburgem. S Plzní ovšem nikdo nejednal, i když smlouva mu u nás běží do konce června příštího roku,“ dodával kouč, který si ještě ve středu po výhře nad Borisovem v Lize mistrů myslel, že pokračováním na evropské pohárové scéně zamotal svým svěřencům hlavu a zabránil jejich exodu do ciziny.

V případě Pilaře to však neplatilo a neplatí. „Smlouva je platná od 1. ledna, Wolfsburg ovšem souhlasí s tím, aby Vašek odehrál jaro v české lize,“ namítá Pilařův agent Stejskal, že hostování jeho chráněnce v Plzni se může beze zbytku naplnit.

Jasně, jde o milióny

Západočechům ale samozřejmě nejde jen o služby Pilaře, ale i o finance z transferu plynoucí. Oprávněně, protože v jejich dresu se hráč zviditelnil na domácí i evropské scéně, z Plzně se dostal natrvalo i do české reprezentace, které pomohl vybojovat postup na EURO.

Hradec Králové nabízí Západočechům takřka poloviční podíl na zisku, jim se však zdá částka neadekvátní. „Přitom by na každém dnu jeho hostování vlastně vydělali sto tisíc korun,“ podivuje se nárokům Plzně Stejskal a sám je zvědav, jaké reakce Plzně přijdou.

"Doufám, že nedojde k tomu, aby Plzeň vyřadila z kádru áčka a poslala ho třeba kopat za rezervu. Doufám, že rozum vyhraje. V zájmu Pilaře i celého českého fotbalu,“ věří hradecký ředitel Jukl, čemuž nasvědčuje i reakce Plzně. Podle ní se Pilař už v úterý opět zapojí do přípravy ligového celku.

Na schůzce představenstva Hradce Králové a Plzně skutečně došlo k dohodě, že oba kluby budou v Pilařově kauze postupovat společně a budou vybírat z více nabídek. Alespoň Plzeň to tvrdí, zatímco výklad Hradce Králové je trochu jiný...

"Pozvali jsme na schůzku i  hráčova agenta Jiřího Stejskala, ale ten se jednání bez omluvy nezúčastnil. Jeho kroky vnímáme jako snahu dostat oba kluby pod tlak a umožnit mu postupovat mimo rámec dohod a smluvních ujednání. Velmi nás mrzí, že nemá zájem se osobně setkat s majiteli obou klubů a dohodnout se na všestranně přijatelné variantě," glosoval schůzku majitel fotbalové Plzně Tomáš Paclík.

Reklama

Související témata: