Hlavní obsah

Sparta odrazila atak Liberce a po čtyřech letech vyhrála v Jablonci

zp, dosSport.cz

Duel Jablonce se Spartou byl největším šlágrem sobotního ligového programu, který nabídl tři zápasy. Odpoledne vyhrál Liberec na Slavii 3:1 a přiblížil se Spartě na tři body, Ostrava remizovala s Olomoucí 0:0. Letenští ovšem večer nezaváhali. Otočili vývoj zápasu v Jablonci, vyhráli 4:2 a přezimují v čele tabulky se šestibodovým náskokem. Sparta zlomila jablonecké prokletí a na Střelnici vyhrála poprvé po čtyřech letech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zklamaný jablonecký brankář Špit, za ním sparťanská radost.

Článek

Fotbalisté Slavie po 15 zápasech bez porážky doma poprvé padli, navíc přerušili sérii pěti ligových duelů bez prohry. Na svědomí to má Liberec, který Eden dokonale vyplenil. Slovan se s podzimem rozloučil hladkou výhrou 3:1 a vyvinul tudíž velký tlak na Spartu. Liberec se minimálně do večera přiblížil k lídrovi tabulky na tři body.

Slovan venku na podzim ještě neprohrál a svěřenci kouče Šilhavého nešetřili ani tým, za nějž jejich trenér hrával. Rozhodli již do přestávky, kdy Štajner proměnil penaltu a reprezentant Gebre Sealassie přidal druhý gól. Po přestávce se trefil ještě Breznaník a vypadalo to na debakl. Slavia skóre alespoň zmírnila, hlavou snížil Latka. Víc ale sešívaní nestihli.

Liberečtí se na Slavii radují... Zleva Josef Šural, Jiří Štajner a střelec druhé branky Theodor Gebre Selassie.foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

Sparta konečně zlomila jablonecké prokletí

Letenští nevyhráli v Jablonci čtyři roky, v pravý čas ovšem prokletí zlomili. Ze začátku to přitom vypadalo, že pod tlakem výhry Liberce jsou sparťané vykolejení. Jablonecký kanonýr Lafata dostal před zápasem odznak Klubu ligových kanonýrů za 100. gól a hned v 54. vteřině otevřel skóre... Krejčí vyrovnal, ale přestřelka pokračovala. Díky Eliášovi domácí znovu vedli, ještě do přestávky však Hušbauer výstavní střelou podruhé vyrovnal.

Po přestávce už byl lídr tabulky lepší. Po krásném slalomu dal vítězný gól znovu hrdina zápasu Hušbauer, v nastavení tříbodový zisk pojistil Grajciar.

Sparta naposledy venku prohrála právě v Jablonci (1:2, 2. dubna 2011), teď vybojovala desátou výhru na soupeřově půdě za sebou. Ještě podstatnější pro ni je, že pro jaro získala zpátky šestibodový náskok před druhým Libercem a na obhájce titulu z Plzně má k dobru dokonce deset bodů.

Jablonecký Kovařík (vlevo) v souboji se sparťanem Kadlecem.foto: Právo/Jan Handrejch

Hanáci v Ostravě nevyužili přesilovku

Na Bazalech se střetli nuzáci z ligového podpalubí, a tak nikoho nepřekvapilo, že zápas mezi Baníkem a Olomoucí skončil bezgólovou remízou. Oba týmy se v tabulce posunuly o jednu příčku, na žádné velké slavení to však není. Ostrava se s deseti body dotáhla na České Budějovice, Olomouc pak se sedmi body díky lepšímu skóre přenechala poslední příčku Viktorii Žižkov.

Hanáci přijeli k bitvě o přežití s novým koučem Augustinem Chromým, který nahradil Zdeňka Psotku. A co víc mohli chtít – od 57. minuty hráli přesilovku, vyloučen byl ostravský Poliaček. Využít ji však nedokázali, gól na Bazalech nepadl. Oba moravské soupeře tak čeká velmi krušná zima.

Fotbalová Gambrinus liga – 16. kolo:
Pátek
Plzeň – Bohemians 1905 4:1on-line
Sobota
Ostrava – Olomouc 0:0on-line
Slavia – Liberec 1:3on-line
Branky: 77. Latka - 29. z pen. Štajner, 34. Gebre Selassie, 62. Breznaník
Jablonec – Sparta 2:4on-line
Branky: 1. Lafata, 25. Eliáš - 17. Krejčí, 40. a 69. Hušbauer, 90.+1 Grajciar
Neděle
10:15 Žižkov – Příbramon-line
15:00 Č. Budějovice – Duklaon-line
17:00 Hradec Kr. – Tepliceon-line
Pondělí
18:30 Slovácko – Ml. Boleslavon-line

Reklama