Hlavní obsah

Holek nazul trepky a reprezentace přišla za ním. Teď se do ní chce ze Sparty vrátit

dos, zpSport.cz

Již v sedmnácti pravidelně kopal českou ligu. Začátkem roku 2008 odešel z Brna do ukrajinského Dněpropetrovsku a od té doby si připsal šest mezistátních startů. Láká ho účast na letošním mistrovství Evropy, také kvůli němu záložník Mario Holek (25) v prosinci jako volný fotbalista přestoupil do Sparty, s níž podepsal smlouvu do června 2016. „Na jaře budu bojovat o ligový titul i nominaci na EURO,“ plánuje si.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fotbalisté Sparty během prvního tréninku zimní přípravy, v popředí s číslem 25 nová posila Mario Holek.

Článek

Má jeden zvláštní titul, o který ho těžko někdo připraví. Je prvním a zároveň jediným fotbalistou, který do reprezentace nastoupil na první sraz doslova v bačkorách.

Psal se únor 2008 a Mario Holek v larnackém hotelu Golden Bay trávil již pár dnů na soustředění s Dněprem Dněpropetrovsk. Záložníkovi pak stačilo počkat, až do stejného hotelu na Kypru dorazí nároďák, a přesunout se jen do jiného patra.

„Bylo to příjemné. Nikam jsem nemusel letět – a reprezentace za mnou sama přišla. Teď bych se do ní rád vrátil,“ vzpomíná s úsměvem nová posila Sparty.

Mario Holek ještě v barvách ukrajinského Dněpru.foto: Sport.cz/Pavel Dosadil

Ozval se i Anderlecht, vybral si Letnou

První mezistátní start si Holek připsal na nepodařeném turnaji v Emirátech koncem roku 2009, zatím naposledy zasáhl do důležité kvalifikační bitvy se Skotskem (1:0) v říjnu 2010. Právě ve Skotsku předtím v přátelském duelu předvedl svůj nejlepší výkon v národním týmu.

„V Dněpropetrovsku jsem zůstat nechtěl a jít do horšího klubu by nemělo smysl. Tam bych z pohledu reprezentace už úplně zapadl,“ líčí své prosincové úvahy hráč, který měl nabídky z české, polské i ukrajinské ligy, zajímal se o něj i Anderlecht.

„Ani Polsko mě moc nelákalo. Když se ozvala Sparta, volba byla jednoznačná. Je to nejlepší český klub, navíc na Letné vidím reálnou šanci bojovat o nominaci na EURO. Jestli se mohu někde v naší lize ukázat, pak právě v dresu Sparty,“ vysvětluje, proč si vybral podzimního půlmistra Gambrinus ligy.

Mario Holek (vlevo) a Ondřej Kušnír na tréninku národního týmufoto: Právo/Jan Handrejch

Nechce se nechat roztrhat

Ke konci ukrajinské štace ho trápila zranění, do zimní přípravy však nastoupil od začátku a naplno. „Nejdřív si musím vybojovat místo v sestavě Sparty. Bude to těžké, konkurence je tady velká. Ale věřím si, jinak bych sem nechodil,“ ujišťuje a nabízí Spartě svoji všestrannost. „Je mi jedno, jestli budu hrát defenzivního či ofenzivního záložníka.“

Nebojí se ani tlaku, který na Letné zažije. „V Dněpru jsme také měli každou sezónu za úkol hrát o titul, i když šance byla proti Dynamu Kyjev a Šachtaru Doněck menší,“ srovnává.

Jako hráč Brna poznal, jak se každý soupeř na Spartu chystá. „Je mi líto, že je Zbrojovka ve špatné situaci ve druhé lize. Teď si proti ní ani nezahraju. Vždycky jsme se v Brně těšili, až přijede Sparta, že ji roztrháme. Je mi jasné, že takhle se na Spartu chystají všude. Budu se snažit, aby to trhání dopadlo opačně,“ říká s úsměvem Holek.

Reklama

Související témata: