Hlavní obsah

Sparta začala i s Vaclíkem, Hřebík se na lavičku nechystá

PRAHA

Armáda čtyřiatřiceti hráčů začala v tréninkovém centru na Strahově zimní přípravu fotbalové Sparty. Kromě odchovanců a hráčů, kteří se vrátili z hostování, se novému realizačnímu týmu hlásily také dvě zbrusu nové tváře. Záložník Mario Holek z Dněpropetrovsku a také brankář Tomáš Vaclík, jehož přestup na Letnou se má dotáhnout během úterý. Sparta je už na jeho přestupu s Viktorií Žižkov domluvená.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nové posily Sparty Tomáš Vaclík (vpravo) a Mario Holek

Článek
Fotogalerie

Uvítací řeč nového generálního sportovního manažera Jaroslava Hřebíka a dvě tréninkové fáze. To je uvítací program prvního dne zimní přípravy fotbalistů Sparty. Letenští po podzimu vedou ligovou tabulku o šest bodů před Libercem a pod stromeček si zatím nadělili dvě posily. Kromě reprezentačního záložníka Holka stihli těsně před prvním tréninkem přivést také gólmana Vaclíka.

„Talentovaný a perspektivní gólman přichází do našeho brankářského týmu poprat se o pozici jedničky,“ oznámil v úterý ráno tiskový mluvčí Ondřej Kasík.

Bývalý gólman reprezentační jedenadvacítky má na Letné připravenou smlouvu na 4 a půl roku. Administrativní náležitosti transferu by měly být dořešeny během úterý. „Po dohodě s Viktorií Žižkov již přestupu nic nebrání, zbývá jen vše potvrdit písemně,“ ujistil Kasík.

Podzim dochytal jako jednička mladý Švenger (25), teď tedy dostal očekávaného a vážného konkurenta. „Jednání jsem nechal na agentuře mého manažera Nehody. Smlouvu jsem zatím nepodepsal, ale věřím, že už jsem opravdu sparťanem. Jsem šťastný,“ těšil se Vaclík na první trénink.

Trenér Sparty Martin Hašek (vlevo) a jeho asistent Václav Jílekfoto: Právo/Milan Malíček

Řepka a Blažek odešli, Hašek zůstal

V kabině ligového lídra už nejsou mazáci Řepka a Blažek, s nimiž Sparta ukončila smlouvy. Velkou obměnou však přes zimu prošel především realizační tým, který sestavil nový generální sportovní manažer Jaroslav Hřebík. Prvním trenérem zůstal Martin Hašek, novým asistentem je olomoucký Václav Jílek, Hřebíkův kolega z reprezentační devatenáctky.

„Zůstává mi stejná role, jakou jsem měl. Bude ještě posílena v tom, že nový generální sportovní manažer se mnou bude konzultovat všechna důležitá rozhodnutí. Jeho předchůdce pan Chovanec si některé věci rozhodoval sám. To není stížnost, měl to ve své kompetenci,“ srovnal Hašek.

Asistenta si první kouč neuhájil

Zatímco on měl od začátku jistotu, že s ním Hřebík počítá, některé své spolupracovníky musel oželet. „Se všemi jsem byl spokojený a jen nerad jsem přišel hlavně o asistenta Jindru, trenéra brankářů Stejskala a maséra Stránského. Pan Hřebík však měl připravena jiná jména a v tom jsem neměl prostor pro diskusi. Vysvětlil mi to a já nové kolegy akceptoval,“ líčí Hašek.

Fotbalisté Sparty při výběhu během prvního tréninku zimní přípravy.foto: Právo/Milan Malíček

Zatímco Jozef Chovanec jakožto „generál“ chodil během zápasů na lavičku, jeho nástupce zůstane na tribuně. „Nemám problém s tím, když pan Hřebík na lavičce bude, ani s tím, když ne. Co vím, tak se na lavičku chodit nechystá, má v nás plnou důvěru a pokyny nám může předat o poločase,“ předeslal Hašek.

Zájem o Přikryla trvá

Sparta má v hledáčku ještě mladého olomouckého útočníka Přikryla. „Máme o něj zájem, ale zatím je to v procesu,“ usmál se Hašek.

Přípravu s áčkem začnou další čtyři odchovanci Jakub Brabec, Martin Frýdek, Adam Jánoš a Lukáš Juliš. Z hostování se vrátili záložníci Zdeněk Folprecht, Pavel Kadeřábek (oba Žižkov) a útočníci Martin Jirouš (Dukla), Andrej Kerić (Teplice) a Miloš Lačný (Slovan Bratislava). Vedení se domluvilo s Teplicemi na prodloužení hostování Jakuba Mareše do konce soutěžního ročníku.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice