Hlavní obsah

Abena zlobí, Hřebík s Haškem ho po deseti minutách vymetli ze hřiště

PRAHA

Ještě týden vydržet v mírné české zimě, a pak hurá na soustředění do španělského Jerezu. Fotbalisté Sparty se zatím na jarní část sezóny chystají v domácím areálu na Strahově a v přípravných duelech bojují o místa v sestavě. Kamerunce Martina Abenu to však příliš nevzrušuje. Do víkendového duelu s Teplicemi zasáhl v průběhu druhé půle – a již po deseti minutách mašíroval zpátky do šatny.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Sparťan Martin Abena v utkání na ostravských Bazalech

Článek

Byla to jen příprava, navíc v chumelenici a na hodně těžkém terénu. I tak si pětadvacetiletý Kamerunec pohněval své nadřízené víc než dost. „Víme dobře, jak Abena hraje. Nemůže přece vyběhnout na hřiště s tím, že si jde jen tak zakopat,“ kroutil hlavou Jaroslav Hřebík, nový generální sportovní manažer Sparty.

Návrat na Letnou je pro něj velkou výzvou. Práce s juniorskými výběry ho bavila, teď je mu však moc dobře jasné, že rozpohybovat zkušenější hráče a změnit jejich myšlení může být v řadě případů problém.

Abena je jedním z nich. „Má velký potenciál, který ovšem brzdí tím, že se ne vždy na zápas mentálně připraví a koncentruje. Proto hledáme způsoby, jak ho donutit, abychom to z něj dostali. Aby byl prospěšný sobě i mužstvu,“ líčil první kouč Martin Hašek.

Kamerunec neprojevuje dostatečné úsilí

Kamerunec v 65. minutě vystřídal Grajciara, již v 75. minutě byl ovšem sám vystřídán Valentou. Stihl toho dost. Klouzat v závějích, předvést efektní individuální akci, patičku, lehkovážný pohyb i ostrý faul. „Uznáváme, že to nebyl terén zrovna pro něj. Ale u každého hráče musí být vidět úsilí. A to u Abeny nebylo. Dokáže předvést parádní věc, ale pak není ochoten se rychle vrátit za míč,“ vysvětlil Hašek, proč si Kamerunec v kabině vyslechl důrazný proslov.

Kamerunský záložník Martin Abena v zimních podmínkách.foto: ČTK/Michal Kamaryt

Sparta chce prodloužit Abenovo hostování z Dunajské Stredy, její trpělivost s laxním Afričanem však není bezbřehá.

Přikryl už je sparťanem, zaujmout zkouší Bosňan

Určitě méně problémů by na Letné měli mít s talentovaným Tomášem Přikrylem, jehož Hřebík dobře poznal ve stříbrné devatenáctce. Olomoucký útočník se po záložníku Holkovi a brankáři Vaclíkovi stal třetí zimní posilou ligového lídra.

Zápasu s Teplicemi předcházel duel s Chomutovem (2:1) a v něm Sparta vyzkoušela Rijada Demiče. Dvaadvacetiletého bosenského záložníka Letenským doporučil kouč Jiří Plíšek.

„Je to pro něj první zkouška ve velkém týmu. Na to, jak je mladý, působí dojmem, že toho má docela dost odehráno,“ pochválil Hašek hráče, který by byl k mání zadarmo.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava