Hlavní obsah

Okamžitě se přejmenujte, žádá vršovická Bohemka střížkovské rivaly

PRAHA

Léta trvající spor znovu vybublal na povrch. Kauza čtyř Bohemek se posunula o kus dál. Vrchní soud v Praze rozhodl, že název Bohemians smějí z fotbalových klubů používat pouze vršovičtí Bohemians 1905. Rozhodnutí je pravomocné, a tak se střížkovští Bohemians musejí přejmenovat. „A to okamžitě!“ požaduje klub Bohemians 1905 a Družstvo fanoušků Bohemians.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Střížkovský klub by podle soudu měl přestat používat název Bohemians.

Článek

Kauza čtyř Bohemek je horkým bramborem českého fotbalu. Ani Ivan Hašek spletitý a dlouhá léta se táhnoucí případ nevyřešil, na řadě je teď tedy jeho nový nástupce ve funkci předsedy Fotbalové asociace České republiky.

„Bohužel, je to rest z minulosti. Mám pověst člověka, jenž dokáže spojit nespojitelné, proto se budu snažit co nejdříve vyřešit kauzu čtyř Bohemek, která dělá fotbalu velké zlo. Jednoduché to nebude, ale chci ji zvládnout,“ nechal se Miroslav Pelta slyšet hned po svém zvolení.

Místo toho se však musel nejprve vrhnout na ostudnou oslavu národního týmu a vynést tresty, pak čekaly povinnosti spojené s termínovou schůzkou před kvalifikací MS 2014 a losem EURO 2012.

„Chápeme, že první dny ve funkci měl velmi hektické. Věříme, že až se pan Pelta z Kyjeva vrátí, vyžádá si od nás příslušné podklady. Spoléháme na to, že se případ posune po linii fotbalové asociace,“ říká Dariusz Jakubowicz, předseda představenstva Bohemians 1905.

Původní Bohemka zanikla v konkursu a fotbalový svaz uznal jejím nástupce vršovické Bohemians 1905. Civilní soud však toto rozhodnutí zrušil a umožnil i klubu ze Střížkova hrát pod názvem Bohemians Parha a požívat logo s klokanem. Čtvrtou Bohemkou případ ještě zkomplikoval Michal Vejsada, bývalý majitel původního FC Bohemians...

Předseda představenstva fotbalového klubu Bohemians 1905 Dariusz Jakubowicz (vlevo) a předseda Družstva fanoušků Bohemians Petr Jirát (vpravo).foto: ČTK/Vít Šimánek

Rozsudek si nevytapetují na zeď

Vršovičtí klokani teď slaví alespoň dílčí vítězství. Vrchní soud v Praze rozhodl, že název Bohemians smějí používat pouze oni. Rozhodnutí je pravomocné, a tak se střížkovští Bohemians musejí přejmenovat. Ti však podali na soud žalobu pro zmatečnost.

„Ani taková žaloba nemá odkladný účinek. K přejmenování musí dojít okamžitě, jinak proti nim povedeme veškeré právní kroky, které nám řád umožňuje,“ zdůraznil Petr Jirát, předseda Družstva fanoušků Bohemians. „Soud nám dal za pravdu, že ze strany Střížkova došlo k nekalesoutěžnímu jednání. Rozsudek nemáme od toho, abychom si ho vytapetovali na zeď. Budeme postupovat důrazně tak, aby naše práva byla v maximální míře naplněna,“ dodal Jirát.

Vršovičtí mají v rukou také rozhodnutí Úřadu průmyslového vlastnictví o tom, že pouze jim náleží ochranná známka na původní logo s klokanem. Proto plánují, že od nové sezóny začnou používat obě loga a že časem přejdou k historickému názvu Bohemians Praha.

Na složitém sporu se zadrhlo také doplacení peněz za přestup Jana Morávka do německého Schalke. „Již dva roky tento případ řešíme s UEFA i FIFA. Pálí nás, že velké peníze stále leží v Německu. Schalke to tak samozřejmě vyhovuje, dostávají dopisy, ať raději neplatí, aby peníze nepřišly do rukou někomu nepravému. Ze strany Michala Vejsady je to tlak na nás,“ postěžoval si Jakubowicz.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice