Hlavní obsah

S Řepkou jsme byli domluveni, verdikt UEFA ale námluvy ukončil, přiznal plzeňský kouč Vrba

S odchodem Jiráčka do bundesligového Wolfsburgu se dávno smířil, ale že bude muset řešit uprostřed zimy i složení obrany, to trenér mistrovské Plzně Pavel Vrba rozhodně nečekal. Jenže podezření z dopinku vznášející se nad Davidem Bystroněm tuto nutnost vyvolalo. A středeční nezdar v jednání s exsparťanem Tomášem Řepkou ji ještě umocnil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Co nadělám? Řepka nepřijde a já musím hledat stopera dál, jako by gestem naznačoval trenér Plzně Pavel Vrba

Článek

Mnohé nasvědčovalo tomu, že nejste angažování sparťanské legendy Tomáše Řepky příliš nakloněn, vy jste však svým postojem překvapil...

Po sportovní stránce Tomáš předpoklady splňoval a jeho angažování jsem se skutečně nebál. Však jsme byli také víceméně domluveni, že nás posílí.

Neobával jste se ani pověsti, která ho na Letné provázela? Toho, že je někdy obtížné s ním vyjít, natož pak komunikovat?

Seděli jsme spolu a ani s komunikací mezi námi by rozhodně problém nebyl. To spíše mohl vzniknout v jiných věcech.

Třeba?

Ve spoustě dalších okolností, které jsme při jeho angažování museli samozřejmě brát také v potaz. Ale aby bylo zcela jasno – šlo o záležitosti mimosportovní. Nakonec ovšem vstoupil do hry aspekt sportovní – Tomáš nastoupil za Spartu v předkole Evropské ligy proti Vaslui a tudíž nemůže podle pravidel UEFA hrát za nás proti Schalke. Tento fakt víceméně rozhodl, protože bychom ho neměli v zápasech, v nichž bychom ho nejvíc potřebovali.

Tomáš Řepka čekal, jak se Plzeň rozhodla. Nakonec k dohodě nedošlo.foto: Právo/Petr Hloušek

Takže jste zase na začátku a musíte řešit, kým nahradit Bystroně, jemuž v případě prokázaného dopinku hrozí dvouletý distanc.

Přestupní termín je po celý leden, takže je docela možné, že se uprostřed měsíce objeví hráč, který vycítí, že se ve svém klubu neuplatní.  Chceme mít pro jaro co nejsilnějším kádr, ale je dost dobře možné, že vykrystalizuje do konečné podoby třeba až 20. ledna.

Bystroň vám pěkně nadrobil...

Nevím, co si mám myslet, byl to pro mě šok. Spíše na Davida než na mě by proto měla směřovat otázka, zda šlo o náhodu, nevědomý počin nebo něco jiného...

Co si myslíte vy?

Opravdu nedovedu posoudit. Každý sportovec v podobné situaci bude samozřejmě opakovat, že nic nebral, ale skutečností zůstane, že Bystroňova kauza vrhá stín na celý klub i práci, kterou odvádíme. Je to ale dospělý člověk, který si za své kroky odpovídá.

Máte už představu, co s Bystroněm provedete, pokud i rozbor odebraného vzorku „B“ bude pozitivní a dopink prokáže?

Počkáme do 10. ledna, kdy bude rozbor hotový. Zatím dostal individuální tréninkový plán a bude se připravovat sám. Pokud bude výsledek rozboru negativní, zapojí se s mužstvem do přípravy, pokud pozitivní, což se dá z devětadevadesáti procent předpokládat, rozhodneme co dál. Každopádně jsme požádali naše klubové lékaře, aby provedli kontrolní testy všem hráčům, abychom nebyli u některého dalšího překvapeni výsledkem.

David Bystroň (vlevo) zkomplikoval trenérovi Vrbovi život.foto: Právo/Jan Handrejch

Spekulace se během zimní přestávky šířily nejen kolem hráčů, ale dotkly se i vás. Měla s vámi jednat Wisla Krakov i třeba vedení slovenského fotbalu, abyste se ujal tamní reprezentace.

Spekulace jsou od toho, aby se o nich psalo. Až dojde k něčemu oficiálnímu, rád to včas oznámím.

Takže v Plzni zůstáváte, s odchodem Jiráčka do Wolfsburgu jste se smířil, náhradní řešení za Bystroně řešíte, o cílech pro jaro také asi intenzivně přemýšlíte. Jaké jsou vaše priority?

Umístit se tak, abychom hráli evropské poháry i v příští sezóně, což bychom splnit měli. A to přesto, že prvních pět ligových kol pro nás bude hodně složitých, neboť hrajeme v Jablonci, na Spartě a v Teplicích. Podle mého se rozhodne velice brzy, pro nás třeba bude klíčové už třetí jarní kolo na Spartě.

A co Evropská liga a konfrontace s německým Schalke?

Nejsme favority, ale na tuto roli jsme si už zvykli a vyhovuje nám. Chtěli bychom překvapit, protože pokud by se nám podařilo postoupit, byl by to obrovský úspěch.

Bez Jiráčka, který byl na podzim motorem vaše týmu? Dovedete si představit, že ho dokážete nahradit?

Měli jsme vytipovanou náhradu, ale k dohodě nedošlo, takže ho musíme nahradit z vlastních zdrojů. Nabízí se využití Koláře nebo Daridy, k dispozici je Trapp, vyloučeny nejsou ani jisté korekce v rozestavění. Hlavní ale bude, abychom si i na jaře udrželi střeleckou produktivitu.

Prvními novými akvizemi vašeho týmu se stali příbramský Wágner a Berger z Dukly. Proč jste si vyhlédl právě je?

Berger byl hlavně v úvodu podzimu klíčovou postavou Dukly a my o něm začali uvažovat v souvislosti s eventuálními odchody našich hráčů, neboť představuje jistou alternativu pro kraj zálohy. Wágner je typově zcela jiným útočníkem, než jaké v kádru máme, navíc se na podzim prosazoval i střelecky, neboť dal sedm gólů, což je hodně. Právě jeho typologie mě oslovila...

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice