Hlavní obsah

Nejdřív Hřebíkova revoluce a titul ve Spartě, pak možná EURO, plánuje Matějovský

Letenským kapitánem byl už na podzim, po odchodu mazáků Řepky s Blažkem však jeho role lídra posílila. Třicetiletý záložník Marek Matějovský má jasný cíl, dovést fotbalovou Spartu k mistrovskému titulu a zvládnout novinky, jež mužstvu ordinuje realizační tým pod vedením nového šéfa Jaroslava Hřebíka. Koncem podzimu se Matějovský vrátil také do reprezentace, takže není bez šance, že si zahraje na mistrovství Evropy.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Hned svůj první soutěžní zápas za Spartu proměnil Marek Matějovský předloni v zisk českého Superpoháru. Teď má jako kapitán na mušce ligový titul...

Článek

Do baráže s Černou Horou jste nezasáhl, v národním týmu jste však byl. Žene vás během zimní přípravy i letní EURO?

Žene mě hlavně to, že chceme se Spartou získat titul. Záleží mi, aby byla co nejvíc úspěšná. A co to vynese v konečném účtování a co bude pak, to se uvidí.

Sparta v zimě přikročila k personální revoluci a nový generální sportovní manažer Hřebík chystá vylepšení herního stylu. Jaká tedy bude jarní Sparta?

Pan Hřebík nám řekl, abychom se v prvních soutěžních zápasech nesnažili za každou cenu styl hry nějak měnit. Postupně bychom k němu však měli přidávat něco navíc, třeba větší presink a další věci.

Celý leden jste strávili na Strahově, od pondělka vás čeká herní soustředění ve španělském Jerezu. Jak se zatím Sparta pod Hřebíkem změnila?

Nebylo to lehké, ale stihli jsme pár tréninků na přírodní trávě a veškerá cvičení dělali s balonem, což je určitě příjemnější, než běhat po horách. Také jsme se z Letné přestěhovali na Strahov, ale jinak jsou všechny zimní přípravy podobné. Zatím jsme nabírali kondici, způsobem hry se budeme zabývat až teď ve Španělsku.

Už víte, jakou vám v něm Hřebík svěří roli?

Zatím nebyl čas, tréninky byly náročné a měli jsme toho dost. Čekám, že víc se dozvím právě ve Španělsku.

Sparťan Marek Matějovský.foto: Právo/Petr Horník

Sparta se v zimě podle očekávání rozešla s nedávnými oporami Řepkou a Blažkem. Tím vaše odpovědnost kapitána ještě vzrostla.

Odešly dvě obrovské sparťanské ikony, takže teď se kterýkoliv hráč musí snažit na sto procent a udělat vše pro to, aby Sparta byla úspěšná a získala titul. Nelze to házet jen na starší hráče.

Mužstvo znovu omládlo a nováčci jako Frýdek, Jakub Brabec či Jánoš se zatím své šance drží. Jak se mladíci jeví?

Nebyl s nimi jediný problém, je vidět, že na sobě chtějí pracovat. Pan Hřebík je zná a moc dobře ví, proč o ně stál.

A tři zimní posily Holek, Vaclík a Přikryl?

Kluci také zapadli skvěle, už se mohou cítit jako jedni z nás. Moc se mi líbí, jak hraje třeba Holek. Pamatoval jsem si ho z doby, kdy jsem hrával za Mladou Boleslav a on teprve začínal v Brně. Je znát, že od té doby ušel obrovský kus cesty. Je v něm veliký potenciál.

Reklama

Související témata: