Hlavní obsah

To je ten nejhorší dárek, slyšel Hřebík od manželky, když na ni nedal a upsal se Spartě

Překvapení se při nástupní audienci nového vedení ligové Sparty nekonalo. Nebo přece jen – olomoucký kouč Václav Jílek se stal členem Hřebíkova realizačního týmu, neboť Hanáci nakonec jeho odchodu na Letnou požehnali. Samo sebou že nikoli nezištně, ale za to, že jim Pražané při tažení za ligovou záchranou vypomohou Jakubem Podaným a dalším hráčem, jenž odejde do Sigmy na hostování. „Stál jsem o něho, protože co se odborné stránky týče, se mně blíží. A o jeho charakterových vlastnostech, které u hráčů a spolupracovníků preferuji ze všeho nejvíc, jsem se také přesvědčil,“ ulevilo se novému sparťanskému generálnímu sportovnímu manažerovi Hřebíkovi, že Jílek přichází.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Jaroslav Hřebík se oficiálně ujal ve Spartě role GSM.

Článek

Největší dilema musel nový sparťanský „GSM“ vyřešit doma. To proto, že rodina nebyla jeho třetím návratem do Sparty vůbec nadšena. Není divu, protože si až příliš dobře pamatovala Hřebíkovo letenské odcházení...

Přisahal, ale slib nesplnil

„Však také manželka pravila, že jsem jí dal nejhorší možný dárek, jaký jsem jí mohl dát a že snad horší by bylo, jen kdybych odešel s nějakou ženskou,“ prozrazoval Jaroslav Hřebík, jak probíhaly rodinné debaty, zda má sparťanskou nabídku přijmout. „Nakonec ale dodala, že to vlastně vyjde na stejno.“

Není se jí co divit, protože Hřebík v posledních letech stereotypně opakoval, že se do klubového fotbalu v tuzemsku už rozhodně nevrátí a že se chce věnovat mládeži. A skutečně to činil a s mládeží i úspěchy a výsledky měl. Dokonce takové, že po evropském šampionátu devatenáctek mu technická komise UEFA složila poklonu, neboť označila hru jeho týmu jako nadčasovou.

Trenér české fotbalové reprezentace do 19 let Jaroslav Hřebík.foto: Sport.cz/Ladislav Nussbauer

I to na Spartu zapůsobilo. Hřebíkovy manažerské schopnosti zrovna tak. „Vždyť už dvacet let šéfuje firmě, která má více zaměstnanců i větší rozpočet, než fotbalová Sparta. Jsme proto přesvědčeni, že manažerské schopnosti uplatní i na Letné a povede lidi za jedním cílem,“ argumentoval místopředseda sparťanského představenstva Lukáš Přibyl, proč si Hřebíka na Letné vybrali.

Chce ještě něco dokázat, pravil a podepsal

Ten váhal, rozmýšlel se dnem i nocí, konzultoval své ano s rodinou, nakonec ale přitakal a do klubového fotbalu se vrátil. „Něco jsem se léta naučil, získal jsem zkušenosti, ověřil si své metody, proto jsem se rozhodl nabídku přijmout. Chci ve fotbale ještě něco dokázat,“ vysvětlil Jaroslav Hřebík změnu v názorech.

K přitakání ovšem připojil jednu podmínku – realizační tým si stvoří k obrazu svému z lidí, s nimiž v minulosti spolupracoval a kterým důvěřuje. „U hráčů, stejně jako u trenérů preferuji charakter,“ vysvětlil nový letenský „GSM“, proč ve funkci prvního trenéra ponechal Martin Haška, jako druhého trenéra si přivedl Václava Jílka, z Pavla Srníčka udělal trenéra gólmanů a z Miroslava Baranka vedoucího mužstva.

Sází na charakter. U hráčů i trenérů

Všichni jsou s ním naladěni na obdobnou vlnu, takže svorně by měli naplnit vizi, s níž Jaroslav Hřebík do Sparty přichází.

„Hrát fotbal přijatelný pro fanoušky a konkurenceschopný v Evropě,“ pronesl hned při nástupní audienci nový GSM svou zaklínací formuli. „U mládežnických reprezentací jsem si ověřil, že to možné je. Když budou i ve Spartě hráči ochotni na takovouto cestu přistoupit, nemusí trvat zase až tak dlouho, abychom po ní kus cesty ušli,“ meditoval. „Rozhodně na to nemusí být zapotřebí čtrnáct let, jako to trvalo Barceloně,“ dodával s úsměvem, netajícím přitom, že katalánskému fotbalovému projevu se chce v nové sparťanské funkci přiblížit.

Od klubového vedení má absolutní důvěru, po svém předchůdci Jozefu Chovancovi zdědil veškeré pravomoci. „A samozřejmě odpovědnost, kterou si připouštím nejvíc“ připomněl Hřebík, jenž ve svém týmu bude preferovat spolupráci založenou na konzultacích a kolektivním rozhodování, přičemž konečné slovo bude mít samozřejmě on.

V přípravě i třeba při určování sestavy. Při rozhodování, kteří hráči zůstanou, kteří odejdou anebo naopak přijdou. „Sparta by měla mít v kádru nejlepší hráče v Čechách a tito hráči by si měli být vědomi, co pro ně Sparta znamená,“ odtajnil Hřebík při nástupní audienci svou další vizi, kterou bude na Letné do všech hustit a ze kterou půjde.

Reklama

Související témata: