Hlavní obsah

Berger poprvé vyrukuje proti svým, Plzeň hraje s Duklou o postup

Necelý měsíc před prvním duelem jarní části Evropské ligy (16. února se Schalke) narazí fotbalisté Plzně v zimní Tipsport lize poprvé na prvoligového soupeře. V sobotu od 10:30 nastoupí na umělé trávě v Berouně proti Dukle a půjde o přímý souboj o vítězství ve skupině B a tudíž postup do semifinále. Delikátní zápas čeká Tomáše Bergra, který bude na jaře ve Viktorii hostovat z Dukly.

Foto: Petr Eret, ČTK

Tomáš Berger v dresu Plzně

Článek

Asi nejsmolnější zápas podzimu sehrál ligový nováček právě proti obhájci titulu. Dukla ho vůbec nesehrála zle, ale nakonec prohrála 2:4. Hlavně kvůli minelám brankáře Rady, po nichž viktoriáni dvakrát snadno skórovali do prázdné branky. Teď mají Pražané v Berouně šanci k zimní odvetě.

„Určitě to je zápas prestižní, ale stále jen přípravný. Nebereme ho jako možnost k pomstě, vždyť hned ve druhém jarním kole nás čeká ligová odveta v Plzni. Každý případný úspěch s tak silným soupeřem však určitě dodá sebevědomí,“ říká Günter Bittengel, sportovní ředitel Dukly.

„Je to utkání prvoligových mužstev, navíc souboj o první místo. Stále to však bereme jako přípravu, takže i v tomto utkání dostane příležitost větší počet hráčů,“ reaguje v podobném duchu plzeňský kouč Pavel Vrba.

Plzeňský David Limberský (vlevo) a Tomáš Berger z Dukly v podzimním ligovém utkání na Julisce.foto: Právo/Jan Handrejch

Formu viktoriáni vyladí na Kypru

Sobotní duel bude specifický pro Tomáše Bergra, který ještě na podzim oblékal dres Dukly. Na jaře však bude hájit barvy Viktorie, stejně jako kdysi jeho slavný otec Jan.

„Nahradit Tomáše pro nás bude velmi těžké. Byl důležitý pro finální ofenzivu, připravoval góly. I díky němu máme po podzimu dost bodů. Šanci teď ovšem mají další hráči, třeba Pázler, Nečas nebo mladí odchovanci,“ rekapituluje Bittengel.

Plzeň má před Duklou ve skupině jednobodový náskok. Pokud si ho udrží, hrála by 28. ledna semifinále, o den později pak finále či zápas o 3. místo. V samém závěru ledna pak zamíří viktoriáni na herní soustředění na Kypr. „Tam nás čeká hlavní část přípravy. Narazíme na soupeře se zkušenostmi z evropských pohárů a zápasy se budou hrát na přírodním trávníku,“ dodává Vrba.

Záznam zápasu Plzeň – Dukla odvysílá v sobotu od 18:00 ČT4.

Víkendový program Tipsport ligy a přípravných zápasů:
Sobota 21. ledna:
Tipsport liga:
Skupina A (Satalice): 11:00 Bohemians 1905 - Hradec Králové, 13:30 České Budějovice - Jablonec.
Skupina B (Beroun): 10:30 Plzeň - Dukla Praha (v sobotu od 18:00 záznam na ČT4), 13:00 Vlašim - Sokolov.
Skupina C (Děčín): 11:00 Varnsdorf - Liberec, 15:00 Roudnice nad Labem - Ústí nad Labem.
Skupina D (Brno): 10:00 Slovácko - Olomouc, 12:00 Znojmo - Zlaté Moravce.
Přípravná utkání: Bohemians Praha - Příbram (11:00), Sparta - Chomutov (11:00, TC Strahov), Sparta - Teplice (14:00, TC Strahov).
Neděle 22. ledna:
Tipsport liga:
Skupina A (Satalice): 11:00 Bohemians 1905 - Žižkov (v pondělí od 18:00 záznam na ČT4).
Přípravná utkání: Haladás Szombathelyi - Ostrava (15:00, Lipót), Slavia - Kladno (14:00, umělá tráva).

Reklama

Související témata: