Hlavní obsah

Bez gólů i bez formy, Slavia a Ostrava demonstrovaly, proč tonou v bídě

PRAHA

Nejsou tak daleko časy, kdy fotbalové bitvy mezi Slavií a Baníkem Ostrava promlouvaly do bitev o ligové tituly. O tom se však na podzim ani jednomu z domácích velikánů nemůže ani zdát a dohrávka 15. kola, která uzavřela první polovinu Gambrinus ligy, toho byla zoufalým dokladem. Tradiční soupeři se v Edenu rozešli s bezbrankovou remízou, což je výhra pro sestupem ohrožený Baník.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slávista Petr Janda brání míč před dotírajícím Poliačkem z Baníku Ostrava.

Článek

Sestupem ohrožený Baník potřebuje získat do zimní přestávky každý bod. Cestou do pražského Edenu mu však bylo moc dobře jasné, že právě sešívaní pro něj nejsou ideálním soupeřem. Ostrava na Slavii vyhrála pouze jednou, před osmi lety v mistrovské sezóně. Ani doma Baník červenobílé neporáží, a tak vyhrál pouze jediný z posledních patnácti vzájemných zápasů...

Zatímco hosté přijeli bez vykartovaného Svěrkoše, trenéru Strakovi chyběl potrestaný Latka a s ním i zraněný Pospěch. V úvodních minutách se oba týmy dokázaly svižně dostat vpřed, ve finální fázi však jejich snažení kazila spousta nepřesností. Za zaznamenání stála až střela ostravského Krauta, s níž si Čontofalský poradil.

Slávista Vitalij Trubila (nejblíže) sleduje, jak ostravský Greguš posílá k zemi Petra Jandu.foto: Právo/Jan Handrejch

Přestože Slavia pod novým koučem prohrála jen první z pěti zápasů, averze fanoušků proti Strakovi trvá. A protože hráči nedokázali diváky rozehřát povedenými akcemi, koloritem prvního poločasu bylo skandování „Straka ven!“ a „Strako, táhni na Spartu!“.

Baník se o ohrožení branky soupeře snažil přece jen cílevědoměji, a tak se dočkal první slušnější šance. Exslávista Vomáčka však po rohu hlavičkoval do míst, kde stál brankář Čontofalský.

Slávista Petr Janda se snaží překonat ostravského brankáře Pietrkiewiczefoto: Právo/Jan Handrejch

Nekoukatelná fotbalová produkce pokračovala i po přestávce, kdy se hráči navíc začali okopávat. Tu ulehl na trávník slávista Vlček, tu ostravský Poliaček. Nejagilnějším mužem těchto minut byl slávista Trubila, který se snažil centrovat i střílet, nikdo jiný se k němu ovšem nepřidával.

Po gólu volal alespoň průnik Jandy, jeho střela z úhlu ale branku minula. Baník mohl udeřit z brejku. Poliaček běžel v 66. minutě ze strany sám na Čontofalského a gólman se při jeho šanci musel vyznamenat. Na hřišti se alespoň něco začalo dít. Slavia byla v závěru hodně aktivní, lehkovážně promrhané minuty ji však stály lepší výsledek než bezbrankovou remízu.

Slavia Praha – Baník Ostrava 0:0
Rozhodčí: Franěk – Pospíšil, Jiřík. ŽK: Cicman, Jarolím – Vomáčka. Diváci: 3975.
Slavia: Čontofalský – Nitrianský, Cicman, Hubáček, Hloušek – Jarolím – Janda, Hurka (43. Vlček), Milutinovič (78. Voráček), Trubila – Blažek. Trenér František Straka.
Ostrava: Pietrzkiewicz - Zawada, Frydrych, Vomáčka, Cverna – Droppa, Vašenda – Ferenčík (27. Malcharek, 90. Fantiš), Greguš, Poliaček (82. Šenkeřík) – Kraut. Trenér Pavel Malura.

Reklama

Související témata: