Hlavní obsah

Velký sparťanský rozvod zpečetěn, po Blažkovi také Řepka na Letné skončil

Hotový soumrak letenských mazáků. V pátek se fotbalová Sparta dohodla na ukončení spolupráce s brankářem Jaromírem Blažkem (38), v úterý dopoledne pak oznámila, že se dohodla na předčasném ukončení smlouvy také se stoperem Tomášem Řepkou (37). Spekuluje se, že nedávný kapitán mužstva dostal na rozloučenou jako odškodné tři milióny korun. Je otázkou, zda Řepka ještě vůbec bude pokračovat v kariéře v jiném klubu.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Řepka dává Spartě sbohem...

Článek

Letenský brousek měl smlouvu až do června, do mozaiky rozsáhlých personálních změn však zapadl i předčasný Řepkův konec. Zatímco nové složení realizačního týmu v čele s generálním sportovním manažerem Jaroslavem Hřebíkem ještě nebylo oficiálně oznámeno, stoperův odchod již Sparta potvrdila.

Řepka tak bude od ledna volným hráčem. Zatím ale není jasné, v jakém celku a jestli vůbec bude v kariéře pokračovat. Během podzimu odmítl hostování v Příbrami, tou dobou o něj měla zájem také Dukla či Mladá Boleslav.

„Tomáš je výraznou postavou sparťanské historie. Byl, je a zůstane klubovou ikonou. Na tom dohoda o ukončení jeho hráčského kontraktu nic nemění,“ poukázal ředitel komunikace Ondřej Kasík. „Lidé v klubu a fanoušci ho i nadále budou vnímat jako velkého sparťana, který pro klub odvedl spoustu práce. Zaslouží si velký obdiv.“

Rozhovory o ukončení smlouvy mezi klubem a hráčem probíhaly podle mluvčího velmi korektně. „Tomáš společně s manažerem Pavlem Paskou přistoupili k jednáním stejně jako my opravdu konstruktivně, děkujeme jim za to,“ říká Kasík.

Sparťanští fanoušci vzdávali hold Tomáši Řepkovi při derby se Slavií.foto: Právo/Petr Hloušek

Sparta nabídla mazákům rozlučkový zápas

Bližší informace k podmínkám ukončení Řepkova hráčského kontraktu se obě strany rozhodly nezveřejnit. Zprávy ze zákulisí říkají, že zatímco Blažek dostal na cestu 1,5 miliónu korun, Řepka pak dvojnásobek této částky.¨

V úterý klub podpisem stvrdil také ukončení spolupráce s Blažkem. Sparta tento krok zdůvodňuje ohledem na sportovní budoucnost týmu. Řepka na podzim odehrál pouze tři utkání v Gambrinus lize, poté ho sužovaly zdravotní problémy.

„Tomáš s Jardou si zaslouží velkou rozlučku se sparťanskými fanoušky. Nabídli jsme jim, že pro ně klub v létě uspořádá v Generali Areně rozlučkový zápas, aby se mohli ještě jednou v rudém dresu přímo na trávníku pozdravit s fanoušky. A také aby měli naši příznivci příležitost vidět ještě ikony Sparty na hřišti,“ řekl Kasík.

Sparťanský brankář Blažek a jablonecký útočník Lafata.foto: Právo/Jan Handrejch

Porážka v Rumunsku spustila revoluci

Obě opory ztratily své neotřesitelné postavení po porážce 0:2 na hřišti FC Vaslui. Sparta kvůli ní nepostoupila do Evropské ligy, v pohárech skončila a to byl pro šéfa klubu Daniela Křetínského rozhodující impuls k personální revoluci. Blažek s Řepkou si od osudného zápasu v Rumunsku na Letné neškrtli.

„Na začátku sezóny přitom nic nenasvědčovalo tomu, že zrovna oni budou u situací, z nichž padnou branky. Byla to smůla jejich i Sparty. Kdyby se to nestalo, určitě bychom to předkolo zvládli. To nás zastavilo,“ připomněl Jozef Chovanec poté, co ihned po skončení podzimu skončil ve funkci sparťanského „generála“.

Tou dobou bylo dávno jasné, že se klub chce zbavit i Řepky s Blažkem. „Tomáš pak byl pořád zraněný. Pokud nebude fit, zkoncentrovaný a zkonsolidovaný, bude mít problémy manko dohánět. Jsou tady další dravci. To samé platí i pro Jardu. Už mají svůj věk a je čas, aby přemýšleli o své budoucnosti, co dál,“ líčil Chovanec a konec klubových ikon tak předeslal.

„Přijde sem další konkurence, noví hráči - a já jsem s nimi v tomto smyslu i mluvil. Naznačoval jsem jim, že se může stát, že budou končit. A to není jen jejich případ. Tomáš nevyužil férovou nabídku, kterou měl z Příbrami s tím, že by pak mohl působit ve Spartě v nějaké jiné roli. Byl to podobný návrh, jaký třeba dostal Jarolím v Hamburku. Tomáš tu šanci dostal a nevyužil ji,“ poukázal Chovanec.

Tomáš Řepka ještě s kapitánskou páskou Sparty...foto: Právo/Jan Handrejch

Řepka si nechce kazit Vánoce

Tomáš Řepka oblékl rudý dres poprvé v roce 1995, po třech letech odešel do zahraničí, nejdříve do Itálie, posléze do Anglie. Do Sparty se muž, který oblékal na dresu číslo 2, vrátil v lednu 2006. Během svého druhého působení v klubu z Letné slavil s mužstvem zisk dvou mistrovských titulů.

"Je to zatím všechno příliš čerstvé, dejme tomu trochu času. Zatím se o mém konci ve Spartě bavit nebudu. Blíží se Vánoce, chci si užít klidu s rodinou. Uvidíme, co bude v lednu," uvedl Řepka pro ČTK.

Oba hráče zastupuje Pavel Paska. Hráčský agent potvrdil, že Blažek i Řepka se o své další fotbalové budoucnosti rozhodnou až v lednu.

Reklama

Související témata: