Hlavní obsah

Za pronásledování a napadení přítelkyně dostal Hřídel podmínku

KLADNO

Kladenský soud dnes potrestal někdejšího trenéra prvoligových fotbalistů Kladna a Příbrami Martina Hřídela patnáctiměsíčním podmíněným trestem. Za obtěžování a napadení bývalé přítelkyně mu hrozily až čtyři roky vězení. Soud také Hřídelovi uložil dohled probačního úředníka, který jej bude během tříleté zkušební doby kontrolovat zejména kvůli pití alkoholu. Rozsudek je nepravomocný, lze se proti němu odvolat.

Foto: SK Kladno

Trenér Martin Hřídel

Článek

Žaloba vinila Hřídela z trestných činů nebezpečného vyhrožování, vydírání, porušování domovní svobody a krádeže. Údajně neunesl rozchod s bývalou přítelkyní a od září 2010 do loňského července ji na několika místech v Kladně obtěžoval.

Podle obžaloby ženu pronásledoval v zaměstnání i v jejím bydlišti a citově ji vydíral. Situace vyvrcholila loni v červenci, kdy Hřídel bývalou přítelkyni údajně napadl.

Podle soudce Vlastimila Matuly je uložená podmínka dostatečným trestem. "Klíčovým důkazem byla výpověď poškozené, která zde podrobně popsala chování pana obžalovaného a ta její výpověď byla vyhodnocena jako zcela věrohodná," řekl novinářům Matula.

Věrohodnost výpovědi podle něj potvrdil znalecký posudek. Dohled probačního úředníka soudce nařídil kvůli tomu, že Hřídel své problémy s bývalou přítelkyní řešil, když byli pod vlivem alkoholu.

Soud trenéra zprostil obžaloby z krádeže, ostatních trestných činů uvedených v obžalobě se podle něj dopustil. Nejzávažnější bylo vydírání bývalé přítelkyně při červencovém napadení; toho se měl Hřídel dopustit tím, že vyhrožoval jejím zabitím nebo vlastní sebevraždou. Ze soudního líčení vyplynulo, že poškozená utrpěla psychické následky, které mají určité znaky syndromu týrané osoby.

Advokátka chtěla, aby byl Hřídel viny zproštěn. Kvůli případnému odvolání si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Státní zástupce se toho naopak vzdal.

Trenér byl původně ve vazbě, soud ho však pustil na svobodu, protože podle něj vazební důvody pominuly. Hřídel ale je pod dohledem probačního úředníka a s poškozenou se nesmí stýkat. Soudce Matula dnes potvrdil, že trenér zatím tyto podmínky plní. Expřítelkyni prý pouze jednou náhodně potkal.

Hřídel před soudem napadení a citového vydírání litoval. Ohradil se však například proti tomu, že ženu obtěžoval desítkami SMS zpráv. Po vynesení rozsudku novinářům řekl, že podmíněný trest očekával. "Jsem hlavně spokojen, že můžu zůstat doma a že můžu dál fungovat, jako jsem fungoval předtím," řekl novinářům Hřídel.

Zopakoval, že svého jednání lituje, chyba se však podle něj stala "na obou stranách". Dodal, že jeho následující trenérské kroky patrně povedou k mládežnickým týmům SK Kladno.

Reklama

Související témata: