Hlavní obsah

Sparťané si pochvalují přípravu s míčem, hory jim nechybějí

Po dlouhých letech vyškrtlo vedení fotbalové Sparty tradiční kondiční přípravu v některém z horských středisek či lázeňských center, ale hráči prvního týmu si nijak nestěžují, že by jim běhání ve sněhových závějích či na lyžích chybělo. Naopak si pochvalují, že příprava ve vlastním tréninkovém centru na Strahově má mnoho fotbalových prvků, i když i tak prý dostávají na hřišti zabrat.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Fotbalisté Sparty na tréninku pod vedením trenérů Martina Haška (vlevo) a Václava Jílka (vpravo).

Článek

Trenér Martin Hašek ale také koriguje všeobecné přesvědčení, že se Pražané uchýlili k revoluční změně, když vynechali zimní soustředění mimo metropoli. "Jsme sice pořád na hřišti a s míčem, což se třeba týká i samotného rozcvičení. Děláme hodně herních cvičení, ale takové prvky jsme zařazovali už v minulosti," uvedl Hašek, který roli prvního trenéra vykonával i v době, kdy u týmu působil jako generální sportovní manažer Jozef Chovanec, na konci roku odvolaný.

Chovance ve funkci vystřídal Jaroslav Hřebík, který se s Haškem dohodl na zrušení plánovaného lednového soustředění ve Špindlerově Mlýně, kam sparťané pravidelně mířili v posledních třech letech. Místo toho mužstvo zůstalo ve strahovském tréninkovém centru na normálním hřišti. A fotbalisté si mohli dovolit i luxus, protože v příznivém počasí vyráželi i na plochy s přírodním trávníkem. "Občas jsem si připadal jako někde na soustředění ve Španělsku," pochvaloval si s úsměvem Hašek dobré klimatické podmínky.

Umělá tráva není ideální

To se teď možná při poklesu teplot změní. "Asi budeme muset častěji na hřiště s umělým povrchem, a protože nemáme to nejmodernější, budeme muset být maximálně obezřetní, aby nepřibyla nějaká zranění. Naše umělka prostě není optimální, stačí malý šťouchanec a hráč leží na zemi, těžko se na tom drží stabilita," uvedl Hašek.

Sami fotbalisté také hřiště s umělým povrchem zrovna "nemusejí", ale shodli se na tom, že současný model - tedy setrvání ve strahovském centru - upřednostňují před dřinou na běžkách a nabíráním kondice bez fotbalových prvků. "Na něco podobného jsem byl zvyklý z posledního angažmá na Ukrajině. Příprava je tady zajímavá a pestrá, lepší než běhat ve sněhu někde v lese," řekl Mario Holek, nová posila z Dněpropetrovsku.

"Naše příprava má opravdu hlavu a patu. Děláme hodně cvičení na získání obratnosti a síly, nechybí ale ani normální běhání," uvedl obránce Jiří Jarošík. "Trochu nezvyk je jenom to, že nás je pořád kolem třiceti lidí, což je hodně. Ale trenéři si s tím umějí poradit," řekl Jarošík.

Trénink sparťanů zůstane podobný až do konce ledna, kdy tým zamíří na herní soustředění do Španělska.

Reklama

Související témata: