Hlavní obsah

Jílek: Hrát jako Barcelona? Těžká věc, když Sparta nemá jedenáct mistrů světa...

I talentovaného Podaného za něj na Hanou poslali a další hráče přidají, jen aby ho do Prahy přetáhli. Natolik si fotbalová Sparta cení služeb mladého trenéra Václava Jílka (35), který bude na Letné po boku Martina Haška působit jako druhý kouč. Nový sparťanský „generál“ Jaroslav Hřebík si experta z Olomouce dostatečně prověřil u reprezentační devatenáctky, již spolu vedou.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Fotbalisté Sparty zahájili pod vedením trenérů Martina Haška (vlevo) a Václava Jílka (vpravo) zimní přípravu.

Článek

Nového angažmá jste se nakonec přece jen dočkal. Jaké jsou vaše první pocity ve Spartě?

Hodnotím je velmi pozitivně. Zatím jsme si s kolegy na úvod řekli pár základních informací, během dalších dnů už půjdeme do hloubky.

Váš předchůdce Aleš Jindra sedával na podzim v hledišti a z nadhledu průběžně předával informace a postřehy prvnímu kouči Haškovi. Také vám připadne role muže s vysílačkou?

O tom jsme se ještě nebavili.

Sparta vás musela perně přetáhnout z Olomouce, Sigmě dokonce nabídla hráčskou kompenzaci. Jak se cítíte jako žádané zboží...?

Na jednu stranu je takový zájem určitě příjemný. Přinesl mi však i velkou nejistotu, protože má situace se v předešlých týdnech často měnila. To pro mě bylo složité. Moc jsem si cenil, že o mě Jarda Hřebík projevil zájem.

Nový asistent fotbalové Sparty Václav Jílek.foto: Právo/Milan Malíček

Právě tou dobou jste však v Olomouci od mládeže a třetiligové rezervy povýšil do áčka jako asistent nového kouče Uličného.

Snažil jsem se to brát rozumně a deklaroval, že pokud se kluby mezi sebou nedohodnou, rád zůstanu v Olomouci. Odchod do Sparty pro mě nebyl otázkou života a smrti. Na rovinu jsem ovšem řekl, že to je pro mě velká výzva a chci ji přijmout. Tým lidí v čele s Lukášem Přibylem nakonec zapracoval tak, že jsem opravdu tady.

Jak dlouho se s novým letenským generálním Hřebíkem znáte?

Tři roky, což je doba, po kterou spolu u současné devatenáctky působíme.

Váš nadřízený se netají inspirací v Barceloně a tvrdí, že se dá i v českých podmínkách dobře uplatnit. Také věříte, že na domácích trávnících začne úřadovat Spartalona?

Souhlasím s Jardou, že Sparta je český top-klub, který by měl udávat domácí trend. Asi nejsme tak schopní identifikovat se s hrou Barcelony, je tam však spousta principiálních věcí, které nás k ní mohou přiblížit.

Co například?

Třeba zvýšená aktivita nebo technické dovednosti. Těším se, sám jsem na to zvědavý. Někdy stačí měsíc práce, aby to bylo viditelné. Nedá se však přece jen čekat, že Sparta bude hrát stejně jako Barcelona. Už jen proto, že obrazně řečeno nemá ve svém středu jedenáct mistrů světa jako Barcelona.

Reklama

Související témata: