Hlavní obsah

Jsem hrozně uřvaný, říká o sobě nejlepší hráč Příbrami Hruška

PŘÍBRAM

Fotbalová Příbram už tradičně zakončila sezónu slavnostním vyhlášením ankety Fotbalista podzimu. Po tom letošním, který byl šestým místem v tabulce a sedmadvaceti body historicky nejúspěšnější, se rozdalo hned několik cen. Fotbalistou podzimu byl vyhlášen kapitán mužstva, šestadvacetiletý gólman Aleš Hruška.

Foto: fkpribram.cz

Aleš Hruška přebírá z rukou příbramského starosty Josefa Řiháka pohár pro nejlepšího hráče podzimu.

Článek

Cenu Vítěz roku 2011 převzal od ředitele klubu Petra Větrovského prezident 1. FK Příbram Jaroslav Starka, za úspěšně zvládnutý boj se zákeřnou nemocí. Objevem podzimu se stal Tomáš Wágner, který nastřílel soupeřům sedm branek. Posilou podzimu byl vyhlášen jedenadvacetiletý stoper Lukáš Hejda hostující z pražské Sparty. Sympaťákem podzimu se stal opět Aleš Hruška. „Ocenění si vážím, jsou příjemná, ale hraji fotbal, jsem týmový hráč, takže víc si cením úspěchů mužstva,“ řekl při převzetí Hruška.

Připravili jsme lize šok

Hruška je obecně hodnocen jako nejlepší hráč Příbrami a jeden z nejlepších gólmanů v lize. Končící rok také považuje za úspěšný. „Na jaře jsme se zachránili, což byl hlavní cíl minulé sezóny. Na podzim jsme připravili ostatním týmům v lize šok, a také sázkovým kancelářím, které nás už před začátkem ročníku pasovali na jistého sestupujícího. Těch sedmadvacet bodů je výborných, stejně jako šesté místo v tabulce. Ale čeho si cením nejvíc, je předváděná hra. Střílíme góly, vyhráváme, nemáme obavy z žádného soupeře... Akorát dostávám víc gólů než dřív,“ pravil s úsměvem na rtech.

Zleva Václav Ondřejka ze Slovácka a Aleš Hruška a Pavel Ricka, oba z Příbrami.foto: ČTK/Zdeněk Němec

Za obdržené branky určitě nevidí obrannou čtveřici před sebou.  „Ty góly jsou dané hlavně tím, že máme mladé mužstvo, které se zamilovalo do útočení a občas to nestíhá zpátky. I když jdeme dopředu v šesti i sedmi lidech, nemáme tak velkou kvalitu, abychom ze všeho dali gól. Jakmile nám soupeř míč sebere a rychle přenese hru, dostane se nám za záda, protože to kluci někdy nestihnou zpátky. Ale v žádném případě bych se nechtěl vrátit k tomu, co jsme hráli dřív,“ zdůraznil.

„Trenér David Vavruška nám před sezónou řekl, že buď můžeme hrát na nezáživných 0:0 nebo na 4:3 a spokojení budeme my i diváci. Samozřejmě jsme brali tu druhou variantu. Ty inkasované góly k tomu patří. Na náš fotbal se dá koukat, nás baví a jsme v tabulce mnohem výš, než kdo čekal, včetně nás,“ dodal příbramský kapitán.

Pusu nezavře...

Ale přiznal, že při utkání pusu nezavře... „Já jsem standardně uřvaný, takže křičím pořád. Nekřičím proto, že se někdo nestihl vrátit nebo neobsazuje. Hlavně zvyšuji hlas tehdy, když u někoho vidím, že do hry nedává sto procent. Vzhledem k mládí naší obrany si ji diriguji sám a spolupráce je lepší a lepší. Třeba Matěj Štochl se musel z útočníka přeškolit na pravého obránce a zvládá to výborně. Hodně práce odvádí defenzivní záložník Daniel Tarczal, který diriguje druhou vlnu,“ vysvětlil s tím, že s obranou už mají zažité postupy a rozdělené úkoly.

Nejraději z podzimu vzpomíná na utkání s Plzní. „Porazili jsme mistra a já neměl moc práce, což je s Viktorkou unikum,“ liboval si. Když přišla řeč na nepovedené zápasy, konstatoval: „Se Spartou a v Jablonci, ty se nám nepovedly... A mně osobně utkání v Teplicích. Tam jsem školáckou chybou v závěru sebral mužstvu bod. Mrzelo mě to, ale snad jsem k nějakým také pomohl... Jo a ještě ti jsou ty nešťastné české Budějovice. Na ten zápas jsem raději už zapomněl... To byla hrůza! Za šest minut bylo po nás.“

Dvakrát ho povolal trenér Bílek do reprezentace. byl i na turnaji v Japonsku. „Byla to moc cenná zkušenost, ale nedělám z těch pozvánek nějaké závěry do budoucnosti. Určitě ne směrem k EURO. Minimálně tu jsou Čech, Drobný, Laštůvka. Já jsem čekatel. Budu ale dál makat tak, abych z hledáčku trenéra nevypadl, kdyby z nějakých důvodů potřeboval dalšího gólmana,“ říkal vážně

O jeho výkonech se hodně hovoří, ale on zůstává na zemi. „Žádná nabídka nepřišla, alespoň o ní nevím. Ale já se nikam z Příbrami nehrnu. Jsem tu spokojený a těším se na jaro, rozloučil se Aleš Hruška.

Reklama

Související témata: