Hlavní obsah

Plzeň vyrukuje i po zimním titulu, který obhajuje Olomouc a také Lafata

PRAHA

Obhajoba mistrovského titulu v Gambrinus lize a duely Evropské ligy se Schalke čekají plzeňské fotbalisty až v únoru. Zimní Tipsport liga startuje prvními zápasy již v sobotu a Viktoria se na umělé trávě v Berouně pokusí přidat do své sbírky další triumf. Prvenství z loňska obhajuje Olomouc a korunu krále střelců turnaje pak jablonecký David Lafata.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Fotbalisté Plzně po zápase s AC Milán

Článek

Priority mají samozřejmě jiné, přesto jsou fotbalisté úřadujícího českého mistra hlavní atrakcí letošní Tipsport ligy. A také jejím největším favoritem s kursem 3:1 na celkové vítězství. Až po Plzni následuje tandem Liberec a Jablonec se shodným kursem 4,5:1.

„Během posledních dvou let jsme našemu hlavnímu partnerovi udělali spoustu vynikající reklamy, spojení tedy funguje. Víme dobře, kdo zimní turnaj pořádá, i z toho důvodu se ho zúčastňujeme. A nechceme nikomu udělat hanbu,“ ujišťuje trenér Pavel Vrba.

Tipsport liga 2012
Skupina A (Praha-Satalice): Bohemians 1905, Jablonec, Hradec Králové, Žižkov, České Budějovice.
Skupina B (Beroun): Plzeň, Dukla, Vlašim, Sokolov, Sezimovo Ústí.
Skupina C (Děčín): Teplice, Liberec, Ústí n. L., Varnsdorf, Roudnice.
Skupina D (Brno): Olomouc, Slovácko, Brno, Jihlava, Znojmo, Zlaté Moravce.
Vítězové skupin postupují do semifinále.

Pražská S znovu chybí

Naopak Sparta i Slavia v poli jedenadvaceti účastníků rozdělených do čtyř skupin nefigurují. „Zájem o ně máme a pokaždé je oslovíme. Jenže u Sparty jednání vyznívají do ztracena a letos start odmítlo i její béčko. A Slavia? Nevím, co je to za podivný klub, když nám na pokusy o kontakt ani neodpoví,“ kroutí hlavou šéf organizačního výboru Petr Pálka.

„Nás jako generálního sponzora absence pražských S nemrzí. Zimní liga je koncipována jako pomoc českému fotbalu a klubům, které nemají tak nadité pokladny, aby letěly na soustředění do Emirátů,“ poukazuje Lubomír Ježek, mluvčí Tipsportu. „Zatím nám přeje počasí. Věřím, že první nápor sněhu pořadatelé zvládnou i bez bagrů, které tu v posledních dnech mizí,“ dodává s úsměvem v narážce na případ nezdárného kustoda národního týmu Johna.

Miloš Karišik z Liberce (vlevo) a David Lafata z Jablonce. Rivalové ze severu na sebe v zimní lize mohou narazit až ve vyřazovacích bojích. foto: ČTK/Radek Petrášek

Zimní forma může naznačit dobré jaro

Triumf z loňska obhajuje Olomouc a také David Lafata. Jablonecký útočník byl loni se sedmi trefami králem kanonýrů a se sedmnácti góly je také historicky nejlepším střelcem turnaje. „V minulosti nejednou platilo, že kdo chytil formu v zimní lize, dokázal si ji přenést i do ligového jara. Právě Lafata toho byl posledním příkladem. Loni hned v jarní premiéře dal hattrick v derby proti Liberci a nakonec se stejně jako v zimě stal králem střelců,“ připomíná Pálka.

Tipsport ligu 2012 budou hostit čtyři města, Praha-Satalice, Beroun, Děčín a Brno. Televizní diváci uvidí celkem šest zpožděných relive přenosů na ČT4. Nejlepší čtyři týmy v konečném pořadí si rozdělí prémie 300 tisíc, 150 tisíc, 100 tisíc a 50 tisíc korun.

„Jsem nadšen, že jsme k nám turnaj získali. Zájem lidí je velký, fanoušci u nás budou hodně blízko hráčům,“ avizuje František Jenčík, starosta Satalic, které v Praze nahradily slávistický Eden. Nováčkem mezi pořadateli je také Beroun, kde se o víkendu 28.-29. ledna odehrají závěrečné vyřazovací boje.

Program prvního víkendu
Sobota 7. ledna
Skupina A (Satalice): 11:00 Hradec Králové - Jablonec, 13:30 Žižkov - České Budějovice.
Skupina B (Beroun): 10:30 Dukla Praha - Vlašim, 13:00 Sezimovo Ústí - Sokolov.
Skupina C (Děčín): 11:00 Ústí nad Labem - Teplice.
Skupina D (Brno): 10:00 Olomouc - Znojmo, 12:00 Zlaté Moravce - Olomouc.
Neděle 8. ledna
Skupina C (Děčín): 13:00 Roudnice nad Labem - Teplice.
Skupina D (Brno): 10:00 Jihlava - Zlaté Moravce, 12:00 Brno - Slovácko.

Reklama

Související témata: