Hlavní obsah

Jak loví fotbalové maso Manchester City? Má nehorázné milióny i dokonalý systém

PRAHA

Kupují nejlepší z nejlepších, nejdražší z nejdražších. Od konce roku 2008, kdy šejk Mansúr převzal Manchester City, investoval se svou skupinou z Abú Zabí do fotbalového klubu již kolem 800 miliónů liber (25 miliard korun). Středem zájmu skautů Citizens se v této sezóně stal i olomoucký Tomáš Přikryl. Senzační přestup se ovšem nekoná, 19letý talent zvolil rozumnější postupnou cestu přes Spartu.

Článek

Vedou Premier League, trenér Roberto Mancini ovšem vzhledem k řadě absencí požaduje zase další nákladné hvězdy. Očekává se tedy, že Manchester City bude díky bohatým šejkům znovu hlavním lovcem na zimní přestupové burze.

Ačkoliv zájem o české fotbalisty v poslední době rapidně upadá, jeden tuzemský talent se v hledáčku Manciniho a spol. objevil. Olomoucký universál Tomáš Přikryl, který se v létě třemi góly prostřílel do All Stars evropského šampionátu devatenáctek.

„O Tomáše mělo zájem několik velkých západoevropských klubů. Bundesligové nebo tři anglické. Kromě Manchesteru City mohu jmenovat Kolín nad Rýnem či Hoffenheim,“ ujišťuje Viktor Kolář, hráčův agent a šéf agentury Sport Invest, že nejde o žádnou vymyšlenou kachnu.

Hráčský agent Viktor Kolář, šéf agentury Sport Invest.foto: Sport.cz/Pavel Dosadil

Kalase do světa vypustili, Přikryla ještě ne

Přikrylovi se ovšem z lákavé nabídky nezatočila hlava a dal přednost Spartě, jež mu nabídla smlouvu na 4,5 roku. „Kdyby Tomášovi bylo ještě sedmnáct, byl by odchod do City reálnější. My jsme však chtěli, aby už v kterékoliv zemi pravidelně hrál první ligu dospělých – a takový předpoklad by v Manchesteru nebyl,“ vysvětluje Kolář.

Jiný případ je 18letý Tomáš Kalas, další exolomoucká opora stříbrné Hřebíkovy devatenáctky. Tomu jeho agentura přestup do bohaté Chelsea doporučila a teď se český stoper rozehrává v nizozemském Arnhemu.

„Kalas měl předem dané, že nejdřív dostane čas a bude si na dospělý fotbal zvykat ve Vitesse. City obdobnou spolupráci s jiným klubem nemají, pro mladíky tak většinou připadá v úvahu rezerva či juniorka,“ srovnává agent.

Olomoucký stoper Tomáš Kalas (vlevo) dostává od bývalého sportovního ředitele Franka Arnesena dres Chelsea.foto: Sport.cz/Pavel Dosadil

Nejen pohádkové milióny, ale také dokonalý systém

Manchester City se dere na výsluní raketovou rychlostí. Kolář si ovšem ověřil, že za tím nejsou jen nehorázné peníze, ale také dokonalý systém při výběru vytipovaných hráčů.

„Při jednání jsou zcela transparentní. Přesně vědí, jak mají ohodnotit sledované fotbalisty, na případné posily mají striktně nastavené měřítko,“ líčí muž, k jehož exkluzivním klientům patří Petr Čech, Michal Kadlec, Marek Matějovský a spol.

„Mohu uvést malý příklad. Skauti City přijeli sledovat zápas české reprezentační šestnáctky s norskou. A už po jednom utkání měli jasno, že vzhledem ke svým kritériím budou nadále sledovat jen po jednom hráči na každé straně.“

Tomáš Přikryl to do světa vezme přes Spartu...foto: Sport.cz/Pavel Dosadil

Zájem o české hráče povážlivě klesá

V dresu Citizens teď válí i Edin Džeko, bosenský kanonýr, který se do světa velkého fotbalu odrazil z angažmá v Teplicích. Třeba ho časem do Manchesteru bude přece jen následovat i nadaný Přikryl.

„Zájem o české fotbalisty v Evropě klesá, to je smutný fakt. Zaznamenali jsme, že některé kluby dokonce ruší skauty pro Gambrinus ligu... Ale Tomáš je světlou výjimkou. Na šampionátu si ho všichni všimli, do All Stars se dostal na základě technické zprávy expertní skupiny. Berou ho jako komplexního fotbalistu, který má potenciál, aby z něj vyrostl top-hráč,“ rýsuje Kolář nové posile Sparty velkou budoucnost.

Reklama

Související témata: