Hlavní obsah

Pilařův agent odmítá nařčení Mezinárodní unie fotbalistů, že porušil směrnice

Mezinárodní unie fotbalistů (FIFPro) tvrdí, že manažer Jiří Stejskal při vyjednávání transferu Václava Pilaře do Wolfsburgu porušil přestupové směrnice. Podle vyjádření FIFPro reprezentační záložník nemohl uzavřít kontrakt s bundesligovým týmem, když má smlouvu v Hradci Králové až do roku 2013. Případem se příští čtvrtek začne zabývat disciplinární komise Fotbalové asociace České republiky (FAČR).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Pilař oslavuje gól vstřelený Černé Hoře.

Článek

Pilařova smlouva s Wolfsburgem, která má začít platit 1. ledna roku 2012, je podle FIFPro neplatná. Agent Stejskal se prý vystavil hrozbě zatím neurčených sankcí. Stejskal v rozhovoru s ČTK zopakoval, že podle svého názoru nijak nepochybil a Pilař kontrakt s německým klubem uzavřít mohl, když měl písemně potvrzené svolení k jednání od Hradce. Disciplinární komise si na své další zasedání pozvala všechny aktéry kauzy: Pilaře, Stejskala, zástupce Hradce Králové a Plzně, kde reprezentant hostuje.

"Disciplinární komise chce prověřit, jestli v tomto případu nedošlo, ať už z jakékoliv strany, k porušení řádů FAČR. Zároveň si vyžádala veškeré podklady týkající se daného případu, včetně stanoviska České asociace fotbalových hráčů a Asociace fotbalových agentů ČR," stojí v prohlášení disciplinární komise.

"Nic na tom nemění ani fakt, že současný klub (Hradec Králové) byl o jednáních s Wolfsburgem informován. Výsledkem je to, že v tomto přestupu nebyly splněny všechny podmínky a agent se jejich porušením vystavil hrozbě sankcí," stojí v prohlášení FIFPro, které dnes obdržela také Česká asociace fotbalových hráčů (ČAFH). "Naše stanovisko bylo od začátku stejné, jen jsme si chtěli ověřit, zda máme podporu i na mezinárodní půdě, čehož jsme se dočkali," řekla ČTK místopředsedkyně ČAFH Markéta Haindlová.

Stejskal nesouhlasí s názory FIFPro i ČAFH

Pilař by se podle ní nyní prý Wolfsburgu mohl upsat pouze tehdy, kdyby jeho smlouva s Hradcem byla řádně ukončena. S tím nesouhlasí Stejskal, který zpochybňuje společné názory FIFPro i ČAFH.

"Hradec Králové mi dal mandát k jednání s tím, že Václav může jednat a domluvit s jakýmkoliv klubem, tedy i s Wolfsburgem. Ten mandát mám v ruce, je to černé na bílém, podepsané předsedou představenstva hradeckého klubu. V takovém případě nic nebrání zahájení jednání a uzavření smlouvy," řekl Stejskal, který se prý nemusel ohlížet na zájmy Plzně, kde Pilař hostuje. "Václav uzavřel kontrakt s Wolfsburgem od prvního ledna, třicátého června mu končí hostování v Plzni, což je méně než požadovaného půl roku. Tudíž od ní žádný mandát potřebný nebyl," uvedl Stejskal.

Podle něj neobstojí ani argumentace, že smlouvu s Wolfsburgem podepsal fotbalista ve chvíli, kdy mu běží kontrakt v Hradci do června roku 2013. "Je to nesmysl. Kdyby Hradec zrušil kontrakt s Václavem a teprve pak šel do jednání s Wolfsburgem, tak by přece pak Pilař byl volný hráč a k mání zadarmo. Takovou hloupost by nikdo dopustit nemohl," řekl Stejskal.

Kauza hýbe českým fotbalem od konce víkendu, kdy Plzeň vyřadila hráče z nominace na nedělní ligové utkání v Příbrami. Pilař podle vedení klubu po předchozích událostech nebyl na zápas mentálně připravený. Podle Stejskala se fotbalista upsal Wolfsburgu v pátek.

Pilař by měl být dražší, soudí v Plzni

Hlavně Plzni se nelíbí, že nebyla přizvána k jednáním o Pilařově přestupu do německého celku, který má údajně Hradci zaplatit sumu mezi 30 a 40 milióny korun. Zástupci českého mistra navíc tvrdí, že Pilař by měl být prodán za výrazně větší peníze a sami prý dokážou takové jednání zprostředkovat.

Stejskal za aférou vidí jen snahu Viktorie získat za Pilaře víc peněz. "Přijde mi, že se na Václavovi někdo chce jen přiživit. Nic takového nedopustím, budu hájit jen jeho zájmy. Přitom on přinesl užitek Plzni, která na přestupu do Wolfsburgu také bude profitovat, Hradci i reprezentaci. Mělo by se mu spíš dále pomáhat," prohlásil Stejskal.

Ředitel legislativně-právního oddělení FAČR Petr Doležal prý věří, že znesvářené strany dojdou k dohodě bez zásahu asociace. "Zatím nemůžu předbíhat a hodnotit, jaké vyústění případ může mít. Stále doufám, že se všechno nakonec vyřeší ke spokojenosti všech zainteresovaných stran tak, aby to nemusely řešit svazové či jiné orgány," řekl ČTK Doležal.

Reklama