Hlavní obsah

Chci ještě něco dokázat, vysvětluje Hřebík, proč se potřetí vrací do Sparty

Nakonec Spartě kývl a potřetí se jí upsal. Tentokrát ale nikoli jako trenér, ale jako generální sportovní manažer střídající ve funkci Jozefa Chovance a přicházející na Letnou s jasným krédem. „Sparta by měla mít nejlepší hráče v Čechách. A hráči naopak nesmí mít pocit, že přicházejí Spartu zachraňovat, ale naopak si musí být vědomi, co pro ně Sparta znamená,“ pravil při nástupní audienci Jaroslav Hřebík.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jaroslav Hřebík před novináři

Článek

Musíte cítit ohromnou satisfakci. Dvakrát vás ze Sparty vypoklonkovali, vy se přesto potřetí vracíte. A dokonce jako generální sportovní manažer, takže oproti minulosti jste povýšil! Přesto – nerozvažoval jste, zda je moudré vstupovat potřetí do stejné řeky?

Ale naopak – rozmýšlel jsem se moc a dlouho, protože vím, co to je ve Spartě pracovat a co Sparta pro všechny znamená. Vždyť jsem na Letné dvakrát působil a dvakrát jsem musel předčasně skončit.

Ani to vás neodradilo?

Vím, že to nebude lehké ani pro mě, ani pro rodinu. Však také manželka prohlásila, že je to ten nejhorší dárek, jaký jsem ji mohl dát. Snad jen kdybych utekl s nějakou ženskou, bylo by to pro ni horší. Nakonec ovšem dodala, že to vlastně vyjde nastejno.

Vy jste měl ale svou hlavu a Spartě jste se zase upsal.

Něco jsem se za léta trénování naučil, zkušenosti získal, ověřil si své metody. A hlavně – chci ještě něco dokázat.

To vám nestačily důkazy podávané s mládežnickými reprezentačními výběry?

Právě s mladými hráči jsem si za tři a půl roku ověřil, že v našem fotbale lze pracovat jinak, než pracujeme. A také jsem poznal a dokázal si, že zvládnou to, co od nich požaduji a mohou se tudíž stát zajímavými fotbalisty i v evropském měřítku. Tedy pokud sami chtějí a potřebnou ochotu v sobě mají.

Proč jste tedy u mladých hráčů nezůstal? Proč porušujete přísahu, že se do českého klubového fotbalu jako trenér nikdy nevrátíte?

Neporušuji ji až tak docela, protože nejdu na Letnou do trenérské funkce. Trenéry budu řídit, což je přece jen něco jiného.

Jenže jako generální sportovní manažer budete mít stejnou odpovědnost, jako měl váš předchůdce Jozef Chovanec a tudíž všechny úspěchy i nezdary budou spojovány výhradně s vaším jménem.

To je pochopitelné. Po předchůdci jsem zdědil pravomoci, stejně jako zodpovědnost, kterou si připouštím nejvíc. Vybral jsem si však do realizačního týmu lidi, kteří jsou na správném místě a jimž věřím, takže nám společně půjde o to uplatnit ve Spartě metody a zkušenosti, jež jsem si ověřil u mládeže.

Jenže uplatňovat vaše metody u mladých hráčů a hotových fotbalistů, to je přece jen velký rozdíl. Je vůbec reálné naplnit vaše vize u ligového mančaftu?

Ověřil jsem si, že to lze i v našich podmínkách. A díky předchozím štacím na Letné jsem si vyzkoušel, že to lze i ve Spartě. Jen hráči musí chtít a samo sebou k tomu musí být vytvořeno potřebné prostředí.

Ochota hráčů je otázkou, na prostředí si ale stěžovat těžko budete moci, protože vedení Sparty vám vyslovilo bezmeznou důvěru a podporu. Co za to chcete nabídnout?

Fotbal přijatelný pro fanoušky a konkurenceschopný v Evropě.

Dost vágní slova...

Fotbal se vyvíjí určitým směrem, který v současnosti určuje Barcelona, jíž se snaží ostatní přiblížit. Charakterizuje ho neustálá aktivita, která se projevuje tím, že hned po ztrátě míče musí dojít okamžitě ke snaze získat ho zpátky, udržet ho a být efektivní v útočné fázi. Znamená to v určitém počtu hráčů útočit, stejně jako hned bránit.

Takový fotbal chcete hrát se Spartou? Nemyslíte, že je to dost složitá cesta?

Složitá bude, pokud si ji sami složitou uděláme. Ověřil jsem si nejen ve Spartě, že naši hráči jsou schopni se požadované kvalitě přiblížit.

Máte momentálně na Letné opravdu takové fotbalisty, o nichž mluvíte?

To budu schopen říci až po lednovém přípravném kempu, do něhož stáhneme i všechny hráče z hostování. Zatím jsem s nikým ze sparťanských fotbalistů nepracoval, takže nevím, jací jsou, jaký je jejich charakter, jak reagují na požadavky na ně kladené, jak reagují v kritických situacích. Až je poznám, budu moci hodnotit.

Slovo charakter skloňujete rád a často.  Proč takový akcent?

Charakter je pro mě důležitý jak u hráčů, tak i u trenérů a proto ho stavím zákonitě na první místo. Musím ho mít ale ověřený vzájemnou spoluprací a poznáním, jak se lidé chovají v kritických situacích.

Proto jste požadoval, aby nový realizační tým byl tvořen lidmi, s nimiž jste v minulosti pracoval a jež jste poznal?

Samozřejmě. Týká se to jak Martin Haška, kterého jsem trénoval jako hráče a jehož jsem sledoval, když s trénováním začínal, stejně jako Václava Jílka či Pavla Srníčka, s nimiž jsem pracoval u mládežnické reprezentace. Charakter a odbornost, to jsou pro mě zásadní věci, které nový realizační tým Sparty naplňuje.

Každý realizační tým ovšem potřebuje své „kápo“. Kdo bude v tom vašem rozhodovat?

Mám v něm lidi, jimž dostatečně důvěřuji, takže prioritou jak v přípravě, tak při určování sestavy nebo koučování bude koncensus, k němuž dospějeme. Když se neshodneme, budu rozhodovat pochopitelně já.

Takže budete vysedávat i na lavičce?

Uvidíme...  Na lavičku bych mohl, protože mám stejné kompetence, jako můj předchůdce, ale co se mých myšlenek týče, asi bych tam být neměl.

Reklama

Související témata: