Hlavní obsah

Přikryl oželel Manchester City, se Spartou teď svoji Olomouc klidně potopí

PRAHA

Dostal se do All Stars loňského šampionátu fotbalistů do 19 let, a tak vzbudil pozornost. Ačkoliv zájem o české hráče v Evropě rychle upadá, olomoucký šikula Tomáš Přikryl (19) je výjimkou. Podle manažera Viktora Koláře o něj stály Kolín nad Rýnem, Hoffenheim či dokonce Manchester City. Zdravý rozum však zvítězil, v dospělém fotbale ještě nepříliš zkušený Přikryl chce zamířit do světa přes vicemistrovskou Spartu.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Tomáš Přikryl pózuje s dresem Sparty.

Článek
Fotogalerie

Přestupem na Letnou si rázem polepšil v tabulce Gambrinus ligy o čtrnáct příček. Zatímco s předposlední Olomoucí by ho čekal boj o záchranu, s vedoucí Spartou si může dělat smělejší plány.

„Jsem nadšený. Chci se udržet v kádru áčka, případně se prosadit do základní sestavy. A samozřejmě získat mistrovský titul,“ předsevzal si Tomáš Přikryl.

Teoreticky se může stát, že by svým gólem na jaře poslal Olomouc do druhé ligy... „Odešel jsem v dobrém, rozhodně jsem se nechtěl s Olomoucí rozhádat. Pořád ji mám rád a na zápas s ní se těším. Teď už jsem ale sparťan. Určitě bych si odpustil gesta na olomoucké fanoušky, ale když dám Sigmě gól, jen dobře,“ nedělá si vrásky.

Sparta si mne ruce, že získala jednoho z nejtalentovanějších českých mladíků. „Jednání byla složitá. Ne že by nám Olomouc dělala naschvály, Sigmě naopak patří dík za maximální vstřícnost. Přikryl však spolu s Kalasem patřil k jejich největším talentům poslední doby, a tak pro ně nebylo snadné ho pustit,“ oceňuje Jakub Otava, člen představenstva pražského klubu.

Hráčský agent Viktor Kolář, šéf agentury Sport Invest, a jeho chráněnec Tomáš Přikryl po přestupu z Olomouce do Sparty.foto: Sport.cz/Pavel Dosadil

Zájem měly i západoevropské kluby

Sparta už získala záložníka Holka a brankáře Vaclíka, Přikryl však bude její nejdražší zimní posilou. Hanáci by za něj měli vyinkasovat minimálně 15 miliónů korun a budou se výrazně podílet i na jeho případném prodeji do zahraničí.

„Cena je otázkou klubů, já si ji moc nepřipouštím. Z devatenáctky se dobře znám s panem Hřebíkem, pod jehož vedením se formuje nová Sparta. To asi rozhodlo,“ líčí univerzál, který se nejlépe cítí v ofenzivě, ale klidně zvládne odehrát i pravého obránce.

Již teď se přitom mohl vydat do zahraničí. „Zájem o Tomáše měly velké západoevropské kluby. Bundesligové nebo tři anglické. Jmenovat mohu Kolín nad Rýnem, Hoffenheim či Manchester City,“ prozradil hráčův agent Viktor Kolář, šéf agentury Sport Invest.

„Do zahraničí se přece můžu dostat i přes Spartu. Je to schůdnější, vždycky jsem šel postupnými kroky,“ připomíná Přikryl.

Jaroslav Hřebík, generální sportovní manažer fotbalové Sparty, se dočkal vytoužené talentované posily...foto: ČTK/Vít Šimánek

Premier League by si teď za Citizens nezakopal

Není to jen pohádka, že by devatenáctiletý kluk dal přednost Spartě, když se o něj zajímá aktuální lídr Premier League a pohádkově bohatý Manchester City!?

„Kdyby Tomášovi bylo ještě sedmnáct, byl by odchod do City reálnější. My jsme však chtěli, aby už v kterékoliv zemi pravidelně hrál první ligu dospělých – a takový předpoklad by v Manchesteru nebyl. Proto jsme vybrali cestu do nové Sparty, kde pod Hřebíkem cítíme pozitivní atmosféru a snahu každý den pracovat. Tomáš má potenciál, aby z něj vyrostl top-hráč,“ vysvětluje Kolář.

K senzačnímu stříbru devatenáctky Přikryl v létě přispěl třemi góly, a tak nebylo divu, že když Hřebík v zimě přijal výzvu nastoupit jako nový generální sportovní manažer Sparty, ukázal mezi prvními na svého olomouckého snajpra.

„Je zbytečné popisovat, jak důležitý pro mě Tomáš je. Do All Stars mistrovství Evropy ho přece nevybrali novináři či čeští trenéři, ale nezávislí členové expertní komise šampionátu,“ poukázal spokojený Jaroslav Hřebík chvíli poté, co si Přikryl v tréninkovém centru na Strahově poprvé navlékl rudý dres.

Reklama

Související témata: