Hlavní obsah

Blažek po odchodu ze Sparty: Na Žižkov nikdy. Nejde o peníze, vezmu i druhou ligu

Radek MalinaPrávo

Byl ikonou fotbalové Sparty, do jejíž historie se nesmazatelně zapsal šesti mistrovskými tituly. V minulém týdnu však angažmá brankáře Jaromíra Blažka na Letné skončilo. Klub se s ním domluvil na ukončení kontraktu, původně platného do června 2012.

Foto: Milan Malíček, Právo

Brankář Jaromír Blažek ve Spartě skončil. V kariéře by ale rád pokračoval.

Článek

Když jste šel na jednání s vedením, věděl jste, že ve Spartě končíte?

Ty informace už kolovaly tiskem, bylo to víceméně jasné. Ale s vedením Sparty jsme se rozešli korektně, žádné emoce ukončení smlouvy neprovázely.

Je konec v nejslavnějším českém klubu hodně hořký?

Člověk ho musí očekávat. Nejde to donekonečna. Ale takhle jsem si odchod nepředstavoval. Přál jsem si ho lepší. Ale neřekl bych, že cítím hořkost. Spíš jsem smutný.

Jaromír Blažek
Narodil se 29. prosince 1972. Nejvyšší soutěž chytal ve Slavii, Českých Budějovicích, na Žižkově či v Bohemians 1905. Od ledna 2000 působil ve Spartě. Ročník 2001/02 prožil v Příbrami, sezónu 2007/08 chytal v Norimberku. Má na kontě šest mistrovských titulů, v reprezentaci nastoupil ke čtrnácti zápasům a má bronz z ME 2004. Byl i na ME 2000, 2008 a MS 2006.

Mrzí vás, že jste nedostal příležitost končit na hřišti?

Pochopitelně by šlo o příjemnější tečku. Věřím, že kluci dojedou sezónu k titulu a já budu mít na triumfu podíl alespoň v podobě podzimu.

Existovala varianta, že v klubu zůstanete, byť třeba jen v pozici náhradníka?

Podmínka klubu byla, že půjdu na hostování nebo úplně odejdu. Ještě jsem dostal nabídku využívat zázemí Sparty během jara k individuální přípravě. Nicméně bych nemohl na lavičku nejen k áčku, ale ani k rezervnímu týmu. Tomu jsem moc nerozuměl, protože jsem nikdy nedělal žádné problémy. Každopádně nešlo o variantu, kterou jsem byl ochoten akceptovat.

Mrzí vás, že posledním velkým zápasem v dresu Sparty u vašeho jména bude ten s rumunským týmem FC Vaslui, jemuž jste podlehli, předznamenali vyřazení z Evropské ligy a vy jste se zranil?

Zápas provázelo z mé strany špatné rozhodnutí, kdy jsem měl kvůli problémům střídat. Ale že bych nosil Vaslui v hlavě? To ne! Snažím se pokaždé špatné myšlenky rychle vypudit.

Tomáš Řepka (vpředu) a brankář Jaromír Blažek bývali ikonami Sparty. Oba už ale na Letné skončilifoto: Právo/Petr Hloušek

Tehdy jste navíc nemohl tušit, že další příležitost obléct dres Sparty na nejvyšší úrovni už nebude.

Přesně tak! Měl jsem jiné starosti. Když jsme vypadli z Evropy, ocitli se v ohrožení trenéři i hráči. Nakonec všechno odnesli jen hráči.

Trpěl jste následně hodně, když jste musel při ligových zápasech jen na lavičku?

Ne! Chystal jsem se, abych byl připravený kdykoliv nastoupit. Stejně jako moji kolegové v době, kdy jsem mezi tyče chodil při zápasech já.

Ani trošku jste si nezoufal, jestli máte zapotřebí sedět ve Spartě na lavičce?

Bral jsem to jako profesionál a snažil se fungovat jako součást týmu. Mluvil jsem s Milanem Švengrem, který chytal. A snažil se mu pomoci v okamžiku, kdy naskočil do rozjetého vlaku. Nebylo to těžké.

Odnesete si ze Sparty výjimečnou vzpomínku na některý okamžik či zápas, nebo léta v nejlepším českém klubu kalí předčasný rozchod?

V paměti budu mít jen dobré věci. Vážně neodcházím ve zlém. Zažil jsem spoustu skvělých utkání. Kdybych měl ale vybrat, šlo by o sezónu, kdy jsme postoupili přes Lazio gólem v poslední minutě do osmifinále Ligy mistrů, kde jsme pak hráli s AC Milán.

Současně s odchodem ze Sparty se řešila vaše budoucnost. Často padalo jméno Viktorie Žižkov. Jde o reálný krok?

Odchod do Viktorie jsem zavrhl okamžitě! Na Žižkov bych nešel, ani kdyby mě ve Spartě nutili! V tom jsem měl jasno.

Máte jiné nabídky? Tušíte, kde bude vaše kariéra pokračovat?

Všechno je příliš čerstvé. Ale jsem rozhodnutý, že chci chytat. Ještě tak rok a půl. Při vyjednávání nové smlouvy mi nepůjde o peníze. Ale chci do klubu, v němž mi angažmá přinese radost.

Stanovil jste si nějakou hranici, aby angažmá nebylo pod vaši úroveň?

Klidně půjdu do druhé ligy. Vážně! Není důležité, o jakou půjde soutěž, ale abych se cítil dobře.

Ale asi nepůjdete vysedávat do druhé ligy na lavičku?

No… (směje se) Pro jakékoliv angažmá bude platit, že nechci celý týden trénovat a pak při zápase sedět mezi náhradníky. To by mě rozhodně neuspokojovalo.

Napadlo vás, jestli konec ve Spartě není koncem v profesionálním fotbalu?

Samozřejmě přemýšlím o všem. Může se stát, že o mě nebude nikdo stát. Ale cítím se skvěle, tělo drží a chuť mám obrovskou.

Touha dokázat, že ještě nepatříte do starého železa, z vás přímo sálá.

Jsem zdravě naštvaný. Nebudu tvrdit, že jsem happy. Chlapi jsou ješitní. Do jednoho! Já nejsem výjimka. A chci ještě něco dokázat. Nejde o něco vůči Spartě, ale o můj vlastní pocit. Aby byl konec lepší.

Stanovil jste si termín, dokdy chcete mít jasno o dalším působišti?

Chci všechno směrovat tak, abych nemusel trénovat individuálně. Ale prvních čtrnáct dnů by s tím stejně nebyl problém, protože se jen nabírá hrubá fyzička. Přinutit se jít do posilovny nebo běhat mi nedělá potíže. Ale následně už jde o cvičení s míčem, tudíž do poloviny ledna by mělo být jasno.

Nezkazil vám čerstvě ukončený kontrakt sváteční dny?

Vůbec ne. Byl jsem v lázních. Člověk nemládne. Klouby potřebovaly určitou regeneraci, tak jsem vyrazil na týden do Teplic. A fakt super! Pak přišla jednání se Spartou... No a teď je na řadě rodina. Jedeme na chalupu. Už se nemůžu dočkat.

Co potěší na Štědrý den brankáře, který musel odejít ze Sparty?

Já miluju Vánoce, protože můžeme být všichni pohromadě. Mně udělá největší radost, že se sejdu s nejbližšími a kamarády. A jsem v klidu. Navíc mám všechno spojené s narozeninami, které slavím krátce před Silvestrem, takže si tyhle dny fakt užívám. Připravujeme další podrobnosti

Reklama

Související témata: