Hlavní obsah

Zima bude krutá, ví kapitán Baníku, který dál balancuje nad propastí

Musejí si blahořečit, že když už doma body rozhazují plnými hrstmi, vozí je alespoň z Prahy. Dva výjezdy do hlavního města se fotbalistům Baníku Ostrava v posledních kolech vydařily. Po výhře 3:0 na Žižkově dokázali v pondělí remizovat 0:0 na Slavii. „Zlatý bod, pro nás je teď každý dobrý. Zima bude krutá, nesmíme však dopustit, abychom spadli,“ má jasno kapitán Benjamin Vomáčka.

Foto: Jan handrejch, Právo

Slávista Milutinovič a ostravský Vašenda se přetlačují v souboji v dohrávce 15. kola Gambrinus ligy.

Článek

Poslední místo tabulky před časem opustili, na žádné vyskakování to však stále není. Fotbalisté Baníku jsou po polovině Gambrinus ligy pouhé dva body nad sestupovou propastí, a tak je pro ně bezgólová remíza v Edenu de facto výhrou.

„Chtěli jsme v Praze znovu bodovat. Vezeme zlatý bod, pro nás je teď každý dobrý,“ přiznával stoper Benjamin Vomáčka, ještě nedávno hráč Slavie. „Trochu specifický duel to pro mě byl, teď je pro nás ovšem každé utkání existenční. Za výhru bych do kabiny něco dal. Možná i za remízu po sezóně něco přinesu, ať kluci nepřijdou zkrátka,“ usmíval se.

Při představě zimní přípravy však zkušeného obránce smích přešel. „Zima bude krutá, to už je nám teď jasné. Musíme se na jaro pořádně připravit a nedopustit, abychom spadli.“

Slávista Vitalij Trubila (nejblíže) sleduje, jak ostravský Greguš posílá k zemi Petra Jandu.foto: Právo/Jan Handrejch

Stoper velí dvacetiletým bažantům

Vomáčka (33) byl s kapitánskou páskou jediným hráčem základní sestavy Baníku, jemuž je přes třicet. Kolem něj běhali výhradně dvacetiletí či jen o málo starší ligoví zajíci. A ti mají Ostravu mezi elitou zachránit.

„Mně práce s takovým týmem přijde lehká. Mladí kluci se podle mě z nezdarů rychleji oklepou než ti zkušení. A teď už je pro nás každý zápas klíčový. Sázíme téměř zcela na baníkovce, kteří mají větší zájem ligu pro klub zachránit. Chce to však samozřejmě trpělivost,“ vysvětlil trenér Pavel Malura.

Na žádnou dobu hájení však nemají bažanti čas. Baník nutně potřebuje, aby zabrali okamžitě. „Dvacetiletí si zkrátka musejí poradit, už hrají ligu. Nikdo je teď nemůže na hřišti vodit za ručičku,“ poukázal Vomáčka.

V sobotu čeká Baník ostře sledovaná podzimní derniéra. Na Bazaly přijede poslední Olomouc, která na Ostravu ztrácí jen tři body. Před klasickým duelem „o šest bodů“ navíc vyměnila trenéra.

„Důležitý zápas. Pokud ho vyhrajeme, mohlo by to být přece jen dobré,“ doufá Vomáčka.

„Bod zvenku, ze Slavie, je plusový a určitě cenný. Odskočili jsme kousek našim soupeřům. Budeme to muset sbírat po bodech, a když budeme mít štěstí, tak získáme někdy i tři,“ má jasno Malura před bitvou s Hanáky.

Reklama

Související témata: