Hlavní obsah

Fotbalových Andělů na horách ubývá, Češi chtějí být jako Messi

Zimní galeje, nejčastější klišé, jež se vžilo pro fotbalisty obávanou část přípravy na jarní část sezóny. Po léta k nim patřily i postavičky více či méně zoufale pajdající na běžkách a brodící se závějemi sněhu. Fotbalových Bauerů se v každém týmu většinou našlo jen pár, a tak běžkám pomalu odzvonilo. Kluby využívající lyže jsou letos v menšině, kondice se dá nabírat i na hřišti s míčem.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Milan Nitrianský (vpravo) a Martin Voráček v závějích sněhu na kondičním soustředění fotbalistů Slavie v Peci pod Sněžkou.

Článek

Představa Marvanova legendárního Gustava Anděla na horách nejednoho fotbalistu děsila. Zvláště, když někteří trenéři hráče na lyžích s oblibou týrali a týrají. „Proti běžkám nic nemám. Je dobré, když to na nich neumíte, to se pak nejvíc nadřete,“ chechtá se třeba František Straka, současný kouč Slavie.

„Lyžařských“ klubů ovšem v Gambrinus lize ubývá. Třeba Sparta, která v minulosti vyhnala na prkýnka i africké posily Wilfrieda či Kweukeho, letos vzhledem k počasí tradiční soustředění na horách úplně zrušila. Kondiční část přípravy tak probíhá v domácím areálu na Strahově a hráči se začátkem ledna dokonce dostali i na hřiště s přírodní trávou.

„To jsem si připadal jako někde ve Španělsku,“ usmívá se kouč Martin Hašek. „Ve Spartě umí na běžkách asi polovina hráčů, pro ty ostatní není lyžování tak efektivní,“ dodává.

Fotbalové výpravy za sněhem
SlaviaPec pod Sněžkou
Bohemians 1905Břízky (jablonecký areál)
LiberecHrabětice
Hradec KrálovéBřízky (jablonecký areál)
SlováckoNové Město na Moravě
TepliceAltenberg
České BudějoviceFrymburk (Lipno)

Riviéra je pro Koubka lepší než Himálaje

Zcela kategoricky se proti lyžařskému amatérismu v rámci fotbalové profesionality staví Miroslav Koubek. „Jsem trenér, který ke kondiční přípravě nepotřebuje pobyt v Himálajích. Pro zlepšení vytrvalosti a síly dávám přednost cvičením s míčem v přirozených fotbalových podmínkách. Třeba Messi ve své kariéře ani jednou netrénoval bez míče v horách,“ poukazuje kouč Mladé Boleslavi.

Své si na lyžích vytrpěl africký specialista Bony Wilfried.foto: www.sparta.cz

Středočeši se tedy mají. Místo sněhu a mrazů si během přípravy užijí hned svou soustředění na Turecké riviéře. „Využívám dobré ekonomické kondice klubu k dvojímu pobytu v klimaticky příhodných podmínkách,“ dráždí Koubek méně movitou konkurenci.

Ani trenéři, kteří fotbalisty na hory berou, to s lyžařskými laufy nepřehánějí. „Chceme co nejvíc zařazovat hřiště. Dvakrát bude řekněme výběrový trénink. Kluci si mohou vybrat, zda půjdou na běžky, nebo půjdou na výklus po svých. Drtivá většina přípravy bude ale bez lyží,“ hlásil třeba Jaroslav Šilhavý, když liberecké horaly dovezl na tradiční soustředění do Hrabětic.

Lafata s spol. zvládli Jizerskou padesátku

Fotbalisté Slovácka využívali v Novém Městě na Moravě ideální lyžařskou stopu, která hostila nejeden podnik Světového poháru. Jablonečtí si letos dokonce troufli na Jizerskou padesátku a král ligových střelců David Lafata jako jejich lyžařský lídr obsadil se startovním číslem 1053 solidní celkové 2130. místo.

Do stopy loni musel i kamerunský sparťan Leonard Kweuke.foto: www.sparta.cz

Nabírání vytrvalosti a síly cvičením s míčem v přirozených fotbalových podmínkách však získává navrch. „Naše příprava má opravdu hlavu a patu. Děláme hodně cvičení na získání obratnosti a síly, nechybí ale ani normální běhání,“ pochvaluje si zkušený sparťan Jiří Jarošík.

„Na něco podobného jsem byl zvyklý z posledního angažmá na Ukrajině. Příprava je tady zajímavá a pestrá, lepší než běhat ve sněhu někde v lese,“ libuje si na Strahově i Mario Holek, nová posila Sparty.

Bez sněhu a lyží se obešla i mistrovská Plzeň chystající se na únorové duely Evropské ligy se Schalke 04.

Reklama

Související témata: