Hlavní obsah

Soud uložil exšéfovi Bohemians Švarcovi za zpronevěru podmínku

PRAHA

Pražský městský soud uložil dnes bývalému předsedovi představenstva fotbalového klubu Bohemians Pavlu Švarcovi podmíněný trest za to, že zpronevěřil z klubové pokladny 56 milionů korun. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Rozhodnutí je pravomocné, Švarc i státní zástupce se na místě vzdali odvolání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Švarc podle Aktuálně.cz do účetnictví v letech 1998 až 2001 zanášel falešné faktury a pokladní doklady na pronájmy trávníků, instalované reklamní panely, nebo zprostředkování přestupu hráčů. Peníze prý použil například na vyplácení prémií pro hráče či trenéry. Serveru řekl, že je prý jen nemohl zanést do účetnictví.

Švarc už byl za zpronevěru části klubových peněz potrestán v roce 2010, kdy dostal také podmínku. Dnes soud vynesl souhrnný trest. Navzdory vysoké škodě dostal bývalý funkcionář tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let.

"Od doby, kdy k trestné činnosti došlo, už uplynulo více než deset let, po tu dobu žil Pavel Švarc řádným životem. Soud má proto důvod domnívat se, že šlo pouze o krátkodobé vybočení v jeho životě," zdůvodnila podle Aktuálně.cz soudkyně Silvie Slepičková, proč Švarce neposlala do vězení. Rovněž mu zakázala působit sedm let ve statutárních orgánech obchodních společností a přikázala mu podle jeho sil uhradit škodu.

Krátce poté, co od Švarce převzal Bohemians Praha podnikatel Michal Vejsada, skončil klub v konkurzu. Právě Vejsada podal na Švarce trestní oznámení.

Soudkyně konstatovala, že Švarcovi umožnila poškozovat klub i nečinnost jeho statutárních orgánů. "Představenstvo, v němž vedle Švarce zasedala i jeho manželka Alexandra a trenér Petržela, fungovalo zcela formálně," řekla. Nefungovala podle ní ani dozorčí rada, v níž zasedal mimo jiné legendární hráč Antonín Panenka.

Reklama