Hlavní obsah

Táto, byl jsem kapitánem Sparty jako ty, hlásil na dálku Martin Frýdek II.

Pavel DosadilSport.cz

Jako fotbalový otec sází na přísnost, v sobotu by se však určitě dmul pýchou. Aby ne, když jeho 19letý syn Martin poprvé navlékl kapitánskou pásku áčka Sparty. Internacionál Martin Frýdek (42) však přípravný duel s Teplicemi (1:1) na Strahově sledovat nemohl. Trénuje letenský mladší dorost a byl s ním na soustředění v Tachově. „Mám zprávy, že to kluk zvládl docela dobře,“ usmívá se.

Foto: Vlastimil Vacek

Martin Frýdek mladší si v chumelenici navlékl kapitánskou pásku Sparty.

Článek

Chumelenice a závěje sněhu na hřišti mu zápas nezkazily. Aby přispěl do kasy, dostal na rukáv kapitánskou pásku a velel Matějovskému, Brabcovi, Sionkovi a spol. „Fotbal se moc nehrál, strašně to klouzalo. Na podzim jsem si zahrál v poháru proti Znojmu, teď mám další start. Ne že bych byl s výkonem úplně spokojený, ale snad to šlo,“ líčil Martin Frýdek mladší.

Jako levý obránce si troufal kličkovat a hrát dopředu, takže patřil k hráčům, jež trenér Martin Hašek pochválil. „Ne že by byl bezchybný, ale celkově si vedl dobře. Výborně se vypořádal s těžkým terénem, prezentoval se velmi fotbalově a vyspěle,“ ocenil kouč.

Jedno však juniorovi scházelo – zápas nemohl sledovat táta. „Určitě by přišel, je však na soustředění s mladším dorostem. Vychvalovat se mu na dálku nemůžu, on se stejně rychle dozví, jak jsem hrál. Navíc mě chválí málokdy, spíš poukazuje, co jsem v zápase udělal špatně,“ měl syn jasno.

Táta hrál ve středu zálohy, syn na jejím kraji či v obraně

„Je mi jasné, že pásku kluk dostal jen kvůli tomu, aby zaplatil. Tak to bývalo a tak to bude. Stejně mě ale mrzí, že jsem u toho nebyl. Koukal jsem, že sestava proti Teplicím byla hodně silná. Kamarádi mi hlásili, že Martin opravdu nehrál špatně,“ reagoval Frýdek starší z Tachova.

Internacionál kopal za Spartu v letech 1990–97. Stálým kapitánem nikdy nebyl, ale pásky si také užil. „Vzpomínám si třeba na pohárové duely se Zimbru Kišiněv. Petr Kouba byl v prvním utkání vyloučen, a tak jsem byl v odvetě kapitánem já.“

Martin Frýdek starší (vlevo) při tradičním silvestrovském derby.foto: PRÁVO/Milan Maliček

Syn ho tedy v tomto směru aspoň trochu dohonil. Táta byl pravonohý technický hračička, střední záložník a dvorní nahrávač kanonýra Horsta Siegla, který sám dokázal dát gól ve slavném duelu s Olympique Marseille či svojí trefou v Bělorusku definitivně posunout reprezentaci na slavné EURO 1996. Levonohý syn, který do přípravy áčka naskočil teď v zimě, je naopak využívaný víc v defenzivě.

„Jsem univerzál, což je výhoda. Nejlíp se cítím jako levý obránce či záložník, můžu však hrát také ve středu zálohy či stopera,“ vypráví. „V mých očích je Martin levý obránce. Jako stoper pro áčko moc perspektivní není. Trochu se divím, že si se svou postavou na stopera troufá,“ hecoval drobného blonďáka Hašek.

O slovo se hlásí také mladší Christián

Frýdkové založili ve Spartě svou dynastii. Za mladší žáky totiž nastupuje ještě druhorozený Christián (ročník 1999), a tak se život rodiny řídí hned třemi termínovými listinami. „Ráno odvezeme manželku, večer ji vyzvedneme. S dorostem hráváme většinou dopoledne, takže se mi většinou daří sladit všechno tak, abych kluky na vlastní oči viděl ve většině jejich zápasů,“ líčí otec.

Potvrzuje synova slova, že na velké pochvaly není zavedený. K fotbalovému počínání svých synů je hodně kritický. Martin teď ovšem má šanci zdvojit Pamičův post levého obránce. „Je levák a ti jsou docela vzácní. Musí si to ale odmakat! Bude mít velkou konkurenci, Pamiče, Juhara, Krejčího... Také já ho vidím na kraji obrany či zálohy. Stopera hrál ke konci dorostu na záskok. Hodně mu dal půlrok v béčku ve druhé lize proti dospělým.“

Otec je neustále v obraze, u svých bývalých spoluhráčů však za syna orodovat nehodlá. „Když Martina Haška či Míru Baranka potkám, tak se na kluka zeptám, ale že bych jim volal, to zase ne. Jak říkám, šanci má, teď záleží na něm.“

Reklama

Související témata: