Hlavní obsah

Na Breznaníka už se nezlobím, říká sparťan Krejčí

Karel FeltSport.czPrávo

Rok 2011 byl pro devatenáctiletého záložníka Sparty Ladislav Krejčího jako noc a den. V lednu mu na halovém turnaji zlomil liberecký Breznaník nohu. Sotva stihl mistrovství Evropy do 19 let, ale na něm zazářil. V lize se pak uvedl svým prvním gólem do sítě Slavie a na konci podzimu už byl neodmyslitelnou součástí sparťanské základní sestavy a začalo se o něm mluvit jako o hráči pro Bílkův výběr na EURO...

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Sparťan Ladislav Krejčí.

Článek

Rok 2011 pro vás končí velmi dobře. Probojoval jste se do základního kádru Sparty, ale začátek byl hororový...

Na začátku ledna jsem si na turnaji v hale zlomil pravou nohu po střetu s libereckým Breznaníkem. Těšil jsem se na to, jak budu bojovat o místo v sestavě a místo toho sádra.

Nesl jste dlouhé měsíce bez fotbalu hodně těžce?

Do smíchu mi nebylo, ale rodina, přátelé a známí mi říkali, ať si z toho nic nedělám, že život jde dál a určitě se vrátím. Moc mi pomohli, pochopil jsem známé pořekadlo, že co tě nezabije, to tě posílí. A ono to opravdu funguje. Musíte hlavně věřit, že to, za čím jdete, dokážete.

Autogramiáda fotbalistů Sparty - zleva Ondřej Kušnír, Milan Švenger a Ladislav Krejčí.foto: Právo/Jan Handrejch

Omluvil se vám vůbec Michal Breznaník?

Ale ano, hned po zákroku. Vzal jsem to, určitě mě zranit nechtěl. Bohužel i tohle se ve fotbale stává. Nic proti němu nemám, je to výborný fotbalista a podzim se mu náramně vydařil. Už se na něj nezlobím, tohle se prostě ve fotbale stává. Fanoušci Sparty mu ale dávali co proto ještě na podzim, když hrál Liberec na Letné a on nám dal dva góly.

Nebudete mít strach z dalšího halového turnaje?

Vůbec ne! Mám je rád. Zahraji si, zastřílím, mne to baví. Žádný strach nemám, vždyť nohu si mohu zlomit při čemkoliv jiném.

Ztratil jste celé jaro a málem i mistrovství Evropy do 19-ti let...

Asi moc nechybělo... Makal jsem pod dohledem kondičního trenéra. Moc děkuji i fyzioterapeutům a lékařům, kteří se o mne starali. Stihl jsem to čtrnáct dní před začátkem a odehrál jsem vlastně jen jeden zápas za béčko Sparty. Trenér Jaroslav Hřebík mě nominoval už na kvalifikaci, byl jsem za to moc vděčný, vážil jsem si jeho důvěry. Kvalifikace se mi celkově moc nepovedla, dlouhá pauza byla znát. První zápas byl z mojí strany špatný, druhý jsem nehrál, ale třetí už se mi povedl. Na šampionát jsme postoupili se štěstím. Na letní přípravě se Spartou jsem dohnal hlavně chybějící fyzickou kondici a dostával se i do hry.

Překvapila vás nominace na evropský šampionát, kde jste pak zazářil?

Doufal jsem v ní... Můj začátek na šampionátu nebyl ještě nejlepší, ale týmu se dařilo a já jsem se rozehrál. Dostali jsme se až do finále a se Španěly jsme prohráli až v prodloužení. Byli jsme moc smutní, protože zlato bylo blízko, chybělo pár minut... Ale ta stříbrná medaile má také obrovskou cenu.

Ladislav Krejčí (vpravo) se raduje z gólu se spoluhráčem Manuelem Pamičemfoto: ČTK/Stanislav Peška

Ve finále jste jeden gól dal a na druhý nahrál. Byl to váš letošní nejlepší zápas?

Asi ano, ale moc rád vzpomínám i na derby se Slavií. Vyhráli jsme před plnou Letnou v nádherné atmosféře 3:0 a já vstřelil svůj první ligový gól. Ty dva zápasy jsem si vychutnal.

Ale pokud si vzpomínám, vy jste se po návratu z mistrovství Evropy znovu zranil...

Máte pravdu. Natáhl jsem si zadní stehenní sval. Naštěstí absence nebyla dlouhá, po třech týdnech jsem byl v pořádku a nastoupil jsem v základu proti Slavii. Moc jsem si téhle šance vážil a snad jsem ji i chytil za pačesy, protože do konce podzimu už jsem nastoupil ve všech ligových zápasech a přidal další tři góly. Každý zápas jsem si užíval a snažil se o co nejlepší výkon. Hrát ligu za Spartu byl můj sen od dětství a na podzim se mi splnil.

Na Letnou má přijít trenér Hřebík, byť nebude sedět na lavičce, může být pro vás výhoda, že patříte k hráčům, které má prověřené?

Myslíte nějakou protekci? Tak tenhle pojem on nezná. Vyžaduje tvrdou práci. Budu se snažit dál na sobě pracovat, abych šel nahoru. Pokud opravdu přijde, bude pro Spartu přínosem, ale vůbec to neznamená, že zrovna já budu hrát.

Vy jste už po mistrovství Evropy říkal, že byste se rád sešel s trenérem Hřebíkem. Napadlo vás, že to bude tak brzy?

To určitě ne. Na podzim jsme v lize udělali čtyřicet bodů, změnu jsme nečekali.

Boleslavský Janíček v souboji se sparťanem Krejčím.foto: Právo/Petr Horník

Co byste říkal tomu, kdyby se na Letnou ze žižkovského hostování vrátil Pavel Kadeřábek a z rezervy přišel do áčka Jakub Brabec, vaši spoluhráči ze stříbrného mistrovství Evropy...

To by bylo fajn! Oba jsou moji velcí kamarádi, kopali jsme spolu odmalinka. Měl bych velkou radost. Určitě bychom si to užívali, ale tohle všechno záleží na trenérovi.

Blíží se EURO a v různých prognózách, koho by mohl povolat trenér Michal Bílek do třiadvacetičlenné nominace, se objevuje i vaše jméno. Přemýšlíte o téhle možnosti?

Já to zatím neslyšel, ale ani se na to tak nedívám. Nedívám se moc dopředu, žiji přítomností a nejbližší budoucností. Mám individuální tréninkový plán, který plním, abych na tom byl dobře kondičně už v úvodu zimní přípravy. Chci se poprat o místo v sestavě pro jaro, takže musím mít dost síly, abych jezdil podél levé lajny od první do poslední minuty. A také, abych se nezranil. Co bude dál, se uvidí. EURO je strašně daleko.

Vašimi konkurenty v kádru Sparty jsou Martin Juhar a Jakub Podaný. Jak to mezi vámi funguje?

Naprosto v pohodě. Máme teď v kabině výbornou partu, neumím si představit, že by tam někdo po někom šel. S Kubou Podaným chodíme často na kávu a hrát bowling. Spolu s námi i Jakub Mareš a Pepa Hušbauer.

Sparta vede ligu o šest bodů. Kdo budou vaši největší konkurenti v boji o titul? Nebo už je rozhodnuto?

Tak to rozhodně ne. Určitě nás budou honit týmy za námi od druhého Liberce, přes Plzeň, Mladou Boleslav, až po pátý Jablonec. Bude to ještě hodně těžké a napínavé. My se soustředíme na sebe a půjdeme za titulem. Věřím, že to zvládneme.

Umíte si představit, že byste v zimě odešel na zahraniční angažmá?

Vůbec se tím nezabývám. Táta řekl manažerovi, ať mě nechá v klidu a přijde až s něčím konkrétním. Rodiče mě v tomto směru drží zkrátka. Nikam nespěchám, takže mě nemrzí ani to, že nevyšel Eindhoven, o němž se mluvilo v létě. Jsem rád, že jsem zůstal ve Spartě.

Reklama

Související témata: