Hlavní obsah

Odchod Lafaty? Ještě se s námi neloučí, říká jablonecký trenér Komňacký

Josef PešoutSport.czPrávo

Rozpačitě vyznívá podzimní hodnocení fotbalistů Jablonce. Celek dlouho atakoval druhou příčku prvoligové tabulky, ale nakonec přezimuje „až“ pátý. A to je určitě horší umístění, než si v ambiciózním klubu představovali. Potvrzuje to trenér František Komňacký v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalistů Jablonce František Komňacký chce zapracovat se svým týmem hlavně na obranné fázi.

Článek

Závěr podzimu jste měli hodně těžký. A z duelů s Libercem a Spartou jste vytěžili jediný bod. Tahle bilance asi kazí předchozí dobrý dojem, že?

Shodou okolností se z pohledu Jablonce nejzajímavější zápasy hrály až na přelomu listopadu a prosince. S výsledky spokojeni být nemůžeme. Někdo namítne, že jsme přece dali tak silným soupeřům dohromady čtyři góly, což je pěkné. Ale šest jsme jich inkasovali. A to je hodně. Stejně tak nás mrzí docela velká bodová ztráta na druhý Liberec.

V průběhu sezóny jste častokrát rozdávali debakly...

I když jsme vyhrávali velkým rozdílem, někdy jsme soupeře pouštěli do řady šancí. A bylo štěstím, že je protivník často neproměnil. Ve spoustě zápasů náš tým podržel brankář Špit. Obranná fáze nebyla v posledních kolech optimální. To je věc, na které musíme zapracovat.

Lize jste ale představili několik mladých hráčů...

Už na jaře se chopil šance záložník Ondřej Vaněk. A na podzim se uplatnil další záložník Jan Kopic, který se hned dostal do základní sestavy a dal čtyři góly. Postupně se začal prosazovat i krajní obránce Filip Novák.

Zůstane v jablonci kanonýr David Lafata.foto: Právo/Jan Handrejch

Fanoušky zajímá i situace kolem kanonýra Davida Lafaty. Je možné, že proti Spartě sehrál svůj poslední zápas za Jablonec?

To samozřejmě nevíme. Pokud přijde zajímavá nabídka pro něj i pro klub, nikdo mu v Jablonci klacky pod nohy házet nebude. Ale že by se už loučil, tak to ne. Vím, že na naše zápasy jezdí manažeři různých klubů, pokud však není podepsaná smlouva, nemá cenu spekulovat.

Jak bude vypadat zimní příprava?

Tradičně se zúčastníme turnaje Tipsport Cup, hrajeme skupinu v Praze. Pak odjíždíme na herní fázi do Turecka. Zbytek absolvujeme v tuzemských podmínkách. V tom, jak to v zimě v Jablonci chodí, jsme zkušení. Mě čeká už pátá zimní příprava s tímto týmem v řadě.

Spřádáte plány, jak na jaře zaútočit na vyšší pozice v tabulce?

Určitě budeme chtít splnit cíle s bojem o evropské poháry. A hodláme být ve hře až do jarního závěru. Pokud by se nám povedla zajímavá vítězná šňůra, mohli bychom čeřit vody. Oba zápasy se Spartou v tomto ligovém ročníku už máme za sebou, a tak bude klíčové, jak obstojíme v duelech s Mladou Boleslaví, Plzní a Libercem. Tedy s našimi přímými konkurenty o pohárové příčky.

Reklama

Související témata: