Hlavní obsah

Švenger není z Vaclíka nervózní, těší se na Štědrý den v Dubaji

Zdálo se, že mazák Blažek ještě alespoň jednu sezónu ve fotbalové Spartě jako jednička odchytá. Po nepovedeném pohárovém duelu v Rumunsku se ovšem všechno změnilo a šance se překvapivě chopil Milan Švenger (25). Blažka už mezi tyče nepustil a devíti čistými konty ve třinácti odchytaných zápasech týmu vydatně pomohl k titulu podzimního půlmistra. Svou pozici však bude muset tvrdě hájit.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Brankář Sparty Milan Švenger se raduje z výhry nad Bohemians 1905.

Článek

Blažek na Letné skončil, Sparta však chce koupit žižkovského Vaclíka. Jak se vám poslouchají tyto spekulace?

Je třeba, aby přišli další noví brankáři. Tomáš mi ještě nevolal, ale když bude chtít, tak to spolu klidně můžeme probrat.

Jenže už na podzim vás s Blažkem, Zítkou, Kamenárem a Zichem bylo pět brankářů! Neříkejte, že vás plánovaný příchod gólmana minulé jedenadvacítky neznervózňuje.

Jsme Sparta, kolem ní vždycky bylo a bude nejvíc spekulací. Již během podzimu jsem se snažil nevnímat je, teď je to stejné. Když bude trenér chtít, klidně ať máme pět nejlepších brankářů v republice. Já to neřeším. Popral jsem se s konkurencí Bláži, nevím, proč bych se nepopral s jinými gólmany.

Autogramiáda fotbalistů Sparty - zleva Ondřej Kušnír, Milan Švenger a Ladislav Krejčí.foto: Právo/Jan Handrejch

Blažek se zranil v osudném zápas ve Vaslui a vy jste ho pak během podzimu už do branky nepustil...

Nemohl jsem si lámat hlavu, jestli budu po Vaslui chytat dál, nebo ne. Nedívám se daleko před sebe, hledím jen k tomu, co mě právě čeká. A nikdy se z ničeho nerozklepu. Musím se starat o to, abych byl připravený na svoji pozici.

Jak Blažek nesl roli náhradníka?

Jarda je sparťanská ikona, skvělý brankář, ale i chlap. Říkal mi co a jak, když jsem začal chytat místo něj a něco potřeboval probrat. Mrzí mě, že u nás končí. Byl jsem s ním tři a půl roku a jako parťáci jsme si rozuměli. I ten konec si mohl líp užít. Přál jsem mu, aby skončil podle vlastních představ. To samé Tomáš Řepka, udělali toho pro Spartu strašně moc.

Vám je pětadvacet, ale Spartu jste si musel pěkně dlouho vyčekat. Most, Čáslav, béčko, to byly vaše štace.

Když jsem končil v jedenadvacítce, měl jsem nabídky ze zahraničí. Odmítl jsem je. Sparta je náš nejlepší a nejslavnější klub, nic víc u nás není. A já se v ní chci prosadit. Dočkal jsem se šance v mém vysněném klubu. Chtěl jsem ve Spartě chytat od mala. Snad v započaté práci budu moci pokračovat dál. Šťastný a pyšný je i můj táta, že jsem ve Spartě začal chytat. Nijak extra mě ovšem nechválí. Spíš řekne, co bylo v zápase dobře a co jsem naopak měl dělat jinak.

Milan Švenger v akci...foto: Právo/Jan Handrejch

Na podzim jste ve třinácti zápasech vychytal devět nul, nejvíc z ligových brankářů. Těší vás statistiky?

Ať je nul třeba třináct, čísla až tak neprožívám. Povedlo se mi něco, o čem jsem snil, ale užívám si to vnitřně. Doma si akorát vystřihuji noviny a dávám je do kroniky, kterou mi od mých pěti let vede táta. V ní mám zaznamenaný každý zápas.

Zapíšete si do ní i ligový titul?

Po podzimu vedeme o šest bodů, to už nesmíme pustit. Fanoušky jsme zklamali, když jsme vypadli s Vasluí, teď nám to snad začínají promíjet. Pro titul i domácí pohár uděláme všechno.

Jaké bude vaše zimní dovolená?

Pár dnů do lázní jako jezdí Bláža, za sezónu jsou brankáři přece jen hodně otlučení. Pak chceme s přítelkyní vyrazit za teplem do Dubaje. Ještě před Štědrým dnem, takže poprvé zažijeme, že si dárky dáme až tam.

Gólmani s nulou
9 – Švenger (Sparta), 7 – Filipko (Slovácko), 6 – Špit (Jablonec), Rada (Dukla), Grigar (Teplice), 5 – Miller (Boleslav), Lindr (Hradec), Čontofalský (Slavia), Pietrkiewicz (Ostrava), 4 – Sňozík (Bohemians 1905), Křížek (Budějovice), Hruška (Příbram), 3 – Bičík (Liberec), 2 – Drobisz, Zlámal (Olomouc), Čech (Plzeň), Vaclík (Žižkov), 1 – Blažek (Sparta), Pavlík (Plzeň), Koubek (Hradec).

Reklama

Související témata: