Hlavní obsah

Plzeňáci už před Vánoci naběhají kilometry

PLZEŇ

Žádná zahálka nečeká fotbalisty Viktorie Plzeň v průběhu zimní dovolené, kterou borci ze západu Čech nastoupili minulou středu po remízovém loučení s Ligou mistrů. Ještě než se budou hlásit do společné přípravy, spolykají desítky kilometrů v rámci individuálních plánů, aby nedorazili k prvnímu tréninku v zanedbaném stavu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marián Čišovský a Pavel Horváth (zleva) na tréninku

Článek

„Dostali jsme sporttestery a plány. Jako tradičně nás čekají individuální výběhy už při dovolené od poloviny prosince,“ vyprávěl obránce František Rajtoral.

Trenér Pavel Vrba si na důkladnou přípravu v rámci dovolených potrpí. „Hráči přijdou do tréninku s fyzickým základem, nejhrubší část přípravy mají za sebou a můžeme se věnovat nácvikům herních situací,“ vysvětloval několikrát osmačtyřicetiletý šéf západočeské lavičky.

Kupříkladu v průběhu minulé zimy, kdy se Plzeňští chystali na jarní mistrovskou jízdu, vyběhli hráči pozdějšího šampióna do terénu i na Štědrý den.

Po nynější pauze čeká tým trenéra Vrby pokus stáhnout manko na vedoucí Spartu a také dvojzápas v Evropské lize, kterým vlastně jaro pro Západočechy začne. „Náš cíl bude jako vždy ten nejvyšší,“ usmál se Vrba bezprostředně po vydřené remíze 2:2 s AC Milán, aniž tušil, že mezi případné soupeře se zařadí giganti jako Manchester United, Manchester City, Olympiakos Pireus či Valencie.

Na zahraniční soustředění poslední lednový den

Aby měla plzeňská mise naději na úspěch, absolvují Západočeši přípravu, která začne už 4. ledna. Po úvodním bloku naplánovaném do domácího prostředí čekají na tým zápasy 14. ročníku Tipsport ligy v Berouně na hřišti s umělým povrchem. Síly poměří se Sokolovem, Vlašimí, Duklou Praha a s Královým Dvorem.

Předposlední lednový den pak vyrazí tým kolem kapitána Pavla Horvátha na dvanáctidenní zahraniční soustředění. Ve hře jsou dvě varianty. V minulém roce totiž Plzeň absolvovala nejprve kemp ve Španělsku, následně pak ještě herní přípravu na Kypru.

Letos s ohledem na kratší přestávku a utkání v Evropské lize absolvují Západočeši jen jediné soustředění v teple. Pokud by vyrazili do Španělska na turnaj Copa del Sol, čekají je mimořádně kvalitní protivníci. Účast totiž potvrdily Spartak Moskva (Marek Suchý), Rosenborg Trondheim (Bořek Dočkal), IFK Göteborg, FC Kodaň, Šachtar Doněck, CFR Kluž či Anži Machačkala. Dva z možných soupeřů Plzeň vyřadila v předkolech Ligy mistrů, s Doněckem se na turnaji utkala v minulém roce.

Trenér Vrba by přetěžké soupeře bezpochyby přivítal. „Nemá smysl hrát se slabšími týmy nebo se doma měřit s druholigovými celky,“ prohlásil trenér, jehož tým i letos absolvuje herní generálku na první ostrý duel v zahraničí. Není přitom vyloučeno, že nakonec vyrazí na Kypr, kde v únoru vyladil formu na jarní cestu za titulem. Úvodní soutěžní duel jara čeká na Plzeň 16. února v Evropské lize, soupeře určí páteční los v Nyonu.

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 přestávka Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  0 : 0 Karviná - Bohemians 0 : 0 přestávka Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  1 : 0 Sparta - Ostrava 1 : 0 přestávka Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice