Hlavní obsah

Po gólové přestřelce v Jablonci si Sparta udržela šestibodový náskok pro jaro

Šestibodový náskok si udržela pražská Sparta pro jarní pokračování nejvyšší domácí soutěže po dramatické přestřelce na severu Čech. Jablonec sice v televizním duelu dvakrát vedl, ale nic platné mu to nebylo. Ba ani bleskový gól Lafaty už po čtyřiapadesáti sekundách mu nepomohl. Pražané dokázali do přestávky skóre srovnat a po změně stran výsledek zaslouženě otočili, takže vyhráli na cizím hřišti už desátý ligový zápas po sobě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radost jabloneckého kanonýra Davida Lafaty, který načal druhou stovku ligových gólů.

Článek
Fotogalerie

Necelou minutu potřeboval čerstvý člen Klubu ligových kanonýrů David Lafata, aby načal druhou stovku ligových gólů. Před duelem se Spartou převzal tolik ceněný odznak s pořadovým číslem 60, čtyřiapadesát sekund po zahajovacím hvizdu překonal Švengra. Lehce a s noblesou, protože Jarolímovu přihrávku uklidil přesně k tyči.  Kdyby ho po třech minutách Jarolím v další velké jablonecké šanci napodobil, mohlo být po Spartě i po zápase.

Švenger sice svůj tým zachránil, ale sparťanská obrana hořela v úvodu stejně, jako ohně v kotli letenských rowdies. Po čtvrthodině totiž chyběly Lafatovi jen centimetry, aby přidal druhou branku. Za zmařené šance stihl Jablonec trest. Dost krutý, protože se zrodil po první útočné akci Pražanů, která ani nikterak nebezpečná nebyla. Naštěstí pro ně však Grajciarovu střelu Krejčí tečoval a Špit neměl nárok.

Radost sparťanů Krejčího a Grajciara.foto: Právo/Jan Handrejch

Laciný gól ovšem vyburcoval domácí k nové ofenzívě, kterou už po osmi minutách korunoval hlavičkující Eliáš. Lafata vyhrál vzdušný souboj s letenskými beky, Matějovský s Grajciarem zůstali jako opaření a Eliáš procpal balón pod břevno. Spartě však paradoxně stačil zase ojedinělý výpad, aby ještě do přestávky vyrovnala. Tentokrát ale parádně, neboť Hušbauer se opřel do střely z dobrých 35 metrů, Špit si sice vzduchem zaplachtil a na míč si sáhl, ale proti ráně mířící přesně do šibenice neměl nárok.

Po půli se dokonce Sionkovi nabídla dvakrát v rychlém sledu šance skóre otočit, protože jablonecká obrana zmatkovala podobně, jako ta sparťanská, z čehož Pražané pochopitelně profitovali. Vynutili si převahu, domácí k ničemu nepouštěli, i šance si vytvářeli... Proto také skóre zaslouženě otočili. A zase parádně! Hušbauer měl totiž na severu Čech velký den, což demonstroval sólem přes čtyři hráče završeným gólem.

Lafata měl sice ještě možnost zachránit Jablonci alespoň bod, ale když mu Brabec šanci na vyrovnání zmařil, Sparta si už tři body pohlídala. Grajciar ho dokonce pojistil čtvrtou brankou, takže Pražané po čtyřech letech na severu Čech vyhráli.

Jablonec – Sparta 2:4
Branky: 1. Lafata, 25. Eliáš - 16. Krejčí, 40.  a 69. Hušbauer, 90. + 1. Grajciar. Rozhodčí: Paták - Zlámal, Lhoták. ŽK: Vidlička, Hušbauer. Diváci: 5085. Poločas 2:2.
Jablonec: Špit - Eliáš, Pavlík, Beneš, Novák - Kopic (72. Vaněk), Loučka, Jarolím (85. Třešňák), Piták (72. Vošahlík), Kovařík - Lafata. Trenér: Komňacký.
Sparta: Švenger - Vidlička, Brabec, Jarošík, Pamič - Hušbauer - Sionko (90. + 4. Mareš), Matějovský, Grajciar (90. + 3. Juhar), Krejčí - Kadlec (75. Kweuke). Trenér: Chovanec.

Reklama

Související témata: