Hlavní obsah

Hotovo. Jiráček přestoupil z Plzně do Wolfsburgu

WOLFSBURG

Fotbalový reprezentant Petr Jiráček přestoupil z Plzně do německého Wolfsburgu. S dvanáctým týmem bundesligové tabulky dnes podepsal smlouvu na čtyři a půl roku. Německá média uvádějí, že Západočeši za něho zinkasují 3,54 milionu euro, oba kluby však odmítly tuto sumu komentovat. Kouč Wolfsburgu Felix Magath si uzavřený transfer pochvaluje. "Jiráček je univerzálním záložníkem se zkušenostmi z české reprezentace a Ligy mistrů, takže jsem rád, že jsme ho do Wolfsburgu přivedli," nechal se slyšet po podpisu smlouvy.

Foto: Petr Eret, ČTK

Plzeňský Petr Jiráček v utkání proti Mladé Boleslavi

Článek

Kluby se dohodly, že přestupovou částku nezveřejní, podle zákulisních informací by Viktoria mohla za pětadvacetiletého záložníka inkasovat přes 120 miliónů korun. Samozřejmě včetně bonusů, které smlouva zahrnuje, protože v německých médiích se jako hotová věc uvádí částka 3,5 milionu marek. Podle hráčova agenta Dalibora Laciny se z finančního hlediska jedná o jeden ze tří největších přestupů v historii české ligy.

"Wolfsburg o Petra usiloval velmi dlouho, v posledních měsících jej zástupci klubu velmi pečlivě sledovali. Oba kluby se rozhodly nezveřejňovat konkrétní částku, podmínky jej však řadí mezi ty největší v historii české ligy," uvedl generální manažer Viktorie Adolf Šádek. „Petr odvedl pro Viktorii ohromný kus práce, má velký podíl na zisku titulu i výjimečném podzimu v Lize mistrů," dodal.

Jiráček: Magath mě přesvědčil

Jiráček se do nového klubu, kde působí i další Čech Jan Polák, těší. "Jsem velmi rád, že se kluby mezi sebou velmi rychle dohodly, všechny strany udělaly pro úspěch jednání maximum. Nabídka Wolfsburgu byla výjimečná pro klub i pro mě samotného," uvedl Jiráček.

"Bundesliga, která byla vždy mým vbelkým cílem, bude dalším velkým krokem v mé fotbalové kariéře. Po návštěvě Wolfsburgu a rozhovoru s trenérem Magathem jsem přesvědčen, žeprávě tento klub je tím pravým pro mě," citují Jiráčka klubové stránky Wolfsburgu.

Z mistrovské Plzně se mu prý neodchází lehce. "Máme zde vynikající partu, klub i mužstvo zažily v minulých měsících fantastické období. Všem bych chtěl touto cestou poděkovat, do Štruncových sadů se vždy budu rád vracet," prohlásil Jiráček.

Magath si transfer pochvaluje

O jeho přestupu do Wolfsburgu se spekulovalo již delší dobu, neboť o něj velmi stál trenér německého klubu Felix Magath. V minulém týdnu Jiráček úspěšně prošel fyzickými testy, byť na začátku prosince v posledním podzimním soutěžním utkání v Lize mistrů proti AC Milán utrpěl těžký výron v kotníku a zápas nedohrál.

"Jsem rád, že jsme získali hráče se zkušenostmi z Ligy mistrů i českého národního týmu," pochvaloval si uzavřený transfer trenér Magath. "Jiráček je variabilním univerzálním záložníkem ochotný hodně běhat, tedy přesně fotbalista, jakého potřebujeme pro lepší druhou polovinu bundesligové sezóny."

Wolfsburg usiluje také o dalšího plzeňského záložníka Václava Pilaře a nedávno potvrdil zájem i o reprezentačního kapitána Tomáše Rosického z Arsenalu.

Reklama

Související témata: