Hlavní obsah

Hašek půjde na sparťanskou lavičku v kvádru a bez vysílačky. Hřebík tam nechce

Po celou dobu letenského angažmá koučoval Spartu ve sportovním, teď aby si Martin Hašek nachystal kvádro. Nový generální sportovní manažer Jaroslav Hřebík se na rozdíl od svého předchůdce Jozefa Chovance nemíní na trenérskou lavičku posadit, takže na Haškovi na jaře bude, aby fotbalovou Spartu nejen koučoval, ale i patřičně reprezentoval.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Hašek, první kouč fotbalové Sparty

Článek

Váš nový nadřízený se už nechal slyšet, že na lavičku během zápasů chodit nebude. Jak s ním budete komunikovat, když bude vysedávat na tribuně?

V takových detailech jsme se zatím opravdu nepitvali, protože jsme měli spoustu jiných úkolů.

Dostane vysílačku, jako měl váš bývalý asistent Aleš Jindra, který musel ve Spartě skončit?

Nechce ji a ani si neumím dost dobře představit, že by nám třeba ve dvacáté minutě volal z tribuny na lavičku. Máme jeho absolutní důvěru, celý týden spolu budeme komunikovat a předpokládám, že i o přestávce budeme některé věci konzultovat.

Takže jste na letenském zemětřesení vlastně vydělal, neboť jste na lavičce povýšil a budete tam nejvyšším mužem...

Jen ale tím, že se tam nový generální sportovní manažer nechystá. Jinak budeme pracovat týmově a budeme se snažit dospět k rozhodnutím na základě konsensu.

A když ke konsensu nedospějete?

Pak bude mít poslední slovo trenér Hřebík. Pardon, generální sportovní manažer Hřebík. Pořád jsem na něho zvyklý jako na trenéra, protože jsem pod ním hrával.

Takže on měl poslední slovo a rozhodl, jakou podobu bude mít nový realizační tým Sparty, v němž jste zůstal prvním trenérem?

Situaci jsme spolu konzultovali, protože já stál o některé lidi, s nimiž jsem spolupracoval a chtěl s nimi dál pokračovat.

Třeba?

Třeba Aleše Jindru, trenéra brankářů Honzu Stejskala, maséra Tomáše Stránského.

Trenér Sparty Martin Hašek (vlevo) a jeho asistent Václav Jílekfoto: Právo/Milan Malíček

Jejich setrvání v realizačním týmu Sparty jste ale neprosadil.

Nebyl jsem schopen je prosadit, u některých jmen prostě nebyl prostor pro diskusi. Generální manažer mi oznámil nové lidi, řekl své důvody, vyargumentoval je a mně nezbylo, než změny respektovat.

Pro vás bylo podstatné, že ač jste byl spolu s ostatními v závěru roku odvolán, nakonec jste zemětřesení přežil a zůstal.

Odvolán jsem byl pouze de facto, protože jsem měl platnou smlouvu. Navíc mně ředitel Sparty naznačil, že se mnou nový generální manažer počítá, takže bylo od samého začátku víc než pravděpodobné, že změny kolem mě sice proběhnou, ale já zůstanu. A já byl rozhodnutý, že na Letné pokračovat chci.

I s novými spolupracovníky, které jste dostal najmenovány?

Nezbylo mně, než rozhodnutí respektovat. S novými lidmi jsem spokojený a jsem přesvědčen, že spolupráce bude probíhat na vysoké úrovni.

Změnily se příchodem Jaroslava Hřebíka nějak vaše kompetence?

Zůstaly minimálně na stejné úrovni jako pod minulým generálním sportovním manažerem, protože i Jaroslav Hřebík má stejné kompetence, jaké měl Jozef Chovanec. Bude samozřejmě záležet na tom, jak jich bude využívat a jaký prostor poskytne nám.

Chovanec vám ho neposkytoval?

U Hřebíka jsem partnerem při všech rozhodnutích, což u Chovance nebylo. O některých věcech si rozhodoval on sám, což by ovšem nemělo vyznít jako stížnost.

Takže společně s Hřebíkem budete rozhodovat, kteří hráči z 34členného kádru ve Spartě zůstanou, byť nový generální manažer při prosincové audienci prohlásil, že musí nejprve fotbalisty poznat, než vynese verdikt?

Já hráče dobře znám, ale Hřebík, stejně jako moji spolupracovníci si o nich samo sebou udělají vlastní názor. Nepředpokládám ale, že by se lišil od mého, protože na fotbal máme podobný pohled.

Tedy obvyklé diplomatické fráze, že všichni stojí na stejné startovní čáře a mají stejnou možnost si říci o místo v prvním mančaftu...

Jako hráč jsem je slýchával, takže nic takového říkat nebudu. Startovní čára není pro všechny stejná, protože někteří hráči jsou pro Spartu klíčoví, jiní důležití a na dalších záleží, zda se během přípravy jejich pozice dramaticky zlepší nebo zhorší.

Názor na složení ligového kádru Sparty už máte, jak se zdá, hotový... Který z hráčů vracející se z hostování tedy zůstane?

Konkrétní nebudu, protože odpověď vykrystalizuje až při tréninku. Teď by šlo o pouhé plácnutí do vody, což by vůči hráčům nebylo fér.

Reklama

Související témata: