Hlavní obsah

Vaclík se ve Spartě těší na jiný fotbal i pravidelnou výplatu. Na Žižkově už ji čtyři měsíce neviděl

zp, dosSport.cz

Po loňském evropském šampionátu jedenadvacítek koketoval s myšlenkami na odchod do ciziny, dokonce na testy do nizozemského Graafschapu odletěl, aby se nakonec po dosti záhadné lékařské prohlídce vrátil domů a ligový podzim odchytal na Žižkově. Spolehlivě, takže dvaadvacetiletého gólmana Tomáše Vaclíka si vyhlédla Sparta, zaplatila za něho Viktorce a agentuře Nehoda sport přes osm miliónů a přivedla ho na čtyři a půl roku na Letnou.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Brankáři Sparty Milan Švenger (vlevo) a Tomáš Vaclík na prvním tréninku zimní přípravy.

Článek

Barvy v problémech se topící Viktorie Žižkov jste vyměnil za angažmá ve Spartě, takže se můžete těšit nejen na jiný fotbal, ale i třeba na to, že vám bude na účet pravidelně a hlavně včas docházet i výplata...

Tak to se opravdu těším, protože něco takového jsem během kariéry ještě nezažil.

Kolik vám vůbec na Žižkově dluží?

Přesnou částku nevím, ale peněz je to dost.

Výplaty za dva, tři měsíce? Nebo za půl roku?

Jde asi o čtyři měsíce, kdy jsem nedostal výplatu. Ale snad se to vyřeší. Klukům ve Viktorce už nějaké peníze přišly, takže doufám, že se to bude týkat i mě.

Musíte od nich dostávat děkovné „esmesky“. Z osmi milionů, které za vás Sparta zaplatila, teď asi na Žižkově uhradí dluhy a pohledávky...

Nevím, zda šlo zrovna o peníze, které Viktorka zinkasovala za mě. Psalo se přece i o tom, že pan Vinš prodal Xaverov. Popravdě ale řečeno, nikoho v žižkovské kabině nezajímá, odkud peníze přijdou, pro nás je podstatné, abychom je dostali.

Brankář Tomáš Vaclík se stal novou akvizicí Sparty. foto: ČTK/Radek Petrášek

Na Letné podobné starosti mít nebudete, protože tam si hráči na pravidelné výplaty nestěžují. Byl i tohle důvod, proč jste s přestupem na Letnou okamžitě souhlasil?

Jasně že hned, jak jsem se o zájmu Sparty dozvěděl, stala se pro mě prioritou. I proto jsme utnuli všechna další jednání a třeba o nabídce z Holandska vůbec nejednali.

Vy jste chtěl po neblahé letní zkušenosti s nepovedenými námluvami s Graafschapem zase do Holandska?

Z nich jsem byl špatný jen týden a pak všechno hodil za hlavu. Hlavně proto, že začínala sezóna a já měl před sebou ligu, kterou jsem nikdy před tím nechytal.

Na Žižkově jste si jí užil a zachytal si v ní pořádně, jenže ve Spartě to bude něco úplně jiného...

Vím, na Žižkově jsem chytal pravidelně a byl neustále v permanenci, neboť podle statistik na mě šel druhý největší počet střel v soutěži. Ve Spartě je to jiné, tam jde naopak na gólmana střel nejméně. Dvě tři za zápas, které ovšem musí chytit.

I vaše role ale bude jiná. Zatímco na Žižkově jste byl jasnou jedničkou, ve Spartě vás čeká konkurence a místo mezi tyčemi nemáte vůbec jisté.

Jasně že jde nikoli o krok, ale o obrovský skok v mé kariéře, o jakém se mně před půl rokem ani nesnilo. Vždyť z posledního Žižkova přicházím do první Sparty. Jsem ale připravený se o místo v základní sestavě poprat a dost si věřím. Ostatně, nikde, kam jsem přišel, jsem to neměl jednoduché.

Mluvil jste na toto téma i s novým generálním sportovním manažerem Sparty Hřebíkem a trenérem Haškem?

Mluvil jsem s oběma a z jednání jsem měl strašně dobrý pocit. Od pana Hřebíka jsem třeba slyšel, že ode mne budou požadovat daleko konstruktivnější rozehrávku, než jakou jsem měl na Žižkově. Hned však dodával, že ve Viktorce mně kluci v tomto směru moc nepomohli a že ve Spartě bude požadovat na hráčích, aby se mně víc nabízeli.

Sparta má i nového trenéra brankářů, jímž se stal Pavel Srníček. Vy jste se s ním setkal během koketování s přestupem do Ostravy, z něhož nakonec také sešlo. Jaký dojem ve vás zanechal?

Jeho tréninky se mně líbily a hodně mně daly, protože ukazoval, co bych měl dělat jinak a na co bych se měl hlavně zaměřit. Má zkušenosti z anglické i italské ligy, takže si od něho nechám rád poradit.

Spartě jste se nakonec upsal na čtyři a půl roku. Není to až příliš dlouhá doba?

Dlouhá je, protože po jejím vypršení mně bude už sedmadvacet. Ale jsem rád, že je tak dlouhá a udělám vše proto, abych na Letné po čtyři a půl roku zůstal a panovala se mnou spokojenost.

Reklama

Související témata: